Ειδήσεις

Οι θεσμοί έστειλαν το κείμενο του νέου “μνημονίου” – ποια μέτωπα μένουν ανοικτά

Με το νέο κείμενο συμφωνίας (SMοU) ανά χείρας, αφού σύμφωνα με πληροφορίες εστάλη σήμερα το πρωί η πρόταση των θεσμών προς την κυβέρνηση, ξεκινούν -μετά από τριήμερη διακοπή- οι διαπραγματεύσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, παραμένουν τα “αγκάθια” και στις θέσεις μεταξύ της κοινοτικής πλευράς των θεσμών και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, οι οποίες τις προηγούμενες μέρες οδήγησαν σε “διακοπή” των διαβουλεύσεων με την ελληνική πλευρά προκειμένου να βρεθεί λύση στις μεταξύ τους διαφορές.

Παραμένουν όμως και τα “αγκάθια” στις θέσεις των θεσμών με την κυβέρνηση. Μεταξύ των προαπαιτούμενων το μεγαλύτερο μέτωπο είναι αυτό του νέου εργασιακού, που αναμένεται να τεθεί  επί τάπητος στο ραντεβού που έχει οριστεί για τη 1 μ.μ. ορίζοντας ουσιαστικά την επανέναρξη των διαβουλεύσεων.

Μέτωπο στα δημοσιονομικά

Ωστόσο η συμφωνία περιλαμβάνει και το δημοσιονομικό μέτωπο που αποτελεί το δεύτερο μεγάλο θέμα συζητήσεων της σημερινής ημέρας (το ραντεβού έχει οριστεί για τις 3:30 μ.μ.) και εδώ τα πεδία είναι πολύ περισσότερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται ότι δεν υπάρχουν σημαντικές ενστάσεις για την απόδοση των μέτρων που θα απαρτίζουν τον Προϋπολογισμό του 2017, ο οποίος πρέπει να συμφωνηθεί στο σύνολό του σήμερα, ούτως ώστε να κατατεθεί αύριο από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο στη Βουλή βάσει συνταγματικής υποχρέωσης.

Η συμφωνία όμως θα πρέπει να περιλαμβάνει και το νέο Μεσοπρόθεσμο και εκεί τα μέτωπα φέρεται να παραμένουν. Σύμφωνα με πληροφορίες, απομένουν ακόμα αποστάσεις αναφορικά με την αποδοχή της δυνατότητας της κυβέρνησης να επιτύχει τον δημοσιονομικό στόχο του 2018 (3,5% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα). Επίσης, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι τριβές συνεχίζονται και στο θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων που θα ισχύουν μετά το 2018.

Οι διαπραγματεύσεις στην Αθήνα, σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής σχεδιασμό, αναμένεται να συνεχιστούν έως και την Τρίτη. Και στη συνέχεια σχεδιάζεται σειρά διαβουλεύσεων εξ αποστάσεως με στόχο να τηρηθεί το ορόσημο της 28ης  Νοεμβρίου.

Έως τότε θα πρέπει να έχουν λειανθεί όχι μόνο οι διαφορές μεταξύ Ελλάδος και θεσμών, αλλά και η απόσταση που χωρίζει τις θέσεις του ΔΝΤ με την ΕΕ. Και τούτο καθώς το Ταμείο, αν είναι να μετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, θα πρέπει να συντάξει το δικό του μνημόνιο (MEFP).

Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΟΙΚ, το σημερινό πρόγραμμα των διαπραγματεύσεων περιλαμβάνει και ραντεβού για ζητήματα Παιδείας, ενώ προς το παρόν  απουσιάζει από τη σημερινή ατζέντα το θέμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Μετά την αναχώρηση των θεσμών και τη λήξη της 2ης αποστολής στην Αθήνα – που προς το παρόν έχει οριστεί για την προσεχή Τρίτη – θα υπάρχει περιθώριο μόνο μέσω τηλεδιασκέψεων για το μεγάλο “ορόσημο” της 28ης Νοεμβρίου, όταν συνεδριάζει το EWG και προγραμματίζεται να φτάσουν στην Αθήνα οι κ.κ. Μοσκοβισί και Κερέ.

Τελικός στόχος είναι η πολιτική συμφωνία μαζί με το πακέτο για το χρέος στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, ενώ παραμένει ως σκέψη και σχέδιο νέας καθόδου τον Δεκέμβριο αν υπάρξουν δυσκολίες.

capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου