-Οι υγειονομικές αρχές βρίσκονται με το βλέμμα στραμμένο στην πορεία της πανδημίας στην περιοχή μας καθώς η χαλάρωση έχει ήδη πυροδοτήσει εξόδους, συγχρωτισμό, συναθροίσεις πολιτών, και άρα, νέα διασπορά του ιού

-Από την αρχή του έτους μέχρι και την 18η Φεβρουαρίου 2021 κατεγράφησαν επισήμως από τον ΕΟΔΥ 41 κρούσματα

-7 θετικά κρούσματα έως το βράδυ της Παρασκευής από τεστ σε ιδιωτική κλινική, που φέρονται να σχετίζονται με μια εστία

Καμπανάκι κινδύνου για την απώλεια της σχετικά καλής (καλύτερης, αναλογικά με άλλες περιοχές της χώρας) επιδημιολογικής εικόνας του νησιού της Ρόδου, χτύπησε από την Παρασκευή, σε παράγοντες της υγείας και της πολιτικής προστασίας, μετά την διαπίστωση ότι η χαλάρωση στην εφαρμογή των μέτρων, καθώς και η αδιαφορία για τους κανόνες αποτροπής της επέκτασης και του περιορισμού του κορωνοϊού, αλλά και ο συγχρωτισμός, τείνουν να οδηγήσουν σε εξαιρετικά δυσάρεστες καταστάσεις.
Οι περιορισμοί στις οικογενειακές συναθροίσεις, οι συστάσεις για αποφυγή συγκεντρώσεων και περιττών μετακινήσεων, καθώς και η αυστηρή τήρηση των κανόνων κοινωνικής αποστασιοποίησης, είναι μέτρα προστασίας που όλοι πρέπει να τηρούμε.
Δεν πρέπει να ξεχνά κανείς τις συνέπειες των μέτρων στην αγορά, που πραγματικά κινδυνεύει με λουκέτο.
Δεν δικαιολογείται ακόμη και σήμερα οι καταστάσεις που ζούμε να αφήνουν αδιάφορους ορισμένους ανεύθυνους που θέτουν σε κίνδυνο με πράξεις και παραλείψεις τους την δημόσια υγεία.
Οποιαδήποτε χαλάρωση ανοίγει την πόρτα στον ιό και ο κίνδυνος να βρεθεί και μάλιστα άμεσα, σε κατάσταση αυξημένου κινδύνου από την κατάταξή του σε κατάσταση επιτήρησης σήμερα, το νησί της Ρόδου, ελλοχεύει αν δεν τηρούνται ευλαβικά τα μέτρα τόνιζαν χθες στην «δημοκρατική» αρμόδιοι, που παρακολουθούν από κοντά την επιδημιολογική εικόνα του νησιού.
Οι υγειονομικές αρχές βρίσκονται με το βλέμμα στραμμένο στην πορεία της πανδημίας στην περιοχή μας καθώς η χαλάρωση έχει ήδη πυροδοτήσει εξόδους, συγχρωτισμό, συναθροίσεις πολιτών και άρα νέα διασπορά του ιού.
Ηδη βρισκόμαστε αντιμέτωποι με το τρίτο κύμα του ιού σε συνδυασμό με το χειμωνιάτικο καιρικό σκηνικό που διευκολύνει πολύ τις νέες μεταδόσεις αλλά και την τεράστια πίεση που δέχονται το σύστημα Υγείας και οι εργαζόμενοι.
Από τη αρχή του έτους μέχρι και την 18η Φεβρουαρίου 2021 κατεγράφησαν επισήμως από τον ΕΟΔΥ 41 κρούσματα, ενώ διαπιστώνεται ότι η επιδημιολογική εικόνα επιβαρύνεται σταδιακά προς το χείρον το μήνα Φεβρουάριο.
Πιο συγκεκριμένα η εξέλιξη του επιδημιολογικού φορτίου σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία ως την Παρασκευή είχαν ως εξής:
Φεβρουάριος 2021:
-18.2: 5
-16.2: 3
-15.2: 3
-14.2: 2
-13.2: 2
-12.2: 6
-10.2: 1
-9.2: 1
-4.2: 1
-2.2: 1
ΣΥΝΟΛΟ: 25

Ιανουάριος 2021:
30.1: 2
28.1: 1
27.1: 1
26.1: 1
25.1: 1
16.1: 1
12.1: 1
9.1: 1
7.1: 1
6.1: 2
5.1: 1
1.1: 3
ΣΥΝΟΛΟ: 16

Εως το βράδυ της Παρασκευής 19 Φεβρουαρίου από τους πολίτες που είχαν προσέλθει στην ιδιωτική κλινική Euromedica για τεστ,  κατεγράφησαν 7 κρούσματα, σε ένα  σύνολο  59 μοριακών τεστ που διενεργήθηκαν.
Το γεγονός δεν είναι τυχαίο και ούτε ως τέτοιο αντιμετωπίζεται.

Τονίζεται εξάλλου ότι λόγω της περιόδου επώασης και συγκεκριμένα για το ό,τι κάποιος για περίπου 5 ημέρες από την στιγμή που θα μολυνθεί δεν μπορεί να διαγνωσθεί, το μείγμα καθίσταται εκρηκτικό.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ενδελεχής ιχνηλάτηση των επαφών των θετικών κρουσμάτων και ήδη φέρεται να αποδίδονται σε συρροές που προκλήθηκαν από δύο συγκεντρώσεις σε δύο κοινωνικές εκδηλώσεις, με την συμμετοχή κοινών προσώπων, χωρίς την τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων.
Η αδιαφορία στην τήρηση των μέτρων της καραντίνας φέρεται να προκάλεσε έξαρση η οποία έχει με την σειρά της εντείνει τις ανησυχίες και έχει προκαλέσει δικαιολογημένα θόρυβο και άγχος.
Από την ανάλυση της αποτύπωσης θα εξαρτηθούν πολλά τις προσεχείς ημέρες.
Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι το ζήτημα που ανέκυψε προκάλεσε ήδη την λήψη απόφασης για την σφράγιση τριών τμημάτων, δύο της Γ’ Δημοτικού και μιας της Α’ Λυκείου στο ιδιωτικό εκπαιδευτήριο Ροδίων Παιδεία, με τις τελικές αποφάσεις από την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση σε συνεργασία με τον υπεύθυνο για τον κορωνοϊό του εκπαιδευτηρίου και την διοίκησή του να λαμβάνονται σήμερα το απόγευμα με την ολοκλήρωση του πίνακα ιχνηλάτησης μετά την διενέργεια νέων τεστ (rapid και μοριακών) σε μαθητές, γονείς και προσωπικό από το πρωί του Σαββάτου.
Ενδεικτικό μάλιστα της σοβαρότητας με την οποία αντιμετώπισε από την πρώτη στιγμή το σχολείο την κατάσταση σε εφαρμογή και των σχετικών πρωτοκόλλων είναι ότι έθεσε σε καραντίνα δύο τάξεις της Γ’ Δημοτικού και 4 εκπαιδευτικούς, μετά την διαπίστωση ενός βεβαιωμένου κρούσματος.
Αν επιβεβαιωθεί και νέο θετικό κρούσμα σε γονέα τότε θα πρέπει να αναμένονται κι άλλα μέτρα.
Σημειώνεται με την ευκαιρία ότι ο αριθμός των θετικών κρουσμάτων στο ΚΤΕΟ Ρόδου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου από δύο αρχικώς αυξήθηκαν στα τρία και βρίσκονται ήδη σε καραντίνα ενώ έχει ανασταλεί η λειτουργία του.
Φήμες που συνδέουν τα κρούσματα αυτά με άλλη συρροή που σχετίζεται με θετικά κρούσματα σε δύο μαθητές στο 3ο Λύκειο Ρόδου διαψεύδεται κατηγορηματικά.
Τι ισχύει όμως για τις περιοχές σε «βαθύ κόκκινο»:
Πέραν των αυτονόητων κινδύνων για την υγεία των πολιτών τυχόν περαιτέρω επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας της Ρόδου προκαλεί τα εξής:
Αναστέλλεται, η δια ζώσης λειτουργία των σχολείων όλων των βαθμίδων και των βρεφονηπιακών σταθμών. Τα σχολεία θα λειτουργούν με τη μέθοδο της τηλε-εκπαίδευσης. Ελαχιστοποιούνται οι μετακινήσεις.
Αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου, καθώς και των κομμωτηρίων, των κουρείων, των κέντρων αισθητικής καθώς και των υπηρεσιών διαιτολογίας και διαιτολογικών μονάδων, των υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, αλλά και των ΚΤΕΟ και των πρακτορείων ΟΠΑΠ.
Ανοιχτά παραμένουν μόνο τα super market, τα καταστήματα τροφίμων και τα φαρμακεία.
Αναστέλλεται, επίσης, η λειτουργία των Δικαστηρίων.
Δεν επιτρέπεται, επίσης, η τέλεση κάθε είδους λειτουργιών και ιεροπραξιών παρουσία πιστών στους χώρους λατρείας, με εξαίρεση τις κηδείες, καθώς και η ατομική προσευχή.
Αναστέλλεται και η οικοδομική δραστηριότητα για 15 ημέρες.
Υπενθυμίζεται ακόμη ότι δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία των πολιτών από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 5 το πρωί, με μοναδική εξαίρεση τη μετακίνηση για λόγους υγείας, για λόγους εργασίας και για σύντομη βόλτα κατοικίδιου γύρω από τη μόνιμη κατοικία.
Παραμένουν σε αναστολή κάθε είδους αθλητικές δραστηριότητες, καθώς και η λειτουργία των χώρων πολιτισμού.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ