Ειδήσεις

Λιγότερες φέτος το καλοκαίρι οι φωτιές σε δάση

Σημαντικά λιγότερες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια είναι, το φετινό καλοκαίρι, οι δασικές πυρκαγιές σε ολόκληρη τη χώρα. Αυτό προκύπτει από επίσημα στατιστικά στοιχεία του Πυροσβεστικού Σώματος που δημοσιεύει σήμερα η «Κ». Στα «ηπιότερα» καιρικά φαινόμενα αποδίδουν την εξέλιξη έμπειροι αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος.

Το διάστημα από την 1η Ιανουαρίου 2014 έως και την 31η Ιουλίου 2014 καταγράφηκαν συνολικά 3.846 ενάρξεις δασικών και αγροτοδασικών πυρκαγιών σε ολόκληρη τη χώρα. Το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι είχαν εκδηλωθεί 5.066 δασικές και αγροτοδασικές πυρκαγιές. Παρατηρείται, δηλαδή, μείωση 25% του αριθμού των «συμβάντων» σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Μιλώντας στην «Κ» έμπειρος αξιωματικός της Πυροσβεστικής, απέδωσε την εξέλιξη στα χαρακτηριστικά του καιρού την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο. «Το φετινό καλοκαίρι είναι ηπιότερο σε σχέση με τα προηγούμενα. Τα επίπεδα της υγρασίας είναι υψηλότερα, η ένταση των ανέμων χαμηλότερη, ενώ δεν είχαμε συχνούς και παρατεταμένους καύσωνες», δήλωσε.

Χαρακτηριστικό είναι ότι για πρώτη φορά από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου οι υπηρεσίες της Πυροσβεστικής τέθηκαν σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας (επίπεδο επικινδυνότητας 4) μόλις την περασμένη Κυριακή 17 Αυγούστου εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών και των ισχυρών ανέμων που έπνεαν σε πολλές περιοχές της χώρας. Σημειώθηκε ρεκόρ ενάρξεων πυρκαγιών του φετινού καλοκαιριού με συνολικά 79 περιστατικά, ενώ στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ο συνολικός αριθμός πυρκαγιών ανήλθε στις 130. Σημειώνεται ότι στη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού ο μέσος όρος συμβάντων ανά ημέρα κυμαίνεται μεταξύ 40 – 45. «Δεν υπήρξε αλλαγή στον επιχειρησιακό σχεδιασμό ή βελτίωση του υλικοτεχνικού εξοπλισμού που να δικαιολογεί  τις  βελτιωμένες,  φέτος,  επιδόσεις  του Πυροσβεστικού Σώματος. Πάντως, όσες φορές χρειάστηκε, ο μηχανισμός ανταποκρίθηκε θετικά» σχολίασε στην «Κ»  έμπειρος  αξιωματικός της Πυροσβεστικής.

Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου