Ειδήσεις

Πάνω από 94 εκατ. ευρώ «τζογάρουν» καθημερινά οι Έλληνες

Εκτοξεύθηκαν τα χρήματα που στοιχηματίζονται σε επίγεια και διαδικτυακά παίγνια. Στο οκτάμηνο ξεπέρασαν τα €22,68 δισ., με αύξηση 28,21% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Αύξηση 28,21% παρουσίασαν το 8μηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου του 2023 τα ακαθάριστα έσοδα (GGR) των παρόχων τυχερών παιγνίων, δηλαδή τα ποσά που έπαιξαν οι Έλληνες. Συγκεκριμένα τα πονταρίσματα διαμορφώθηκαν σε 22,68 δισ. ευρώ, έναντι 17,69 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων:

Τα «πονταρίσματα» (TGR) των παρόχων παρουσίασαν αύξηση 28,21% κατά το 8μηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου του 2023 σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα και διαμορφώθηκαν σε 22,68 δισ. ευρώ.
Τα ακαθάριστα έσοδα (GGR) παρουσίασαν αύξηση 12,61% για το ίδιο χρονικό διάστημα και από 1,475 δισεκατομμύρια ευρώ διαμορφώθηκαν σε 1,661  δισεκατομμύρια ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι τα ακαθάριστα έσοδα ή Gross Gaming Revenues (GGR) ορίζονται ως το ποσό που απομένει αν από τον τζίρο (πονταρίσματα) αφαιρεθούν τα κέρδη που επιστρέφουν οι εταιρείες στους παίκτες.
Φορολογικά έσοδα
Σημαντική αύξηση παρουσίασαν το ίδιο διάστημα τα φορολογικά έσοδα από τα τυχερά παίγνια:

Από 298,90 εκατ. ευρώ που ήταν πέρυσι στο 8μηνο τα δικαιώματα του δημοσίου, φέτος την ίδια περίοδο διαμορφώθηκαν σε 346,50 εκατ. ευρώ (αύξηση 15,93%).
Ο φόρος παικτών από 150,88 εκατ. ευρώ ανέβηκε στα 210,99 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 39,84%.
Τα φορολογικά έσοδα παικτών on line παιγνίων, από 95,56 εκατ. ευρώ το 8μηνο του 2022, φέτος το ίδιο διάστημα ξεπέρασαν τα 135,27 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας θεαματική αύξηση 41,56%.

Η φορολογία για τις διαδικτυακές εταιρείες
Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Επιτροπής, ο συνολικός φόρος παικτών στο τέλος του 2023 αναμένεται να παρουσιάσει αύξηση πάνω από 53% σε σχέση με το 2022. Μάλιστα ο φόρος παικτών στα διαδικτυακά παίγνια απασχολεί ιδιαίτερα την ΕΕΕΠ, η οποία καταγράφει σημαντική διαρροή στα παράνομα δίκτυα εξαιτίας αυτού του φόρου.

«Οι διαδικτυακές εταιρείες παιγνίων εντάχθηκαν σε οργανωμένη αγορά από το 2021. Η φορολογία τους καθιερώθηκε στο 35% επί των εσόδων από τα παίγνια. Επιπλέον επιβάλλεται «φόρος παικτών», που αρκετές εταιρείες, λόγω του ανταγωνισμού, τον επιβαρύνονται. Από τον φόρο παικτών στα «στοιχήματα» χρηματοδοτούνται οι αθλητικές ομάδες και αυτό είναι πολύ σωστό. Υπάρχει, όπως προκύπτει από έρευνα που έκανε η KΑΠΑ Research για λογαριασμό της ΕΕΕΠ, ένας πολύ μεγάλος αριθμός παικτών που κατευθύνεται στα παράνομα δίκτυα. Εκεί παίζονται κολοσσιαία ποσά με τεράστια ζημία για το δημόσιο και τους νόμιμους παρόχους. Εκτός από την οικονομική ζημιά, το φαινόμενο αποτελεί έκφανση της εγκληματικότητας, είναι εξαιρετικά διευρυμένο και διευρύνεται διαρκώς. Ο κύριος λόγος προσέλκυσης των παικτών από το παράνομο δίκτυο είναι με βάση την έρευνα, ο φόρος παικτών», αναφέρεται από τη διοίκηση της Επιτροπής.

Αναφερόμενη στην πρόβλεψη για την φορολογία των παικτών η ΕΕΕΠ επισημαίνει: «Tο πρόβλημα είναι προφανές. Η εξέλιξη της φορολογικής επιβάρυνσης μπορεί να αποτελέσει παράγοντα κλονισμού της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων του κλάδου. Η ΕΕΕΠ μελετάει σε βάθος το ζήτημα, με σκοπό να υποβάλει προτάσεις, που με βασικό κριτήριο τη βιωσιμότητα, θα διατηρήσουν ή και θα αυξήσουν το δημοσιονομικό όφελος και θα περιορίσουν στο ελάχιστο δυνατό τη διαρροή παικτών και χρημάτων στο παράνομο δίκτυο. Παράλληλα έχει αναλάβει πρακτικές πρωτοβουλίες, σε συνεργασία με τους παρόχους,  για την αντιμετώπιση του φαινομένου του παράνομου διαδικτυακού τζόγου», καταλήγει.

Πηγή euro2day.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου