Συζητήθηκε στη Βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση του Αντιπροέδρου της και Βουλευτή Δωδεκανήσου Δημήτρη Κρεμαστινού για την υποστελέχωση των ΕΛΤΑ της Δωδεκανήσου και ειδικά της Πάτμου, η οποία οδηγεί σε εξουθένωση το προσωπικό που υπηρετεί και σε μη εξυπηρέτηση τους πολίτες. Την ερώτηση προσήλθε να απαντήσει ο αρμόδιος Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς.

Όπως συχνά συμβαίνει στη Βουλή, η συζήτηση απέκτησε ευρύτερο πολιτικό ενδιαφέρον, λόγω της πολιτικής επικαιρότητας και κινήθηκε τόσο στα ανοιχτά θέματα των ΕΛΤΑ όσο και στην τρέχουσα εξωτερική πολιτική, με αφορμή την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, ενώ ο Υπουργός έφερε στο «τραπέζι» και τα δημοσιεύματα περί χολέρας.

 Για τα ΕΛΤΑ και την υποστελέχωσή τους, που ήταν το θέμα της Επίκαιρης Ερώτησης του Δημήτρη Κρεμαστινού, η συζήτηση εκτυλίχθηκε ως εξής:

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ (Ε΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Στην Πάτμο, δεν λειτουργεί το Ταχυδρομείο καθώς οι εποχιακοί υπάλληλοι δεν είναι αρκετοί το καλοκαίρι. Είναι γενικότερο το πρόβλημα για όλα τα νησιά του Αιγαίου. Δηλαδή, οι εποχικοί υπάλληλοι προσλαμβάνονται νωρίτερα και όταν έρθει το καλοκαίρι, έχει τελειώσει κατά κάποιον τρόπο η θητεία τους και πάνε οι ίδιοι οι υπάλληλοι σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Επομένως, δεν υπάρχουν υπάλληλοι.

Οπότε, πρέπει για τα νησιά να προβλεφθεί η σύμβαση των εποχικών να καλύπτει, αν μη τι άλλο, τουλάχιστον την καλοκαιρινή περίοδο. Όλο τον χρόνο, φυσικά, αλλά ειδικά την καλοκαιρινή. Υπό την έννοια, λοιπόν, αυτή κάνω αυτή την επίκαιρη ερώτηση σήμερα και παρακαλώ να δείτε το θέμα με αυτή την οπτική γωνία.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΠΑΣ (Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης): Χαίρομαι για την ερώτησή σας, κύριε Κρεμαστινέ και επιτρέψτε μου να πω ότι τα ΕΛΤΑ είναι ο φορέας της παροχής καθολικής υπηρεσίας, δηλαδή υποχρεούνται να διασφαλίζουν σε κάθε πολίτη αυτής της χώρας -και στον πολίτη των Δωδεκανήσων και των απομακρυσμένων νησιών- τις επαρκείς καθολικές υπηρεσίες. Εδώ νομίζω ότι είναι ένα μάθημα το οποίο το σύνολο του πολιτικού κόσμου και όλες οι πτέρυγες, ανεξαρτήτως του τι πιστεύουν για την οικονομία, πρέπει να έχουν, ότι πρέπει να υπάρχει ισχυρή δημόσια εγγύηση και παρέμβαση για να συγκροτούνται τα μεγάλα δίκτυα και να βρίσκονται σε επάρκεια, ειδικά τα δίκτυα τα οποία είναι πάρα πολύ κρίσιμα για τη συνοχή της χώρας, όπως είναι το δίκτυο των ταχυδρομείων. Με αυτή την έννοια νομίζω ότι η στήριξη των ΕΛΤΑ για μας είναι ζήτημα εθνικής σημασίας.

Θα ήθελα να πω ότι τον Απρίλιο που μας πέρασε υπεγράφη η σύμβαση της καθολικής υπηρεσίας με τα ΕΛΤΑ, που αφορά διάστημα έξι ετών -δυστυχώς, δεν είχε υπογραφεί- και ρυθμίζει όλες τις λεπτομέρειες βάσει των οποίων η καθολική υπηρεσία θα παρέχεται από τα ΕΛΤΑ.

Αναφορικά με τη στελέχωση, είναι σαφές ότι η στελέχωση αποτελεί υψηλή προτεραιότητα και αντιμετωπίζεται με βάση τις επιχειρησιακές ανάγκες, αλλά και τις δυνατότητες τις οποίες βεβαίως τις προτεραιοποιεί -πρέπει να σας πω, κύριε Κρεμαστινέ-η διοίκηση της εταιρείας, διότι η εταιρεία έχει και διοίκηση και διευθύνοντα και πρόεδρο και βάζει μπροστά τις προτεραιότητές της.

Το χρέος της πολιτείας είναι να διασφαλίζει ότι τα ΕΛΤΑ μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους και σε αυτό το επίπεδο νομίζω ότι παρεμβαίνουμε συστηματικά και αποτελεσματικά μέχρι στιγμής, διότι τα ΕΛΤΑ πρέπει να σας πω ότι βρίσκονταν σε μια δεινή οικονομική κατάσταση και με τις δικές μας παρεμβάσεις, αλλά και με τη συνεργασία και των εργαζομένων και της διοίκησης νομίζω ότι μπορούν να την ξεπεράσουν. Ο αριθμός των υπαλλήλων υπόκεινται στους δημοσιονομικούς περιορισμούς.

Πρέπει να σας πω ότι από το 2006 μέχρι σήμερα έχουν γίνει μόνο τριάντα έξι προσλήψεις τακτικού προσωπικού. Στον Νομό Δωδεκανήσου έχουν συσταθεί έντεκα ταχυδρομικά πρακτορεία. Το συγκεκριμένο πρακτορείο στελεχώνεται με τέσσερις θέσεις εργασίας στο οποίο υπηρετούν σήμερα δύο υπάλληλοι τακτικό προσωπικό και ένας με σύμβαση έργου παροχής υπηρεσιών και υπάρχει και άλλος ένας υπάλληλος ο οποίος αυτή τη στιγμή δεν εκτελεί τα καθήκοντα του, διότι έχει εκλεγεί στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Υπάρχουν πολλά προβλήματα, βεβαίως. Πρέπει να σας πω ότι τα προβλήματα καλύφθηκαν για τη σεζόν στην οποία υπάρχουν αυξημένες ανάγκες, με δεκατέσσερις αποσπάσεις προσωπικού από άλλες υπηρεσιακές λειτουργίες.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ (Ε΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής):

Για την  ερώτησή μου αυτή καθ’ αυτή, κύριε Υπουργέ. Θα σας παρακαλέσω και το λέω συνέχεια αυτό -το λέω και για τον χώρο της υγείας που είναι πιο κοντά σε εμένα- να μην ακούτε τις υπηρεσίες και τους αριθμούς. Το πρόβλημα είναι ότι προσλαμβάνονται εποχικοί για μία περίοδο και την τουριστική περίοδο δεν υπάρχουν να προσληφθούν. Πρέπει δηλαδή, να το αντιμετωπίσετε με αυτόν τον τρόπο και με αυτήν τη σκέψη, όχι πόσοι διορίστηκαν, πόσοι έφυγαν κ.λπ., διότι το πρόβλημα είναι υπαρκτό και πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Για την Πάτμο, δεν το συζητώ -ήταν το έναυσμα για να υποβάλω την ερώτηση- ότι πρέπει να λειτουργήσει οπωσδήποτε η υπηρεσία στην Πάτμο, αλλά είναι γενικότερο πρόβλημα των νησιών, του Αιγαίου και πιθανόν και του Ιονίου.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΠΑΣ (Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης): Όπως είπα και πριν, τα ΕΛΤΑ είναι φορέας παροχής καθολικής υπηρεσίας και έχουν την υποχρέωση στους χρήστες ταχυδρομικών υπηρεσιών, ανεξάρτητα από το σημείο της ελληνικής επικράτειας στο οποίο βρίσκονται, να παρέχουν διαρκώς σε προσιτές τιμές τις υπηρεσίες τους. Έχει ήδη σχεδιαστεί, κύριε Κρεμαστινέ, πρόγραμμα άμεσης δράσης, το λεγόμενο «action plan», το οποίο περιλαμβάνει δράσεις και ενέργειες ανασυγκρότησης για τη βελτίωση των επιχειρησιακών λειτουργιών των Ελληνικών Ταχυδρομείων.

Ολοκληρώθηκε πρόσφατα η αυτοματοποίηση εκατόν ογδόντα τεσσάρων καταστημάτων στην περιφέρεια, σε νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές, ενώ είναι σε εξέλιξη η αυτοματοποίηση θυρίδων συναλλαγής με μονάδες διανομής και ταχυδρομικά πρακτορεία σε όλη την Ελλάδα.

Πρέπει να σας πω, όπως ανέφερα και στην πρωτολογία μου, ότι οι δαπάνες μειώθηκαν κατά 21 εκατομμύρια ευρώ για το 2016 και μειωμένα θα είναι και το 2017. Γίνεται, δηλαδή, μία προσπάθεια εξοικονόμησης πόρων και προσπαθούμε και τις υπηρεσίες να τις διασφαλίσουμε μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες.

Μου δίνετε την ευκαιρία να σας πω ότι τα ΕΛΤΑ ήταν σε μία οικονομική κατάσταση όπου είχαν μηνιαία ζημιά γύρω στα 5 εκατομμύρια ευρώ. Αντιλαμβάνεσθε ότι αυτό το πράγμα δεν θα ήταν βιώσιμο για πολύ. Και εδώ θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι υπήρξαν γενναίες αποφάσεις από όλες τις πλευρές. Και νομίζω ότι αυτό είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να το σημειώσουμε.

Έχει ήδη ληφθεί η απαραίτητη νομοθετική πρωτοβουλία, ώστε να προχωρήσει η αποζημίωση των ΕΛΤΑ για την καθολική υπηρεσία, και βεβαίως έχει προχωρήσει και η είσπραξη των οφειλών από τους άλλους φορείς του Δημοσίου. Οι οφειλές αυτές είναι γύρω στα 48 εκατομμύρια και έχουν εισπραχθεί περί τα 15 εκατομμύρια, δηλαδή το 1/3 των οφειλών. Μόνο από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης τον Ιούνιο είχαμε περίπου 7 εκατομμύρια ευρώ. Ήδη την εβδομάδα που μας πέρασε ολοκληρώθηκε και ο διαγωνισμός της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων για τον προσδιορισμό του ποσού της καθολικής υπηρεσίας και ήδη εμείς έχουμε ξεκινήσει τις πολύπλοκες ενέργειες που απαιτούνται για τη δημιουργία του Ταμείου Αντιστάθμισης, ώστε τα ΕΛΤΑ να αποζημιωθούν πολύ γρήγορα για τα επόμενα έτη από το 2000 και μετά.

Νομίζω ότι και τα προβλήματα τα οποία εσείς αναφέρατε, η διοίκηση, μέσα στο πλαίσιο της συνολικής στήριξης της οποίας απολαμβάνουν τα ΕΛΤΑ από την πολιτική ηγεσία, θα πρέπει να εγκύψει και να τα δει, καθώς επίσης κι αν υπάρχουν οι δυνατότητες και πώς να ικανοποιήσει τις ανάγκες των πολιτών.

Σε κάθε περίπτωση, θα ήθελα να κρατήσετε ότι για εμάς τα ΕΛΤΑ είναι μια ανεκτίμητη περιουσία, μια περιουσία η οποία έχει το βασικό πλεονέκτημα της ανάπτυξης ενός μεγάλου δικτύου το οποίο μπορεί να προσφέρει πάρα πολύ σημαντικές υπηρεσίες. Και με την ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών θα έλεγα ότι αυτές πολλαπλασιάζονται.

Κλείνοντας, θα ήθελα να πω ότι είναι ένας οργανισμός ο οποίος πρέπει να απολαμβάνει της στήριξης όλων των κομμάτων της Βουλής. Είναι αναντικατάστατος, είναι απαραίτητος και συμβάλλει καθοριστικά στη συνοχή της χώρας.

Με αφορμή την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής προέβη σε μία παραίνεση και ο Υπουργός απάντησε.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ (Ε΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Κύριε Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να σας συστήσω –και να ακουστεί- λόγω της πολιτικής σχέσεώς σας με τον Πρωθυπουργό, πολύ συγκρατημένη αισιοδοξία για ό,τι έγινε με τις συνομιλίες στην Αμερική. Αυτό το λέω, γιατί εγώ ήμουν αυτήκοος μάρτυρας της συνάντησης Ανδρέα Παπανδρέου-Κλίντον, με απέναντί μου τον Αντιπρόεδρο Γκορ, απέναντι από τον Ανδρέα Παπανδρέου τον Πρόεδρο Κλίντον και απέναντι από τον Κάρολο Παπούλια τον Υπουργό Εξωτερικών Κρίστοφερ.

Τότε, λοιπόν, ο Ανδρέας Παπανδρέου επέκρινε την αμερικανική πολιτική όσον αφορά τη Γιουγκοσλαβία στο γεύμα και ζήτησε να μην αναγνωριστούν τα Σκόπια με το όνομα «Μακεδονία».

Πράγματι, ο Πρόεδρος Κλίντον τήρησε τον λόγο του, αλλά ο επόμενος Πρόεδρος αναγνώρισε τα Σκόπια με το όνομα «Μακεδονία» και αμέσως, την επομένη, άλλες εκατόν είκοσι χώρες αναγνώρισαν τα Σκόπια. Αυτό έγινε γιατί οι μεγάλες δυνάμεις –και δεν εννοώ μόνο την Αμερική, αλλά και τη Ρωσία καθώς είδατε το πρόβλημα στις σχέσεις Ερντογάν-Πούτιν- κανονίζουν τις σχέσεις τους με τους μικρότερους με βάση τα δικά τους συμφέροντα αποκλειστικά.

Γι’ αυτό, λοιπόν, θεωρώ σημαντικό –ιστορικά τουλάχιστον- να καταθέσω αυτήν την εμπειρία μου προς την Εθνική Αντιπροσωπεία και βεβαίως προς εσάς.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΠΑΣ (Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης): Κύριε Κρεμαστινέ, θέλω να καλωσορίσω την κατάθεση της δικής σας εμπειρίας και να πω ότι είναι θετικό και οι παλαιότεροι κοινοβουλευτικοί, όταν το κάνουν με ψυχραιμία και χωρίς έπαρση, τέτοιες εμπειρίες να τις καταθέτουν και να ακούγονται ξανά και ξανά.

Βεβαίως συγκρατημένη. Συγκρατημένη μεν, αισιοδοξία δε. Τα θετικά τα καταγράφουμε, τα περιμένουμε και βήμα-βήμα κρίνουμε την πάρα πολύ θετική επίσκεψη του Πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Προσέξτε, όμως. Δεν θα πέσουμε και στην άλλη παγίδα. Διότι, εάν ένας τηλεθεατής παρακολουθούσε -σκεφτόμουν, καθώς έπαιρνα την ενημέρωσή μου για τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, όπως επιστρέφαμε- ένα συγκεκριμένο κανάλι και δεν είχε αλλάξει να παρακολουθήσει ένα άλλο κανάλι, θα νόμιζε ότι δεν υπάρχει επίσκεψη του Πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά ότι η χώρα βρίσκεται σε ύφεση και με επιδημία χολέρας!

Δυστυχώς, υπάρχουν τέτοιου τύπου φαινόμενα και εδώ πέρα νομίζω ότι θα πρέπει το σύνολο του πολιτικού κόσμου αυτά να τα αποδοκιμάσει, χωρίς να θέλουμε σε κανέναν να πούμε πώς θα κάνει τη δουλειά του. Όμως, νομίζω ότι άπαντες στη δημόσια σφαίρα υπόκεινται σε κριτική.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ (Ε΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Χαίρομαι για τη συγκρατημένη αισιοδοξία, αλλά εγώ μίλησα για πολύ-πολύ συγκρατημένη αισιοδοξία. Διότι, από ό,τι ξέρετε και ιστορικά, εκτός από τις σχέσεις Ερντογάν-Πούτιν που είπα, ήταν ο Μόσκοβος που θα απελευθέρωνε την Ελλάδα και ζούσαμε χρόνια, αιώνες αυτή την ιστορία. Έτσι είναι, δυστυχώς, η ζωή και η ιστορία!

Η συζήτηση επεκτάθηκε συντόμως και στο θέμα της χολέρας που ανέφερε ο Νίκος Παππάς. Ο Δημήτρης Κρεμαστινός συνέστησε ψυχραιμία στην Κυβέρνηση λέγοντας ότι δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει να σπείρεται αναιτιολόγητα πανικός. Αναφέρθηκε μάλιστα και σε ένα αντίστοιχο παλαιότερο συμβάν, επί υπουργίας του.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ (Ε΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Επειδή αναφερθήκατε στα μέσα ενημέρωσης -και γι’ αυτό πρέπει να προσέξει η ΕΡΤ ιδιαιτέρως να είναι πραγματική ΕΡΤ και να μην είναι ανταγωνιστική των άλλων μέσων ενημέρωσης- εκείνο το οποίο θα ήθελα να τονίσω ιδιαιτέρως είναι ότι εγώ, ως Υπουργός Υγείας –και θα σας το επιβεβαιώσει ο κ. Κουρουμπλής, που είναι δίπλα σας, ο οποίος τότε ήταν Γενικός Γραμματέας Πρόνοιας-, αντιμετώπισα επιδημία χολέρας -παραλίγο να πέσει η Κυβέρνηση- ανύπαρκτης, όμως. Τα μέσα ενημέρωσης είχαν γεμίσει χολέρα όλη τη χώρα! Ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ζητούσε την παραίτησή μου και εγώ φώναζα «Δεν υπάρχει χολέρα!» Δεν είναι κάτι καινούργιο για τον τόπο αυτό που λέτε. Το έχουμε ζήσει.

Άλλο είναι το Δονάκιο της χολέρας, που κάνει την επιδημία, και άλλο η χολέρα που βρίσκεται στα διάφορα ακάθαρτα γενικώς. Εκεί μπορεί να γίνει κριτική στην Κυβέρνηση, γιατί δεν καθαρίζονται οι χώροι, διότι, όταν δεν καθαρίζονται, υπάρχει εκεί, αλλά επιδημία χολέρας που να ξεσπάσει και να προκαλέσει θανάτους, νομίζω ότι, με τα στοιχεία αυτά που έχουμε σήμερα, δεν μπορεί να τεκμηριωθεί. Άλλο το ένα, άλλο το άλλο.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΠΑΣ (Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Χαίρομαι που ακούω ότι έχει ξανασυμβεί αυτό που βιώνουμε τώρα. Δεν ξέρω, επειδή ομολογώ ότι δεν είμαι επαΐων στα ζητήματα της υγείας, αν και εσείς είχατε αγγίξει τίποτα «ευαίσθητα» συμφέροντα, τα οποία έχουν και την ικανότητα να εφεύρουν επιδημίες, εάν θιγούν, όπως έχει κάνει η παρούσα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.

Όμως, εν πάση περιπτώσει, νομίζω, κύριε Κρεμαστινέ, ότι ο κόσμος έχει βγάλει τα συμπεράσματά του και καλό είναι να υπάρχουν και ψύχραιμες φωνές μέσα σε αυτήν την Αίθουσα, για να αντιλαμβάνεται κανείς την πραγματική διάσταση των πραγμάτων, όχι μόνο από την πλευρά της Κυβέρνησης αλλά και από την πλευρά της Αντιπολίτευσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ