Αστοχες χαρακτηρίζουν στη ΝΔ τις δηλώσεις στελεχών του κόμματος για την ανάγκη συγκρότησης ενός ευρωπαικού μετώπου.

Σύμφωνα με κύκλους της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης οι δηλώσεις αυτές είναι “άστοχες και δημιουργούν εύλογα ερωτηματικά” αφού, όπως λένε χαρακτηριστικά στη ΝΔ τα στελέχη αυτά, “πολύ καλά ότι κάτι τέτοιο δεν επιτρέπεται από την εκλογική νομοθεσία.”

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως “για το θέμα αυτό έχει γίνει από πέρυσι εξαντλητική και διεξοδική συζήτηση, από την οποία προέκυψε το συμπέρασμα ότι ο εκλογικός νόμος για τις εθνικές εκλογες απαγορεύει ρητά στους συνασπισμούς κομμάτων να πριμοδοτηθούν με το μπόνους των 50 εδρών, σε αντίθεση με τις ευρωεκλογές , όπου ισχύει η απλή αναλογική και δεν υπάρχει μπόνους”.

Τονίζουν ακόμη ότι “το θέμα αυτό εχει συζητηθεί και με τα άλλα κόμματα του Ευρωπαϊκού προσανατολισμού, τα οποία και δεν επιθυμούν τη συγκρότηση ενιαίου κόμματος”. Στη ΝΔ σημειώνουν μάλιστα πως “ο ΣΥΡΙΖΑ πριν από τις εθνικές εκλογές διέλυσε τις συνιστώσες του και δημιούργησε ενιαίο κόμμα για να διεκδικήσει καθαρά το μπόνους, επομένως κάθε επαναφορά συζήτησης πάνω στο συγκεκριμένο θέμα όχι μόνο δεν βοηθά, αλλά προκαλει σύγχυση και πυροδοτεί ανούσιο και νοσηρό εσωκομματικό διάλογο την ωρα μάλιστα που είμασττε εν αναμονή εξελίξεων.”

«Ενόψει εκλογών, δεν υπάρχει κάποιο τέτοιο σενάριο» δήλωσε ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, Ανδρέας Παπαμιμίκος, σχετικά με το ενδεχόμενο συγκρότησης εκλογικού σχηματισμού κομμάτων της ευρωπαϊκής λογικής, σε συνέντευξή του στον Αθήνα 9,84.

«Εάν γίνουν εκλογές, μετά όλα είναι στο τραπέζι και τα βλέπουμε, γιατί μην ξεχνάμε ότι υπάρχει και ένας εκλογικός νόμος πολύ συγκεκριμένος, τον οποίο ο κ. Τσίπρας είχε πει ότι θα τον αλλάξει και τώρα δεν κάνει καμία συζήτηση για κάτι τέτοιο» πρόσθεσε.

«Διότι, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία, για να μπορέσει ένα κόμμα να λάβει το μπόνους των 50 εδρών, θα πρέπει να είναι ενιαίο και όχι συνασπισμός κομμάτων. Συνεπώς, αυτή τη στιγμή, δε μπορεί να ευδοκιμήσει ένα τέτοιο σενάριο εξ’ ορισμού» επεσήμανε ο κ. Παπαμιμίκος.

Καθημερινή/enikos.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ