Ειδήσεις

Ερευνα για τη δράση των «Εθελοντών Πυροσβεστών»

Στοιχεία γύρω από τη δραστηριότητα του Εθελοντικού Σώματος Ελλήνων Πυροσβεστών Αναδασωτών στη Ρόδο, που κατηγορείται ότι απέσπασε περισσότερα από 2,5 εκατ. ευρώ με τη μορφή συνδρομών ή χορηγιών, από Δήμους και ιδιωτικές επιχειρήσεις, έδωσε χθες στη Γενική Διεύθυνση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, στα πλαίσια της έρευνας που διενεργεί το Τμήμα Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης, ο Δήμος Ρόδου.

Όπως έγραψε χθες η “δημοκρατική”, η συγκεκριμένη ΜΚΟ επεδίωξε να δραστηριοποιηθεί και στο Δήμο Ρόδου, στο διάστημα που καταβάλλονταν προσπάθειες για την επίλυση των προβλημάτων που είχαν ανακύψει με την ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ, ενώ από νεότερα στοιχεία προκύπτει ότι την 28η Νοεμβρίου 2013, λίγο μετά τις φονικές πλημμύρες, ο κ. Νικόλαος Σαχινίδης, που φέρεται ως πρόεδρός της, τηλεφώνησε στον προϊστάμενο του αυτοτελούς γραφείου πολιτικής προστασίας του Δήμου Ρόδου κ. Ηλία Αργύρη, για να πετύχει συνεργασία.
Όπως προέκυψε από έρευνα της “δημοκρατικής”, το ΕΣΕΠΑ κατόρθωσε να συνάψει συμφωνίες συνεργασίας με τους Δήμους Λειψών και Αστυπάλαιας.

Ο δήμαρχος Λειψών κ. Μπενέτος Σπύρου, συναντήθηκε με εκπροσώπους του Εθελοντικού Σώματος τον Μάιο του 2013 στο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ στα Ιωάννινα. Υπεγράφη σύμφωνο συνεργασίας ένα μήνα μετά και το ΕΣΕΠΑ απέστειλε στο δήμο Λειψών δύο οχήματα. Αφού ξεκίνησε η έρευνα από τη Διεύθυνση Ασφαλείας Θεσσαλονίκης και αφού είχε ενημερωθεί ο δήμαρχος Λειψών από άλλους δημάρχους για τη δραστηριότητα της ελεγχόμενης ΜΚΟ, τα δύο οχήματα μεταφέρθηκαν σε αποθήκη και δεν καταβλήθηκαν τα συμφωνηθέντα ποσά. Ανάλογη στάση κράτησε και ο Δήμος Αστυπάλαιας.
Την 1η Μαΐου 2013 το ΕΣΕΠΑ απέστειλε εξάλλου στο Δήμο Ρόδου, το ακόλουθο έγγραφο:

“ΘΕΜΑ: «Προσφορά εξοπλισμού και πρόταση συνεργασίας»
Αξιότιμε κε Δήμαρχε,
Θέλουμε να σας ενημερώσουμε για τη δυνατότητα που υφίσταται αυτήν τη στιγμή προκειμένου ο Δήμος να χρησιμοποιήσει εξοπλισμούς και μέσα για να διασφαλίσει χωρίς κόστος κτίσης υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας και κοινωνικών παροχών για τους κατοίκους του.

Το ΕΣΕΠΑ σε συνεργασία με το Δήμο μπορεί να δημιουργήσει έναν Εθελοντικό Πυροσβεστικό Διασωστικό Σταθμό, ο οποίος σύμφωνα με το Νόμο 3013/2002, ανήκει στο Δήμο και εντέλλεται από το δήμαρχο ως Πρόεδρος του ΣΤΟ. Ο Σταθμός αυτός παρέχει σχεδόν ό,τι μπορεί να παρέχει ένας Σταθμός του Πυροσβεστικού Σώματος. Επιπλέον μπορεί με τα μέσα που θα διαθέτει να επιτελέσει κοινωνικό έργο στο Δήμο, όπως επισκευές – συντηρήσεις δημοτικών κτηρίων, σχολείων, παιδικών χαρών κλπ. Ταυτόχρονα, ο Σταθμός και το προσωπικό του είναι παρόντες σε οποιαδήποτε φυσική καταστροφή και το κυριότερο ακολουθούν αποκλειστικά και μόνο τις οδηγίες του δημάρχου, από τον τόπο για τον τόπο. Η δημιουργία ενός τέτοιου Σταθμού δεν επιβαρύνει ουσιαστικά οικονομικά το Δήμο και διέπεται από ένα Πρωτόκολλο Συνεργασίας που εγκρίνεται από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Το ΕΣΕΠΑ διαθέτει το μηχανολογικό εξοπλισμό, οχήματα, γεννήτριες, αλυσοπρίονα και λοιπό εξοπλισμό, όλα τα ατομικά μέσα προστασίας του προσωπικού, κράνη, αντιπυρικά (πιστοποιημένα) κλπ, αναλαμβάνει τη συντήρηση, την ασφάλιση προσωπικού και οχημάτων και τα τέλη κυκλοφορίας. Εξαιρούνται τα καύσιμα και τα λιπαντικά. Ο Δήμος διαθέτει έναν κατάλληλο χώρο για τη στέγαση, υπόστεγα για τα αυτοκίνητα, αναλαμβάνει φως, νερό, τηλέφωνο (με φραγή) και καταβάλλει μία ετήσια συνδρομή ύψους 12.000 €.

Η συνολική αξία εξοπλισμών και οχημάτων που θα παραχωρηθούν από το ΕΣΕΠΑ ξεπερνάει τα 300.000 €. Ταυτόχρονα το ΕΣΕΠΑ υποχρεούται στην αντικατάσταση όλων των υλικών που φθείρονται ή καταστρέφονται, συντηρεί και επισκευάζει τα οχήματα και τα αντικαθιστά σε περίπτωση που αυτό κριθεί απαραίτητο.

Από την εμπειρία μας, οι πρόσθετες δαπάνες του Δήμου σε ετήσια βάση δεν ξεπερνούν τα 5.000-7.000€, ενώ το συνολικό μέγιστο πιθανό κόστος δεν ξεπερνάει τα 20.000 €. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, η απόδοση των χρημάτων αυτών μέσω της εθελοντικής εργασίας, κυμαίνεται από το τριπλάσιο έως το δεκαπλάσιο των δαπανών του Δήμου. Η εκπαίδευση του προσωπικού και όλη η τεχνογνωσία για τη λειτουργία ενός τέτοιου Σταθμού παρέχονται από το ΕΣΕΠΑ. Βεβαίως, σε περιπτώσεις μεγάλων καταστροφών, το ΕΣΕΠΑ συνδράμει με επιπλέον δυνάμεις κατά προτεραιότητα εκεί όπου υπάρχουν παραρτήματά του.

Επειδή υπάρχουν περιορισμένες δυνατότητες δημιουργίας τέτοιων μονάδων σε Δήμους και επειδή θα τηρηθεί απόλυτη σειρά προτεραιότητας, εφόσον ο Δήμος σας ενδιαφέρεται, παρακαλούμε να επικοινωνήσετε άμεσα μαζί μας έως τις 17 Μαΐου με φαξ (2310 543876) ή με e-mail (centralcommand@esepa.gr), εκδηλώνοντας το ενδιαφέρον σας. Πέραν της ημερομηνίας αυτής, θα θεωρήσουμε ότι δεν υφίσταται ενδιαφέρον από την πλευρά σας.
Με εκτίμηση Νίκος Σαχινίδης
Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ε.Σ.Ε.Π.Α.
Πρόεδρος της Παγκόσμιας Επιτροπής Δασοπυρόσβεσης της CTIF
(CTLF Παγκόσμια Ομοσπονδία Πυρόσβεσης Διάσωσης)
Πρόεδρος του Δ.Σ. του Διεθνούς Γραφείου των Πυροσβεστών του Κόσμου”.

Το Νοέμβριο του 2013 ο Δήμος Ρόδου ενημερώθηκε από την ΚΕΔΕ για τη δικαστική έρευνα.
Στο σχετικό έγγραφο της ΚΕΔΕ είχε επισυναφθεί και έγγραφο της έρευνας της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης:
“1. Σας γνωρίζουμε ότι από την Υπηρεσία μας διενεργείται προκαταρκτική εξέταση δυνάμει της ανωτέρω σχετικής εισαγγελικής παραγγελίας για τη διακρίβωση τέλεσης αξιόποινων πράξεων που σχετίζονται με τη δράση του σωματείου – εθελοντικής οργάνωσης με την επωνυμία Ε.Σ.Ε.Π.Α (Εθελοντικό Σώμα Ελλήνων Πυροσβεστών Αναδασωτών). Στα πλαίσια της έρευνάς μας παρακαλούμε όπως αποστείλετε το παρόν έγγραφο στους Δήμους-μέλη της ένωσής σας οι οποίοι να απαντήσουν απ’ ευθείας στην Υπηρεσία μας επί των κάτωθι ερωτημάτων:

• Υφίσταται οποιουδήποτε είδους συνεργασία του Δήμου σας με το σωματείο – εθελοντική οργάνωση με την επωνυμία Ε.Σ.Ε.Π.Α (Εθελοντικό Σώμα Ελλήνων Πυροσβεστών Αναδασωτών);
• Λειτουργεί εθελοντικός πυροσβεστικός σιαθμός της προαναφερόμενης εθελοντικής οργάνωσης σε συνεργασία με το Δήμο σας και από πότε;
• Λειτούργησε στο παρελθόν, από το έτος 2000, σε οποιοδήποτε από τους καποδιστριακούς Δήμους που συνενώθηκαν με το Δήμο σας, ο προαναφερόμενος εθελοντικός πυροσβεστικός σταθμός;

• Με βάση ποιο νομοθετικό πλαίσιο λειτουργεί ή λειτούργησε στο παρελθόν ο εθελοντικός πυροσβεστικός σταθμός του Ε.Σ.Ε.Π.Α;
• Ποιοι είναι οι όροι και οι προϋποθέσεις για την ίδρυση και λειτουργία του εθελοντικού πυροσβεστικού σταθμού Ε.Σ.Ε.Π.Α, όπως αποτυπώνονται στις σχετικές αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου; Υπογράφηκε οποιοδήποτε πρωτόκολλο συνεργασίας του Δήμου με το Ε.Σ.Ε.Π.Α; Ποιες είναι οι υποχρεώσεις του Ε.Σ.Ε.Π.Α., όπως καταγράφονται στη σχετική σύμβαση συνεργασίας και ποιες οι δράσεις που έχει αναλάβει:

• Ποια είναι η οικονομική επιβάρυνση του Δήμου και τι χρηματικά ποσά υποχρεούνταν να καταβάλει ο Δήμος βάσει των αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου; Ποια είναι τα χρηματικά ποσά που πληρώθηκαν από το Δήμο απ’ ευθείας στο Ε.Σ.Ε.Π.Α και ποια τα χρηματικά ποσά που καταβλήθηκαν σε προμηθευτές για τη λειτουργία του εθελοντικού πυροσβεστικού σταθμού;
• Από ποιους πόρους (επιχορηγήσεις πολιτικής προστασίας, άλλα προγράμματα κ.λ.π.) εκταμιεύονται τα απαιτούμενα κονδύλια, για τη χρηματοδότηση από το Δήμο, των εθελοντικών οργανώσεων και συγκεκριμένα του Ε.Σ.Ε.Π.Α;

• Ποια είναι τα οχήματα και το σύνολο του εξοπλισμού και των τεχνικών μέσων που διέθεσε το Ε.Σ.Ε.Π.Α στο Δήμο στα πλαίσια της λειτουργίας του σταθμού; Υπήρχαν σχετικά πιστοποιητικά καταλληλότητας των οχημάτων και του εξοπλισμού από το Πυροσβεστικό Σώμα, ενδεχομένως το Ε.Κ.Α.Β ή οποιαδήποτε αρμόδια αρχή;
• Σε σχέση με τα οχήματα που διατέθηκαν στο Δήμο από το Ε.Σ.Ε.Π.Α. έφεραν εγχώριες πινακίδες κυκλοφορίας; Πρόκειται για μηχανήματα έργου; Πραγματοποιήθηκε σ’ αυτά τεχνικός έλεγχος;

• Ποιοι εκπρόσωποι του Ε.Σ.Ε.Π.Α (μέλη διοικητικού συμβουλίου, απλοί εθελοντές) επικοινώνησαν μαζί σας για την πραγματοποίηση της συνεργασίας σας;

• Εχετε δεχθεί οποιαδήποτε καταγγελία ή παράπονο για τη λειτουργία του εθελοντικού πυροσβεστικού σταθμού ή γενικότερα της συγκεκριμένης εθελοντικής οργάνωσης. Αν ναι, ποια η πορεία της καταγγελίας αυτής:
• Οτιδήποτε άλλο γνωρίζετε σχετικά με τη γενικότερη δράση της συγκεκριμένης εθελοντικής οργάνωσης.

Μαζί με το έγγραφό σας, επισυνάψετε πλήρη φάκελο με τα αντίγραφα εγγράφων που αφορούν στο Ε.Σ.ΕΠΑ, ήτοι όλες τις σχετικές αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου, χρηματικά εντάλματα πληρωμής, άλλα παραστατικά-αποδείξεις παροχής υπηρεσιών, άδειες κυκλοφορίας και άλλα σχετικά με τα οχήματα έγγραφα καθώς και οποιοδήποτε έγγραφο σχετίζεται με τη συγκεκριμένη υπόθεση.
Κατόπιν των ανωτέρω και λόγω του εξαιρετικά σοβαρού και επείγοντος της υπόθεσης, παρακαλούμε όπως οι κ. Δήμαρχοι επιμεληθούν των σχετικών απαντήσεων επί των προαναφερόμενων ερωτημάτων και αποστείλουν με έγγραφό τους όλα τα αιτηθέντα στοιχεία το συντομότερο δυνατό, ακόμη και σε αρνητική περίπτωση.

Τέλος η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.). μέσω της οποίας διαβιβάζεται η παρούσα στους Δήμους-μέλη της, παρακαλείται να μας αποστείλει αναλυτική κατάσταση των Δήμων της χώρας μας”.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου