Τοπικές Ειδήσεις

Προτείνει τη δημιουργία Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας στη νησιωτική Ελλάδα

Στην απόλυτη ανάγκη να στελεχωθούν τα νησιά με ειδικευμένους ιατρούς, αναφέρθηκε σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε χθες ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου, Ηλίας Τσέρκης μαζί με εκπροσώπους των παροικιακών σωματείων.
«Ως Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου και ως νέο διοικητικό συμβούλιο έχουμε πολύ ψηλά την παρουσία ειδικευμένων γιατρών στα νησιά . Τα τελευταία δύο χρόνια ειδικά, πληρώνουμε την παντελή έλλειψη ιατρών και τα προβλήματα αντί να ελαττώνονται αυξάνονται. Σε ένα μεγάλο νησί όπως αυτό της Καρπάθου, δύο γιατροί θα συνταξιοδοτηθούν στο τέλος του έτους και το ιατρικό προσωπικό που θα παραμείνει, δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες. Θεωρούμε συνεπώς παράλογο να προσπαθεί το Υπουργείο Υγείας και η Κυβέρνηση να θέσουν σε εφαρμογή το θεσμό του οικογενειακού γιατρού και την ίδια στιγμή να είναι παντελής η έλλειψη ειδικευμένων γιατρών στα νησιά.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΙΣΡ, Η. Τσέρκη, αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων ότι τα οικονομικά κίνητρα δεν είναι από μόνα τους αρκετά για να στελεχωθούν οι πρωτοβάθμιες δομές υγείας στα μικρά νησιά. Απαιτούνται και άλλα μέτρα που θα βοηθούσαν τους γιατρούς να αποφασίσουν να υπηρετήσουν σε κάποιο μικρό νησί. Για τις αποφάσεις και τις προτάσεις του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου (φοροελαφρύνσεις-φοροαπαλλαγές γιατρών, εφαρμογή της τηλεϊατρικής κλπ), ο κ. Τσέρκης δήλωσε αναλυτικά τα εξής:
«Είμαστε σήμερα εδώ μαζί με τους εκπροσώπους των παροικιακών σωματείων που αποτελούν τη φωνή των νησιωτών, έτσι ώστε όλοι μαζί να θέσουμε προτεραιότητες, στόχους και να προτείνουμε λύσεις. Στην συνεδρίαση του δ.σ. του ΔΣΡ την περασμένη Τρίτη (σ.σ. η τρίτη συνεδρίαση σε διάστημα 20 ημερών από την ανάδειξη της νέας διοίκησης), συζητήθηκαν διεξοδικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μικρά νησιά στον τομέα της Υγείας.
Η Υγεία είναι το θεμέλιο για την αναπτυξιακή πορεία των νησιών μας. Μιλάμε για το μεταφορικό ισοδύναμο ως αντιστάθμισμα στην κατάργηση του μειωμένου νησιωτικού ΦΠΑ. Προτείνουμε να εφαρμοστεί το ισοδύναμο για τις μετακινήσεις των ασθενών στα μητροπολιτικά κέντρα. Είναι το ένα αίτημα που θέτουμε για πρώτη φορά στο τραπέζι. Μπορεί να εφαρμοστεί με την γνωμάτευση των γιατρών που ήδη υπηρετούν στα νησιά. Θεωρούμε έπειτα επιβεβλημένη την φοροαπαλλαγή ή τη φοροελάφρυνση των υπηρετούντων γιατρών στα νησιά αυτά.
Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος και ο κ. Νίκος Καραμαρίτης πολύ σωστά έπραξαν για την επιδότηση των γιατρών με το μηνιαίο επίδομα των 450 ευρώ. Δυστυχώς το μέτρο δεν απέδωσε. Προφανώς τα επιπλέον εισοδηματικά κριτήρια δεν αποτελούν ισχυρό κίνητρο για να επιλέξουν οι γιατροί τα μικρά νησιά.

Πέρα από τη φοροελάφρυνση, οι νέοι ειδικευμένοι γιατροί θα πρέπει να υπηρετούν υποχρεωτικά στα νησιά αυτά. Χρειάζεται όμως πολιτική παρέμβαση-απόφαση για να γίνει αυτό. Χρόνια το λέμε και δε βλέπουμε να εφαρμόζεται.
Αποδεικνύεται λοιπόν ότι δεν αρκούν μόνο τα οικονομικά κίνητρα. Στο τραπέζι της συζήτησης μπαίνουν και άλλα θέματα όπως η εφαρμογή καινοτόμων προγραμμάτων στα νησιά, όπως η κάρτα υγείας ασθενών, ο προληπτικός έλεγχος, η παρακολούθηση τω ασθενών. Όλα αυτά τα κίνητρα θα προσδίδουν αίσθημα ασφάλειας για να ασκήσουν την ιατρική ουσιαστικά.
Η τηλεϊατρική μέχρι στιγμής εφαρμόζεται αποσπασματικά και δεν αποδίδει. Όπως αποφασίσαμε στην συνεδρίαση του δ.σ., σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα προχωρήσουμε σε ένα δίκτυο ειδικευμένων γιατρών στη Ρόδο με τους οποίους θα συνάπτουμε ετήσιες συμβάσεις προκειμένου να εξασφαλίσουμε την επικοινωνία με τους γιατρούς που υπηρετούν στα νησιά. Τους όρους και τις προϋποθέσεις θα τους συζητήσουμε με την Περιφέρεια, με την οποία έχουμε άριστη συνεργασία. Με τον τρόπο αυτό θα μειώσουμε το αίσθημα ανασφάλειας των γιατρών καθώς σε πάσης φύσεως περιστατικό, θα υπάρχει επαφή με τη βοήθεια των μέσων της τεχνολογίας. Προχωρούμε αρκετά βήματα παραπέρα, προτείνοντας να δημιουργηθεί ένα Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας στη νησιωτική Ελλάδα που μέχρι στιγμής λειτουργεί μόνο στην Αθήνα».
Όπως εξήγησε ο κ. Τσέρκης μόνο στο Καστελόριζο υπηρετεί μία ειδικευμένη γιατρός (καρδιολόγος), ενώ στα υπόλοιπα νησιά υπάρχουν μόνο οπλίτες ή αγροτικοί γιατροί. Ο πρόεδρος του ΙΣΕ, εξήρε το έργο των γιατρών αυτών που όπως είπε, φυλάττουν Θερμοπύλες, ενισχύοντας το αίσθημα ασφάλειας των νησιωτών.
Ανέφερε τέλος ότι οι γιατροί του Κέντρου Υγείας Καρπάθου έστειλαν επιστολή στην οποία αναφέρουν ότι έφθσαν στα όριά τους λόγω υπερβολικής εργασίας και πνευματικής εξάντλησης. «Δεν κοιμόμαστε ήσυχοι και ειδικά τις ημέρες των εορτών μέχρι να στελεχωθούν τα νησιά από γιατρούς. Είναι απόλυτη προτεραιότητα», τόνισε ο κ. Τσέρκης.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Παροικιακών Σωματείων και πρόεδρος του Συλλόγου Κασιωτών Ρόδου, Νίκος Κωνσταντινίδης, δήλωσε ότι η κατάσταση στα μικρά νησιά είναι τραγική σε ότι αφορά την πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι δεν υπάρχουν οδηγοί ασθενοφόρων στα νησιά, ενώ η Κάσος δεν διαθέτει κανένα γιατρό.
Ο κ. Σωτήρης Ζουρούδης, πρόεδρος του Συλλόγου Συμιακών Ρόδου, είπε ότι στο νησί της Σύμης όπου σε περίοδο αιχμής φιλοξενεί έως και 8000 άτομα ημερησίως, υπηρετούν μόνο δύο αγροτικοί γιατροί ενώ απατιτούνται ένας διευθυντής παθολογικού και δύο ειδικευμένοι γιατροί προκειμένου να καλυφθούν ο ανάγκες. «Ακόμη και για μια απλή ακτινογραφία πρέπει να μεταβαίνουμε στη Ρόδο», είπε ο κ. Ζουρούδης, ο οποίος ανέφερε ότι πέρα από την επιδότηση των 450 ευρώ θα δοθούν επιπλέον κίνητρα για να προτιμήσει κανείς τη Σύμη. Συγκεκριμένα θα κενωθούν τα παλαιά ιατρεία τα οποία μπορούν να παραχωρηθούν στους γιατρούς ώστε να απαλλαγούν από το κόστος ενοικίου.
Η πρόεδρος του Πανκαρπαθιακού Συλλόγου Ρόδου, Στεφανία Αναστασιαδη-Σισαμή, δήλωσε ότι θα πρέπει να επανδρωθεί το νέο νοσοκομείο της Καρπάθου που θα μείνει με μόνο δύο γιατρούς και χωρίς νοσηλευτικό προσωπικό μετά τη συνταξιοδότηση δύο γιατρών στο τέλος του έτους. «Δεν μπορεί ένα νησί να μη διαθέτει τη στοιχειώδη πρωτοβάθμια περίθαλψη. Πρέπει να δοθούν κίνητρα ώστε να στελεχωθούν οι δομές υγείας στη Κάρπαθο και στα νησιά», είπε η κα Αναστασιάδη-Σισαμή.

Ο οικογενειακός γιατρός
Ανεφάρμοστο χαρακτήρισε το μέτρο του οικογενειακού γιατρού ο πρόεδρος του ΙΣΡ, Ηλίας Τσέρκης αναφέροντας χαρακτηριστικά τα εξής: «Μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου μόλις 1,1 εκατ. πολίτες ανά την επικράτεια είχαν εγγραφεί σε οικογενειακούς γιατρούς. Μόλις 900 ιδιώτες γιατροί έχουν συμβληθεί στον ΕΟΠΠΥ ενώ ο στόχος είναι να εγγραφούν 3.100 πανελλαδικά. Σε επίπεδο νομού θα βρει κανείς στη σχετική λίστα γιατρούς από τη Κάλυμνο και την Κάρπαθο, μία ιδιώτη γιατρό στη Παστίδα και βέβαια τους γιατρούς που υπηρετούν στα περιφερειακά ιατρεία και στιος μονάδες υγείας. Αυτό είναι το δίκτυο των οικογενειακών γιατρών ενώ θα έπρεπε να υπήρχαν τουλάχιστον 16 συμβεβλημένοι γιατροί». Σύμφωνα με τον κ. Τσέρκη, οι ιδιώτες γιατροί δεν συμβάλλονται επειδή οι όροι είναι δυσβάστακτοι. Δήλωσε τέλος ότι οι πολίτες θα συνεχίσουν να εξυπηρετούνται από τους γιατρούς όπως γίνεται μέχρι σήμερα και ότι το κυρίαρχο κριτήριο στην επιλογή του γιατρού είναι και θα πρέπει να είναι η αμοιβαία εμπιστοσύνη και όχι η λίστα των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου