Τοπικές Ειδήσεις

Xρ. Eυστρατίου: «Σε επιφυλακή και εγρήγορση οι δυνάμεις δασοπυρόσβεσης»

Κλείνουν τα μέτωπα και αποσύρονται οι δυνάμεις δασοπυρόσβεσης από τις περιοχές της Ρόδου, οι οποίες επλήγησαν πρόσφατα από τις καταστροφικές πυρκαγιές.
Αυτό δήλωσε χτες στους δημοσιογράφους, ο αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου κ. Χρήστος Ευστρατίου, υπογραμμίζοντας την πολύ καλή συνεργασία που υπήρξε ανάμεσα σε όλες τις πλευρές αλλά και την ανάγκη προετοιμασίας για οποιοδήποτε άλλο τέτοιο έκτακτο γεγονός:
«Μετά την πυρκαγιά που είχαμε και καθώς διανύουμε το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου με τις υψηλές θερμοκρασίες που καταγράφονται, όλες οι υπηρεσίες σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές, παραμένουν σε επιφυλακή (η Πυροσβεστική, η Πολιτική Προστασία του Δήμου Ρόδου και οι εθελοντικές ομάδες). Υπάρχουν φυλάκια στα οποία είναι όλοι εκεί και παρακολουθούμε τις εξελίξεις. Είναι ένα κομμάτι που δεν ξέρεις ποτέ τι θα συμβεί χειμώνα – καλοκαίρι. Δεν υπάρχει περιθώριο για καμία χαλαρότητα. Πλέον έχουν αλλάξει τα δεδομένα και γι αυτό παραμένουμε σε επιφυλακή και σε εγρήγορση.
Στην τελευταία πυρκαγιά, υπήρξε πολύ καλός συντονισμός και άμεση αντίδραση από όλες τις πλευρές που συμμετείχαν. Θέλω να ξεκαθαρίσω πως εμείς ως Περιφέρεια, παίρνουμε εντολές από την Πυροσβεστική για να συνδράμουμε. Από την πρώτη στιγμή είχαμε στείλει υδροφόρες και μηχανήματα έργων (και ιδιώτες) ενώ οι εθελοντικές ομάδες ήταν εκεί.

Μέχρι την Δευτέρα, θα έχει λήξει η κατάσταση επιφυλακής στην περιοχή όπου ξέσπασε η πυρκαγιά –και από υπηρεσιακής άποψης», όπως τόνισε.
Από εκεί και πέρα, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, έχει ξεκινήσει το έργο της καταγραφής και αποτίμησης από τις επιτροπές (στον Δήμο Ρόδου) για τις επιχειρήσεις, παραγωγούς κ.λπ. που υπέστησαν ζημιές.
«Θα παραλάβουμε τις αιτήσεις και θα προχωρήσουμε στην σχετική αξιολόγηση των ζημιών. Βέβαια, οι τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, προχώρησαν και στην σύνταξη σχετικής μελέτης για την αντιπλημμυρική προστασία και πώς μπορούμε να κινηθούμε άμεσα. Η μελέτη είναι έτοιμη από την προηγούμενη εβδομάδα για τον οικισμό των Μαριτσών και του Θεολόγου».
Όσον αφορά στην διαδικασία αναδάσωσης θα χρειαστούν τρία χρόνια (όπως προβλέπει ο νόμος).
Ο κ. Ευστρατίου επικεντρώθηκε στο γεγονός πως μέσα σε αυτές τις δασικές περιοχές, δεν υπάρχει πρόσβαση ούτε δρόμοι με συνέπεια να μην μπορούν να μπουν τα πυροσβεστικά κοντά στην εστία και οι δυνάμεις για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.
«Τώρα που αλλάζει και η διαδικασία, θα πρέπει να ανοιχτούν δρόμοι και στα μικρά δάση, και στις δύσβατες περιοχές ώστε να είμαστε έτοιμοι για ό,τι συμβεί και να προλάβουμε καταστάσεις», τόνισε, εν κατακλείδι, ο κ. Χρ. Ευστρατίου.

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου