Ειδήσεις

Κληρώνει το ασφαλιστικό-Τι κρατά και τι απορρίπτει το Μαξίμου από τις προτάσεις

Για ποια σημεία κρατά αποστάσεις… ασφαλείας η κυβέρνηση από την εισήγηση της Επιτροπής Σοφών. Τα τρία στοιχεία που θα αποτελέσουν τη βάση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και τα ανοικτά μέτωπα.

Ενιαίοι κανόνες για όλους τους ασφαλισμένους, ένα ταμείο ασφάλισης και εθνική σύνταξη εγγυημένη από το κράτος, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια είναι τα τρία μεγάλα κεφάλαια της επερχόμενης ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που φαίνεται πως θα προκρίνει σήμερα, το Μαξίμου.

Αυτό άλλωστε έσπευσε να προαναγγείλει χθες ο Γιώργος Κατρούγκαλος που μιλώντας στο Star εξήγησε ότι προκρίνει τη λύση της εθνικής σύνταξης που θα χρηματοδοτείται από την φορολογία και θα κινείται στο 60% του μέσου εισοδήματος για να προστατεύει από τη φτώχεια (390 ευρώ το μήνα).

Αντίθετα, άγνωστα παραμένουν κομβικά σημεία για τη λειτουργία του συστήματος όπως είναι:

α) ο τρόπος και εν τέλει το ύψος των περικοπών στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις, αλλά και

β) βασικές παράμετροι της νέας αρχιτεκτονικής του συστήματος, όπως είναι οι αναλογικές συντάξεις καθώς και οι νέοι φόροι – πόροι για το σύστημα.

Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση εισέρχεται στην τελική ευθεία, καθώς λίγες μόνο μέρες μετά την ψήφιση του πρώτου πακέτου με τα προαπαιτούμενα, οι προωθούμενες αλλαγές στο συνταξιοδοτικό συζητούνται στο Μαξίμου, υπό το βάρος μάλιστα των μνημονιακών δεσμεύσεων, αλλά και ασαφειών και παρερμηνειών που δημιουργήθηκαν από τη δημοσιοποίηση του πορίσματος της επιτροπής Σοφών και από δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών.

Κατά την κοινή συνεδρίαση των Κυβερνητικών Συμβουλίων Κοινωνικής και Οικονομικής Πολιτικής, στο Μαξίμου, υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα, είναι προγραμματισμένη η συζήτηση επί του σχετικού νομοσχεδίου, καθώς βάσει του αρχικού προγραμματισμού, συμπεριλαμβάνεται στο δεύτερο πακέτο προαπαιτουμένων και πρέπει να ψηφιστεί από τη Βουλή μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου.

Ο χρόνος πιέζει και η κυβέρνηση πρέπει να αποφασίσει εντός των ημερών για το εύρος των προωθούμενων περικοπών στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις, την αρχιτεκτονική του νέου συστήματος, το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων, το ύψος των εισφορών αλλά και τον τρόπο χρηματοδότησης των ελλειμμάτων των ταμείων.

Μέσα σε αυτό το κλίμα ασάφειας, το υπουργείο Εργασίας μάλιστα, επιχείρησε χθες να διασκεδάσουν τις δυσμενείς εντυπώσεις που άφησαν πληροφορίες για επιβολή φόρου στα υψηλά εισοδήματα από μισθούς ή συντάξεις, αλλά και για υποχρεωτική μίνιμουμ εισφορά στους ελεύθερους επαγγελματίες.

Στην ανακοίνωση μάλιστα, αναφέρεται ξεκάθαρα ότι η πρόταση της κυβέρνησης θα ανακοινωθεί εντός των ημερών και η τελική νομοθετική ρύθμιση, που θα γίνει περί τα μέσα Νοεμβρίου, θα λάβει υπόψη της τις προτάσεις που θα προκύψουν από τον κοινωνικό διάλογο.

Είναι πλέον ξεκάθαρο, ότι η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας επιδιώκει να κρατήσει αποστάσεις από το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, παρ’ ότι αρχικά, ο κ. Γ. Κατρούγκαλος είχε δηλώσει πως θα εισηγηθεί στην κυβέρνηση να υιοθετήσει το πόρισμα ως βάση της προωθούμενης μεταρρύθμισης. Κατά τη σημερινή κρίσιμη συνεδρίαση στο Μαξίμου, αναμένεται να τεθούν οι βασικές αρχές της κυβερνητικής πρότασης για τη συνολική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού – συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας, με αιχμή την εφαρμογή ενιαίων κανόνων για όλους, παλαιούς και νέους ασφαλισμένους αλλά και ήδη συνταξιούχους.

Η κυβέρνηση σύμφωνα με πληροφορίες, θα ταχθεί υπέρ της Εθνικής Σύνταξης, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, θα κρατήσει όμως αποστάσεις από την πρόταση της επιτροπής για ανταποδοτική σύνταξη καθορισμένων εισφορών, με ατομικούς λογαριασμούς και νοητή κεφαλαιοποίηση, που προκαλεί τριγμούς και στο εσωτερικό της κυβέρνησης όπως και στον ΣΥΡΙΖΑ.

Θετική εκτιμάται ότι θα είναι η κυβερνητική πλευρά, και αναφορικά με την ενοποίηση των ταμείων, σε ένα ή τουλάχιστον σε τρία.

Μάλιστα, ειδικά στο σκέλος των εισφορών, το υπουργείο Εργασίας δεν φαίνεται να έχει καταλήξει ούτε στο ύψος, ούτε πολύ περισσότερο στον τρόπο είσπραξής τους, με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε στο αλαλούμ του σαββατοκύριακου.

euro2day.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου