Τα capital controls είναι εδώ για να μείνουν, τουλάχιστον μέχρι τον Ιούλιο του 2016, είναι η εκτίμηση των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg, παρά τις δηλώσεις της κυβέρνησης ότι στις αρχές του 2016 και πιθανώς μέχρι τον Μάρτιο, η ιστορία που λέγεται έλεγχοι κεφαλαίων, θα έχει τελειώσει.

«Οι Έλληνες θα πρέπει να συνηθίσουν τους περιορισμούς στις συναλλαγές τους», τονίζει το πρακτορείο αφού το 81% των οικονομολόγων που ρωτήθηκαν εκτιμούν ότι τα capital controls δεν θα αρθούν πριν και το δεύτερο εξάμηνο του 2016.

«Η ελληνική κυβέρνηση είναι πάρα πολύ αισιόδοξη», σημειώνει ο Αχιλλέας Χρυσοστόμου, οικονομολόγος της Standard Chartered Bank στο Λονδίνο. «Νομίζω ότι οι ευρωπαίοι εταίροι, οι πιστωτές, θα θέλουν να δουν περισσότερα αποδεικτικά στοιχεία της εφαρμογής του προγράμματος πριν γίνει η άρση των ελέγχων κεφαλαίου».

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η EKT αναμένεται να ανακοινώσει τα αποτελέσματα αξιολόγησης των ελληνικών τραπεζών στο τέλος αυτού του μήνα. Σύμφωνα με την έρευνα, προβλέπεται ότι θα προκύψει μια «τρύπα» 18 δισ. ευρώ, το μεγαλύτερο τμήμα της οποίας θα κληθεί να καλύψει το ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Οπως σημειώνει το Bloomberg, oι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι ο αντίκτυπος των capital controls στην ελληνική οικονομία θα είναι σημαντικός αφού θα βαθύνει την ύφεση για το σύνολο του έτους.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ