Συνεντεύξεις

Μ. Βορίδης: «Αν δεν αλλάξει η Νέα Δημοκρατία θα ξεπεραστεί από τα πράγματα»

Συνέντευξη στον
Βασ. Αθανασίου

«Εγώ υπηρετώ ένα απολύτως σαφές πολιτικό σχέδιο: ανατροπή της ιδεολογικής ηγεμονίας της Αριστεράς, μάχη των ιδεών, δυναμική αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ, καμία συναίνεση, κανένας συμβιβασμός με την κυβέρνηση της ριζοσπαστικής Αριστεράς, παρουσίαση ενός φιλόδοξου και απαιτητικού μεταμνημονιακού προγράμματος για την Ελλάδα, ριζοσπαστική ανανέωση του κόμματος και συγκρότησή του ως κόμματος ιδεών και ως κόμματος βαθιάς ιδεολογικοπολιτικής σύνθεσης. Δεν το υπηρετώ τώρα, το υπηρετώ με συνέπεια και συστηματικά».
Τα παραπάνω τονίζει και μάλιστα με έμφαση, ο πρώην υπουργός και εκ των κορυφαίων στελεχών της Ν.Δ. κ. Μάκης Βορίδης, σε συνέντευξή του προς την «δημοκρατική», αφού προηγουμένως, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας:
«Οποιος δεν ακούει τη βοή για αλλαγή στην παράταξή μας, τότε πραγματικά υποτιμά και περιφρονεί τις βαθιές κοινωνικές διεργασίες, που συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα. Αν η συντηρητική παράταξη δεν προσπαθήσει να ανταποκριθεί στο αίτημα αυτό, θα ξεπεραστεί από τα πράγματα».
Αναφερόμενος στην διακυβέρνηση της χώρας, ο κ. Βορίδης τονίζει ότι «ο κ. Τσίπρας είναι ανίκανος να κυβερνήσει, ότι η κυβέρνηση της Ριζοσπαστικής Αριστεράς δεν ήταν ποτέ η απάντηση στα προβλήματα του τόπου», ενώ για τις εκλογικές ήττες της Ν.Δ., λέει ότι «είναι πρωτίστως και κυρίως θέμα πολιτικών και δευτερευόντως προσώπων».
Εν κατακλείδι, ο κ. Βορίδης, σημειώνει: «Για μένα, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ιδεολογικός αντίπαλος, είναι μια λαϊκιστική καταστροφική δύναμη που πρέπει να ηττηθεί», γι’ αυτό και προτρέπει «τη δημιουργία των προϋποθέσεων για την ανάληψη της διακυβερνήσεως της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία, το ταχύτερο δυνατό».
Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Μάκη Βορίδη προς την «δημοκρατική»:
• Η μάχη των γενεών μπορεί να κρίνει το αποτέλεσμα των εκλογών;
Όχι με την ηλικιακή έννοια αλλά με την έννοια της ανταπόκρισης στο αίτημα της κοινωνίας. Όποιος δεν ακούει την βοή για αλλαγή στην παράταξή μας, τότε πραγματικά υποτιμά και περιφρονεί τις βαθιές κοινωνικές διεργασίες που συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα. Αν η συντηρητική παράταξη δεν προσπαθήσει να ανταποκριθεί στο αίτημα αυτό,  θα ξεπεραστεί από τα πράγματα. Δεν είναι αίτημα ηλικιακής ανανέωσης, να φύγουν οι «γέροι», να έρθουν οι «νέοι». Είναι αίτημα να μετατραπεί η παράταξη σε μία μεγάλη, σύγχρονη, πολυτασική, συνθετική, ευρωπαϊκή κεντροδεξιά! Όπου όλοι συνυπάρχουν με άποψη και με ικανότητα συνθέσεως των απόψεων · όπου η βάση έχει ενεργό ρόλο και αποφασιστικές αρμοδιότητες · όπου διαχέονται και συντίθενται ιδέες ριζοσπαστικές, καινούργιες για την πορεία της πατρίδας· όπου δεν χρειάζεται να ανήκεις σε «συστήματα» και σε προσωποκεντρικές ομάδες για να ασχοληθεί με την πολιτική · όπου χρειάζεται όμως να υπερασπίζεσαι ιδέες · όπου η παράταξη δεν έχει ιδιοκτησία, αλλά όλοι είναι ισότιμοι μέτοχοι με τον ίδιο αριθμό μετοχών σε αυτήν.
• «Μονά-ζυγά» κερδισμένος; Αν ηττηθεί ο Τζιτζικώστας θα είστε εκεί για την ομάδα του στη Βουλή;
Δεν θα ηττηθεί. Και σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχουν ομάδες · και ακόμα, ποτέ δεν υπηρετώ προσωποκεντρικές ομάδες · υπηρετώ τα πολιτικά σχέδια που πιστεύω ότι είναι χρήσιμα για την χώρα. Απλώς επειδή έχουν όλοι συνηθίσει την πολιτική, ως ένα χώρο προσωπικών συναλλαγών, κανείς δεν σκέφτεται το «σχέδιο», όλοι μιλούν για το «νταραβέρι», την συμφωνία. Εγώ όμως υπηρετώ ένα απολύτως σαφές πολιτικό σχέδιο : ανατροπή της ιδεολογικής ηγεμονίας της Αριστεράς, μάχη των ιδεών, δυναμική αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ, καμία συναίνεση, κανένας συμβιβασμός με την Κυβέρνηση της ριζοσπαστικής Αριστεράς, παρουσίαση ενός φιλόδοξου και απαιτητικού μεταμνημονιακού προγράμματος για την Ελλάδα, ριζοσπαστική ανανέωση του κόμματος και συγκρότησή του ως κόμματος ιδεών, και ως κόμματος βαθιάς ιδεολογικοπολιτικής σύνθεσης. Δεν το υπηρετώ τώρα, το υπηρετώ με συνέπεια και συστηματικά.

• Η δυναμική αντιπολίτευση που ζητάτε σημαίνει αντιμνημονιακή αντιπολίτευση;
Σημαίνει να λέμε όχι στο αριστερό μνημόνιο, όχι γιατί είναι μνημόνιο αλλά γιατί είναι της Αριστεράς. Σημαίνει να αρνούμαστε την υπερφορολόγηση, να αρνούμαστε την οικοδόμηση του κομματικού κράτους, τις υπερεξουσίες του κ. Ν. Παππά που απειλούν την ελευθεροτυπία, τις εθνομηδενιστικές απόψεις του κ. Φίλη, των πολιτικών των «ανοιχτών συνόρων» και της χώρας – transit. Στηρίξαμε την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, στηρίξαμε την αποκρατικοποίηση του ΟΔΙΕ. Αλλά όχι δεν στηρίζουμε τις φοροεπιδρομές, γιατί εμείς δεν κάναμε την δημοσιονομική προσαρμογή μόνο με αυξήσεις φόρων, δεν στηρίζουμε την ανίκανη στην διαπραγμάτευση Κυβέρνηση που μας οδήγησε στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και στην εκχώρηση των «κόκκινων» δανείων σε κερδοσκοπικά, αρπακτικά funds. Την Κυβέρνηση που από την μία κομπορρημονεί και κοκορεύεται για το παράλληλο πρόγραμμα και από την άλλη εξευτελίζεται αποσύροντας ένα ολόκληρο νομοσχέδιο. Μιλάμε για κανονικούς υποτακτικούς, ούτε τα προσχήματα δεν τηρούν πλέον.
• Η δική σας στήριξη έστρεψε τη σκληρή δεξιά πτέρυγα της ΝΔ προς την πλευρά Τζιτζικώστα;
Η δεξιά και η κεντροδεξιά αποτελούν το 85% των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας. Προφανώς, είμαι δεξιός πολιτικός και θέλω να εκπροσωπώ την δεξιά. Είναι σαφές ότι εμείς που επιθυμούμε την ανατροπή της ιδεολογικής ηγεμονίας της Αριστεράς, μία μαχητική και δυναμική αντιπολίτευση απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, την ριζοσπαστική ανανέωση του κόμματος και ταυτόχρονα θέλουμε ένα πρόσωπο που να διευρύνει την επιρροή της ΝΔ, στηρίζουμε την υποψηφιότητα του Απόστολου.
• Είναι θέμα προσώπων ή πολιτικών οι ήττες της ΝΔ;
Πρωτίστως και κυρίως πολιτικών. Δευτερευόντως προσώπων.
• Η κυβέρνηση με τους 153 βουλευτές που διαθέτει, εκτιμάτε ότι θα μπορέσει να αντέξει και να περάσει μέτρα, όπως το ασφαλιστικό και το φορολογικό; Και αν όχι, τι θα πρέπει να γίνει, εκλογές ή οικουμενική;
Έτσι λέει ο πρωθυπουργός. Αλλά και μόνο ότι ευλόγως το ρωτάτε, και μόνο το γεγονός ότι 2 μήνες μετά η κυβερνητική πλειοψηφία αριθμεί δύο βουλευτές λιγότερους, και ένα σημαίνον στέλεχός της παραιτήθηκε, προφανώς μαρτυρά ότι εισήλθαμε σε περίοδο κυβερνητικής αστάθειας. Είναι προφανές ότι ο κ.Τσίπρας είναι ανίκανος να κυβερνήσει, ότι η κυβέρνηση της Ριζοσπαστικής Αριστεράς δεν ήταν ποτέ η απάντηση στα προβλήματα του τόπου. Αν απωλέσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ο κ.Τσίπρας θα αποφασίσει τι θα γίνει. Άρα δεν εξαρτάται από εμάς, η επιλογή είναι δική του. Μπορώ όμως να σας πω τι δεν πρέπει να γίνει : ένας κυβερνητικός αχταρμάς με μόνο ελάχιστο πρόγραμμα την εφαρμογή του Αριστερού Μνημονίου. Αυτό δεν έχει νόημα και δεν αποτελεί λύση για τον τόπο.
• Έχετε ταχθεί κατά της συναίνεσης με την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, μήπως όμως η ΝΔ θα έπρεπε να ψηφίσει τουλάχιστον το ασφαλιστικό προκειμένου η χώρα να μην οδηγηθεί σε νέες περιπέτειες;
Ποιο ασφαλιστικό; Την περικοπή των συντάξεων; Εμείς την είχαμε αποκρούσει, ουδέποτε την δεχθήκαμε. Ο δεινός διαπραγματευτής κ. Τσίπρας την δέχθηκε. Δεν κατάλαβα γιατί πρέπει να την ψηφίσουμε; Εμείς δεν κάνουμε μηδενιστική αντιπολίτευση. Αλλά δεν πρόκειται να χειροκροτούμε τον κ.Τσίπρα την ώρα που καταστρέφει το εισόδημα των πολιτών και την ελληνική οικονομία. Εξάλλου χειρότερη περιπέτεια από την διακυβέρνηση της ριζοσπαστικής Αριστεράς υπάρχει; Τι άλλο να συμβεί;
• Πολύ μεγάλη συζήτηση γίνεται στους κόλπους της παράταξης, η οποία ενδεχομένως να επηρεάσει και πολλούς ψηφοφόρους, για το ενδεχόμενο διάσπασης. Φοβάστε μία τέτοια εξέλιξη; Ή πιστεύετε ότι όποιος και αν εκλεγεί θα δουλέψει για την ενότητα της ΝΔ;
Δεν κατανοώ την συζήτηση περί διασπάσεως. Σήμερα υλοποιείται η προβλεπόμενη από το καταστατικό διαδικασία εκλογής προέδρου της ΝΔ. Εκατοντάδες χιλιάδες φίλοι και μέλη της ΝΔ εκλέγουν τον επόμενο πρόεδρό τους. Προφανώς η κάθε υποψηφιότητα έχει τα δικά της χαρακτηριστικά: άλλες πιο «κεντρώα», άλλες δεξιά. Προφανώς ο κάθε υποψήφιος κατέθεσε το σχέδιο του για την ΝΔ και ορισμένοι την πρότασή τους και για το Έθνος. Προφανώς υπάρχουν πιο ριζοσπαστικές υποψηφιότητες και άλλες πιο συντηρητικές. Όλα αυτά είναι περίπου προφανή. Όπως όμως είναι προφανής και η εντολή που δίδουν οι εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόροι ότι την επόμενη μέρα όλοι θα σεβαστούμε την εντολή τους και όλοι θα δουλέψουμε μαζί υπό την νέα ηγεσία μας για τους κοινούς μας στόχους.
• Με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη γιατί δεν συμπλεύσατε;
Με τον κ. Μεϊμαράκη, έχω εξαιρετική, θα έλεγα υποδειγματική, συνεργασία στα πλαίσια του ρόλου μου ως βουλευτή. Όμως δεν πιστεύω στην τοποθέτηση της Ν.Δ. στο «μεταρρυθμιστικό κέντρο», και δεν πιστεύω στην τακτική της συναίνεσης ή συνεννόησης με τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτή εκφράσθηκε προεκλογικά. Για μένα, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ιδεολογικός αντίπαλος, είναι μία λαϊκιστική καταστροφική δύναμη που πρέπει να ηττηθεί. Υπεύθυνη στάση συνεννόησης με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει. Μία είναι η υπεύθυνη στάση: η δημιουργία των προϋποθέσεων για την ανάληψη της διακυβερνήσεως της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία το συντομότερο δυνατό. Άρα η επιλογή μου δεν έχει προσωπικά χαρακτηριστικά! Αντιθέτως είναι μόνο και αυστηρά στρατηγική και τακτική τοποθέτηση.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου