Τοπικές Ειδήσεις

Επάρκεια κρεάτων στην αγορά αλλά με τιμές «τσιμπημένες»

«Τσιμπημένες» εμφανίζονται φέτος οι τιμές στα κρέατα και κυρίως στα χοιρινά, στην τοπική αγορά, τις ημέρες των εορτών.

Αυτό δήλωσε στην «δ» ο διευθυντής της κτηνιατρικής υπηρεσίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ. Ηλίας Οικονομίδης, τονίζοντας πως συνεχίζονται και εντατικοποιούνται αυτές τις ημέρες οι έλεγχοι στην αγορά για κάθε είδους παραβάσεις.
«Έλεγχοι διενεργούνται και στις σφαγειο-τεχνικές εγκαταστάσεις όπως υπάρχουν και στην αγορά.
Εκείνο που εντοπίζουμε φέτος είναι ότι καταγράφεται μια μεγάλη αύξηση στο χοιρινό -τόσο στα χοιρίδια έως 20-25 κιλά όσο και στην τιμή του χοιρινού, γενικότερα.
Αυτό οφείλεται στην αφρικανική πανώλη που υπάρχει στην Ευρώπη με αποτέλεσμα να έχει σημειωθεί μείωση στην ευρωπαϊκή παραγωγή.
Η αύξηση στην τιμή είναι σε πανελλαδικό επίπεδο και όχι μόνον τοπικά. Αυτό όμως, συμπαρασύρει και τις τιμές των υπολοίπων κρεάτων, αλλά όχι σε υψηλά επίπεδα.
Πρέπει να το γνωρίζουν αυτό οι καταναλωτές αφού στο μεγάλο χοιρινό καταγράφεται αύξηση της τάξης του 1,5 ευρώ στο κιλό (χονδρική) ενώ για τα μικρά χοιρίδια, η τιμή σχεδόν διπλασιάζεται σε σχέση με πέρσι» όπως υπογράμμισε.
Όσον αφορά στην επάρκεια σε κρέατα και πουλερικά, δεν υπάρχουν προβλήματα.
Οι καταναλωτές επιλέγουν περισσότερο γαλοπούλες και κοτόπουλα
«Τα ντόπια κρέατα είναι λίγα αφού η παραγωγή είναι περιορισμένη και δεν επαρκεί. Μέχρι αυτή την στιγμή στην Ρόδο δεν έχουμε ξεπεράσει τα 350 – 400 χοιρίδια και χοιρινά γι αυτό είναι αυξημένες οι εισαγωγές (εγχώριων και εισαγόμενων).
Τα εισαγόμενα έρχονται κυρίως από την Ολλανδία.
Η γαλοπούλα, το κοτόπουλο και τα κατεψυγμένα είναι σε καλύτερες τιμές και η ζήτησή τους είναι αυξημένη.
Σημειώνεται πως όσον αφορά στην παραγωγή σε πουλερικά μόνον η Ρόδος έχει (με σημερινά δεδομένα) πάνω 200.000 όρνιθες, η Λέρος 6.000 και η Κως 3.000 ενώ πολύ αυξημένη καταγράφεται η παραγωγή αυγών σε επίπεδο νομού Δωδεκανήσου με συνέπεια να καλύπτεται η ντόπια ζήτηση. Το καλοκαίρι υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση και απαιτούνται εισαγωγές» λέει ο κ. Οικονομίδης.
Οι περιπτώσεις πάντως που κάποιοι ‘βαφτίζουν’ ντόπια ή εγχώρια τα εισαγόμενα από άλλες χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης, δεν υπάρχουν αυτή την περίοδο. Αυτές οι περιπτώσεις συμβαίνουν κυρίως το Πάσχα με τα αμνοερίφια.
«Οι έλεγχοι έχουν ξεκινήσει και συνεχίζονται πιο εντατικοί καθ όλη την διάρκεια των εορτών ενώ τα σφαγεία δεν έχουν σε τοπικό επίπεδο τόση κίνηση –εφόσον δεν υπάρχει παραγωγή.
Επιπλέον, να σημειωθεί ότι τα πρόστιμα που επιβάλλονται είναι διοικητικά (εκτός εάν είναι επικίνδυνα τρόφιμα ή νοθευμένα). Μόνον πέρσι επιβλήθηκαν 30.880 ευρώ σε διοικητικές ποινές από την κτηνιατρική υπηρεσία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των κρεοπωλών Ρόδου κ. Θανάσης Χατζηνικήτας υπογράμμισε πως «ο καταναλωτής μπορεί να βρει ό,τι θέλει στην τοπική αγορά. Καλό είναι πάντως οι καταναλωτές να αναζητούν το πιστοποιημένο σήμα σε κάθε κρεοπωλείο για να είναι σίγουροι για την ποιότητα.
Στην Ρόδο, τα κρεοπωλεία που ανήκουν στον σύλλογό μας, έχουμε εφαρμόσει το πιστοποιημένο σήμα για να μπορεί να καταναλωτής να είναι σίγουρος».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου