Ειδήσεις

Tερέζα Μέι: «Ευχαριστώ τους Ελληνες που ζουν στη Βρετανία, δεν θέλω να φύγει κανένας”

«Εκτιμούμε τη σημαντική συνεισφορά» των 70.000 Ελλήνων που ζουν στη Βρετανία, δηλώνει στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» η πρωθυπουργός της Βρετανίας, η οποία, αναφέρθηκε στους ιστορικούς δεσμούς των δύο χωρών

Την ευγνωμοσύνη απέναντι στους δεκάδες χιλιάδες Ελληνες που ζουν και εργάζονται στη χώρα της εξέφρασε η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, η οποία τους κάλεσε να παραμείνουν στη χώρα.

Σε συνέντευξή της στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο», τα οποία κυκλοφορούν εκτάκτως σήμερα Παρασκευή, η Μέι διαβεβαίωσε ότι η διασφάλιση των δικαιωμάτων των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ενωσης που θα παραμείνουν στη Βρετανία μετά την αποχώρησή της από την ΕΕ αποτελεί πρώτιστη μέριμνά της κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το Brexit.

 «Πρώτα απ’ όλα θέλω να πω “ευχαριστώ” στους 70.000 Ελληνες πολίτες που επέλεξαν να κάνουν τη Βρετανία σπίτι τους. Εκτιμούμε τη σημαντική συνεισφορά τους στον πολιτισμό και στην κοινωνία μας, στα πανεπιστήμια και την οικονομία μας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Παρά ταύτα, παραδέχθηκε τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί λόγω του Brexit, λέγοντας ότι το δημοψήφισμα «προκάλεσε κάποια αβεβαιότητα».

Πρόσθεσε: «Θέλω οι αναγνώστες σας να γνωρίζουν ότι επιθυμούμε να παραμείνουν στη χώρα όλοι οι ελληνες πολίτες που έχουν φτιάξει τη ζωή τους στη Βρετανία, όπως και όλοι οι πολίτες της ΕΕ. Παραμένει ένας από τους πρώτους μου στόχους να διασφαλίσω ότι θα μπορούν να συνεχίσουν να ζουν όπως και πριν. Σημειώνουμε πραγματική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις σε αυτό το ζήτημα. Και οι δύο πλευρές είμαστε αποφασισμένες να καταλήξουμε σύντομα σε συμφωνία σε αυτό το κρίσιμο θέμα».

Η τύχη των τριών εκατομμυρίων Ευρωπαίων που ζουν στη Βρετανία και των δύο εκατομμυρίων Βρετανών που ζουν σε ευρωπαϊκές χώρες είναι ένα από τα (πολλά) ακανθώδη ζητήματα των διαπραγματεύσεων Λονδίνου και Βρυξελλών, αν και δεν είναι το μόνο.

Στη συνέντευξή της στα «ΝΕΑ» και στον ανταποκριτή της εφημερίδας στο Λονδίνο Γιάννη Ανδριτσόπουλο, η βρετανίδα πρωθυπουργός αναφέρθηκε ακόμη στους στενούς δεσμούς της Βρετανίας και της Ελλάδας που υπάρχουν εδώ και πολλούς αιώνες, όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Η Βρετανία και η Ελλάδα έχουν βαθείς δεσμούς εδώ και πολλούς αιώνες: από την ισχυρή εμπορική σχέση που έχουμε ως η έκτη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά σας, μέχρι την αλληλοϋποστήριξη σε περιόδους συγκρούσεων. Είμαστε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, εταίροι και φίλοι με εκτενείς δεσμούς στον τουρισμό και την εκπαίδευση. Ασφαλώς, τα πράγματα θα είναι πλέον διαφορετικά. Ωστόσο, μας δίνεται η ευκαιρία να είμαστε ευρηματικοί στη δημιουργία μιας νέας σχέσης που θα ωφελεί τόσο την Ελλάδα όσο και τη Βρετανία. Αυτή την ευκαιρία πρέπει να την εκμεταλλευτούμε», ανέφερε.

Τέλος, στήριξε τον ελληνικό τουρισμό τονίζοντας ότι «η Ελλάδα ιδιαίτερα με την πλούσια ιστορία και τις πανέμορφες ακτές της, θα είναι πάντα δημοφιλής προορισμός για εκατομμύρια βρετανούς παραθεριστές

protagon.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου