ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Από το κακό στο χειρότερο οι σχέσεις Περιφέρειας -ΔΕΥΑΡ

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΧΑΤΖΗΜΑΡΚΟΣ
Μέγεθος γραμμάτων

Ως «προ­σβλη­τι­κό και ανα­κρι­βές» χα­ρα­κτή­ρι­σε ο πε­ρι­φε­ρειάρ­χης Νο­τί­ου Αι­γαί­ου κ. Γιώρ­γος Χα­τζη­μάρ­κος, το έγ­γρα­φο που εστά­λη από την ΔΕΥΑΡ στην υπη­ρε­σία ανά­πτυ­ξης της Πε­ρι­φέ­ρειας Ν. Αι­γαί­ου, σχε­τι­κά με την διά­θε­ση των απο­βλή­των από τα ελαιουρ­γεία της Ρόδου. Κλη­θείς ο πε­ρι­φε­ρειάρ­χης να σχο­λιά­σει το σχε­τι­κό έγ­γρα­φο, κατά την διάρ­κεια συ­νέ­ντευ­ξης Τύπου που πα­ρα­χώ­ρη­σε χτες, υπο­γράμ­μι­σε τα εξής:

«Δεν είναι εύ­κο­λο να σχο­λιά­σει κα­νείς αυτό το έγ­γρα­φο. Δεν έχει καν ούτε υπη­ρε­σια­κό ύφος. Νο­μί­ζω ότι είναι πε­ρισ­σό­τε­ρο ένα προ­σω­πι­κό ‘ψυ­χο­γρά­φη­μα’. Είναι πάρα πολύ προ­σβλη­τι­κό, είναι εξαι­ρε­τι­κά ανα­κρι­βές το πε­ριε­χό­με­νό του, αγ­γί­ζει τα όρια της συ­κο­φα­ντί­ας –ίσως τα ξε­περ­νά­ει αυτά τα όρια. Δεν είναι η πρώτη φορά που μας εκ­πλήσ­σει η ΔΕΥΑΡ και μά­λι­στα αρ­νη­τι­κά. Θα κάνω μια πο­λι­τι­κή πα­ρα­τή­ρη­ση: μέχρι τις 31 Αυ­γού­στου του 2014 με πε­ρι­φε­ρειάρ­χη Νο­τί­ου Αι­γαί­ου τον Γιάν­νη Μα­χαι­ρί­δη και αντι­πε­ρι­φε­ρειάρ­χη τον Φώτη Χα­τζη­διά­κο, η ΔΕΥΑΡ έπαιρ­νε όλα αυτά που σή­με­ρα τα χα­ρα­κτη­ρί­ζει ‘από­βλη­τα’ χωρίς να έχει καμία απο­λύ­τως πα­ρα­τή­ρη­ση να κάνει. Από την ημέρα που ανα­λά­βα­με εμείς, η ΔΕΥΑΡ έχει ανα­κα­λύ­ψει πράγ­μα­τα… απί­θα­να προ­κει­μέ­νου να μην πα­ρα­λαμ­βά­νει τα από­βλη­τα. Φτά­νει η ελαιουρ­γι­κή πε­ρί­ο­δος, έχου­με δώσει πάρα πολύ με­γά­λη μάχη ως Πε­ρι­φέ­ρεια για να ανοί­ξουν τα ελαιουρ­γεία. Αυτή τη στιγ­μή εί­μα­στε ίσως και η μο­να­δι­κή πε­ριο­χή της Ελ­λά­δας που έχει πε­ρί­που 50% των ελαιουρ­γεί­ων αδειο­δο­τη­μέ­να, με νό­μι­μες άδειες λει­τουρ­γί­ας και υπάρ­χει ένας αριθ­μός ελαιουρ­γεί­ων που είναι εγκλω­βι­σμέ­νος στην άρ­νη­ση αυτή της ΔΕΥΑΡ. Από το 2015 που άλ­λα­ξε ο πε­ρι­φε­ρειάρ­χης, αυτό το ‘άκακο’ νερό έγινε από­βλη­το. Αυτό, μόνο στο μυαλό άρ­ρω­στων αν­θρώ­πων μπο­ρεί να παί­ζει ως εν­δε­χό­με­νο».

Σε ερώ­τη­ση σχε­τι­κά με τα πρό­στι­μα που επι­βάλ­λο­νται, απά­ντη­σε πως δεν είναι γι’ αυτό το συ­γκε­κρι­μέ­νο λόγο.

Να ση­μειω­θεί πά­ντως, ότι μετά τις απο­κα­λύ­ψεις που έκανε ο αντι­πε­ρι­φε­ρειάρ­χης κ. Γιάν­νης Φλε­βά­ρης για το επί­μα­χο έγ­γρα­φο η διοί­κη­ση της ΔΕΥΑΡ δεν έχει απα­ντή­σει επι­σή­μως –ούτε έχε πάρει θέση ο δή­μαρ­χος Ρόδου.

Για τον ΦΠΑ, τέλος

δια­νυ­κτέ­ρευ­σης και

αλ­κο­ο­λού­χα ποτά

Ο κ. Χα­τζη­μάρ­κος, μί­λη­σε ακόμη για τα «καυτά» ζη­τή­μα­τα που απα­σχο­λούν τα νησιά και κατ’ επέ­κτα­ση τους νη­σιώ­τες, που αφο­ρούν την κα­τάρ­γη­ση του μειω­μέ­νου συ­ντε­λε­στή ΦΠΑ, την επι­βο­λή του τέ­λους δια­νυ­κτέ­ρευ­σης καθώς και την κα­τάρ­γη­ση του φόρου για τα αλ­κο­ο­λού­χα ποτά.

«Από την 1η Ια­νουα­ρί­ου 2018 έρ­χο­νται στην ζωή μας, νέα φο­ρο­λο­γι­κά μέτρα τα οποία είναι πάρα πολύ αρ­νη­τι­κά για τα νησιά μας. Κατ’ αρχήν η κα­τάρ­γη­ση σε όλα τα νησιά των μειω­μέ­νων συ­ντε­λε­στών ΦΠΑ, η επι­βο­λή του τέ­λους δια­νυ­κτέ­ρευ­σης στον του­ρι­στι­κό κλάδο και η κα­τάρ­γη­ση στα Δω­δε­κά­νη­σα του μειω­μέ­νου φόρου στα αλ­κο­ο­λού­χα ποτά –που ήταν αντα­γω­νι­στι­κό μέτρο και είχε δώσει ση­μα­ντι­κά απο­τε­λέ­σμα­τα. Το τέλος δια­νυ­κτέ­ρευ­σης το θέτω επει­δή –όπως έχω εξη­γή­σει και σε κάθε συ­νά­ντη­ση που έχω- από το προσ­δο­κώ­με­νο έσοδο του τέ­λους αυτού, ένα συ­ντρι­πτι­κά με­γά­λο πο­σο­στό θα είναι από το Νότιο Αι­γαίο. Αυτή η συ­ζή­τη­ση ξε­κί­νη­σε με τον διοι­κη­τή της ΑΑΔΕ κ. Πι­τσι­λή στη συ­νά­ντη­ση ερ­γα­σί­ας που εί­χα­με και έχου­με δώσει συ­νέ­χεια. Πε­ρι­μέ­νω να ανα­λη­φθεί σχε­τι­κή πρω­το­βου­λία, ούτως ώστε να απο­κτή­σει η χώρα και η πε­ριο­χή μας, την γνώση από πού πα­ρά­γο­νται (πραγ­μα­τι­κά) τα δη­μό­σια έσοδα που θα απο­τε­λέ­σει ερ­γα­λείο σχε­δια­σμού πο­λι­τι­κών. Γί­νε­ται μια υπερ-απλου­στευ­μέ­νη, τε­χνι­κά στρε­βλή, επι­στη­μο­νι­κά εσφαλ­μέ­νη απο­τύ­πω­ση αυτή τη στιγ­μή η οποία λέει ότι κοι­τά­με τις Εφο­ρί­ες και τα έσοδα ανά πε­ριο­χή. Το απο­τέ­λε­σμα δεν έχει καμία σχέση με την πραγ­μα­τι­κό­τη­τα, καθώς η οι­κο­νο­μία των νη­σιών στο Ν.Αι­γαίο απο­τυ­πώ­νε­ται ως οι­κο­νο­μι­κό προ­ϊ­όν στις Εφο­ρί­ες του Νομού Ατ­τι­κής! Είναι θέμα γνώ­σης γιατί θα πρέ­πει, όποιος σχε­διά­ζει πο­λι­τι­κές, πού μπο­ρούν να εφαρ­μο­στούν, τι απο­τε­λέ­σμα­τα φέρ­νουν και πώς επη­ρε­ά­ζουν την οι­κο­νο­μία» τό­νι­σε ο κ. Γ. Χα­τζη­μάρ­κος.

Ο πε­ρι­φε­ρειάρ­χης, ανα­κοί­νω­σε πως θα προ­χω­ρή­σει η ΠΝΑΙ στην πλήρη απο­τύ­πω­ση με επι­στη­μο­νι­κά ορθό τρόπο ποια είναι η συμ­με­το­χή των νη­σιών στην πα­ρα­γω­γή των δη­μο­σί­ων εσό­δων: «Τον επό­με­νο μήνα θα εντα­τι­κο­ποι­ή­σου­με την προ­σπά­θεια και θα εί­μα­στε έτοι­μοι να κα­τα­θέ­σου­με τις προ­τά­σεις μας, ώστε να φτά­σου­με σε ένα ση­μείο, όπου θα στα­μα­τή­σει να δυ­σφη­μεί­ται η νη­σιω­τι­κή Ελ­λά­δα και ει­δι­κά η ΠΝΑ» όπως είπε.

Πά­ντως, σε σχε­τι­κή ερώ­τη­ση εάν προσ­δο­κά στην αντα­πό­κρι­ση της κυ­βέρ­νη­σης επάνω σε αυτά τα «καυτά» ζη­τή­μα­τα της πε­ριο­χής, ο πε­ρι­φε­ρειάρ­χης απά­ντη­σε: «Είναι θέμα πο­λι­τι­κής βού­λη­σης. Είναι απο­ρί­ας άξιον γιατί δεν έχει γίνει τόσα χρό­νια. Όλα γί­νο­νται με τόσο πρό­χει­ρο τρόπο που τα απο­τε­λέ­σμα­τα είναι ανα­κρι­βή και ο τόπος το πλη­ρώ­νει ακρι­βά….»

Πρό­τα­ση για την

ανα­ζή­τη­ση πόρων με

στόχο τις υπο­δο­μές

Ο κ. Χα­τζη­μάρ­κος, ανα­κοί­νω­σε ακόμη ότι την επό­με­νη εβδο­μά­δα, η ΠΝΑΙ θα κα­τα­θέ­σει στο Λου­ξεμ­βούρ­γο μία ολο­κλη­ρω­μέ­νη πρό­τα­ση η οποία αφορά την χρη­μα­το­δό­τη­ση ολο­κλη­ρω­μέ­νων έργων –κυ­ρί­ως στο ενερ­γεια­κό κομ­μά­τι. «Είμαι αι­σιό­δο­ξος για θε­τι­κό απο­τέ­λε­σμα. Ανα­ζη­τού­με συ­νε­χώς νέους δρό­μους, για να ξε­φύ­γου­με από την πα­θο­γέ­νεια του πα­ρελ­θό­ντος, που ενώ υπήρ­χε ένας πο­τα­μός χρη­μά­των, χά­νο­νταν οι πόροι ανεκ­με­τάλ­λευ­τοι. Εμείς δεν εί­χα­με ποτέ αυτή την πο­λυ­τέ­λεια. Χα­ρα­κτη­ρι­στι­κό πα­ρά­δειγ­μα είναι το Ει­δι­κό Πρό­γραμ­μα Νο­τί­ου Αι­γαί­ου 2009 – 2014 που ήταν 250εκ. ευρώ από τα οποία απορ­ρο­φή­θη­καν μόλις 11εκ. ευρώ. Εμείς έχου­με πολύ χα­μη­λά ποσά αν και έχου­με κα­τα­φέ­ρει να κλεί­σου­με πολλά μέ­τω­πα σε πολλά έργα», ανέ­φε­ρε.

Επι­πλέ­ον, ο πε­ρι­φε­ρειάρ­χης έκανε ανα­φο­ρά σε έργα όπως η Ρόδου – Λίν­δου, το Φράγ­μα Κρη­τη­νί­ας κ.λπ. (τα οποία θα ανα­κοι­νώ­σει επι­σή­μως την επό­με­νη εβδο­μά­δα και αφο­ρούν, ενέρ­γεια, οδικό δί­κτυο και ναυ­τι­λία). Στην νέα φι­λο­σο­φία των χρη­μα­το­δο­τή­σε­ων, όπως δια­μορ­φώ­νε­ται σε ευ­ρω­παϊ­κό επί­πε­δο από το 2020 και μετά, καθώς η Ε.Ε. προ­σα­να­το­λί­ζε­ται να στα­μα­τή­σει τις επι­δο­τή­σεις για τα Κοι­νο­τι­κά Πλαί­σια και να πάει σε μια λο­γι­κή άλλης, έξυ­πνης χρη­μα­το­δό­τη­σης, η ΠΝΑΙ θέλει να προ­ε­τοι­μα­στεί και να προ­σαρ­μο­στεί έγκαι­ρα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.