ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με 150 εκ. € προϋπολογισμό, η πρωτοβουλία Greco islands μετατρέπεται σε ειδικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για τα νησιά της Ελλάδας

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΧΑΤΖΗΜΑΡΚΟΣ Greco islands

Γ. Χα­τζη­μάρ­κος: Εί­μα­στε υπε­ρή­φα­νοι που η πρω­το­βου­λία που ξε­κί­νη­σε από την Πε­ρι­φέ­ρειά μας και τη Χάλκη γί­νε­ται τώρα «ομπρέ­λα» όλης της νη­σιω­τι­κής Ελ­λά­δας

Σε ει­δι­κό χρη­μα­το­δο­τι­κό πρό­γραμ­μα με πό­ρους του ΕΣΠΑ 2021-2027 με­τα­σχη­μα­τί­ζε­ται η στρα­τη­γι­κή πρω­το­βου­λία «Greco Islands», που ξε­κί­νη­σε από το Νότιο Αι­γαίο και το νησί της Χάλ­κης, ως το πρώτο Greco Island.

Για τον σκοπό αυτό, στην Κύθνο συ­νε­δρί­α­σε για πρώτη φορά χθες, 19 Ιου­νί­ου, η Επι­τρο­πή Κα­θο­δή­γη­σης της πρω­το­βου­λί­ας GRecoIslands-ΕΣΠΑ, της και­νο­τό­μου και πο­λύ­πλευ­ρης δρά­σης ιδιαί­τε­ρης ση­μα­σί­ας στο πλαί­σιο του ΕΣΠΑ 2021-2027 που έχει στόχο τη συ­νο­λι­κή αντι­με­τώ­πι­ση των προ­κλή­σε­ων που αντι­με­τω­πί­ζει η νη­σιω­τι­κή Ελ­λά­δα.

Απώ­τε­ρος στό­χος της πρω­το­βου­λί­ας, που φέρει έναν προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό 150 εκ. ευρώ και εγκρί­θη­κε ομο­φώ­νως από την Επι­τρο­πή, είναι η αει­φο­ρία και ο με­τα­σχη­μα­τι­σμός προς αυτή των ελ­λη­νι­κών νη­σιών, προ­κει­μέ­νου να δια­σφα­λι­στεί η οι­κο­νο­μι­κή και κοι­νω­νι­κή ευ­η­με­ρία των κα­τοί­κων τους και η κοι­νω­νι­κή συ­νο­χή. Προς τούτο, συμ­φω­νή­θη­καν οι βα­σι­κοί το­μείς πα­ρέμ­βα­σης: ενερ­γεια­κή με­τά­βα­ση, βιώ­σι­μη δια­χεί­ρι­ση πόρων, προ­στα­σία του πε­ρι­βάλ­λο­ντος, επι­χει­ρη­μα­τι­κό­τη­τα και και­νο­το­μία. Για να αρ­χί­σουν να υλο­ποιού­νται οι πα­ρα­πά­νω στό­χοι, είναι ανα­γκαί­ες η ανά­πτυ­ξη των ψη­φια­κών υπο­δο­μών, η δια­σύν­δε­ση του νη­σιω­τι­κού χώρου και, το ση­μα­ντι­κό­τε­ρο, η δη­μιουρ­γία νέων και ποιο­τι­κών θέ­σε­ων ερ­γα­σί­ας.

«Εί­μα­στε υπε­ρή­φα­νοι που η πρω­το­βου­λία που ξε­κί­νη­σε από την Πε­ρι­φέ­ρειά μας και τη Χάλκη γί­νε­ται τώρα «ομπρέ­λα» όλης της νη­σιω­τι­κής Ελ­λά­δας. Με το ποσό των 150 εκ. Ευρώ, η Επι­τρο­πή Κα­θο­δή­γη­σης του χρη­μα­το­δο­τι­κού προ­γράμ­μα­τος “GR-eco Islands”, συ­νε­δρί­α­σε χθες στη Κύθνο και έβαλε τον οδικό χάρτη. Τα νησιά μας, τα νησιά όλης της Ελ­λά­δας, απο­κτούν ένα ακόμα ερ­γα­λείο αξιο­ποί­η­σης της προ­ο­πτι­κής τους και εμείς εί­μα­στε εδώ για να τα στη­ρί­ξου­με» δή­λω­σε σχε­τι­κά ο Πε­ρι­φε­ρειάρ­χης Νο­τί­ου Αι­γαί­ου, ο οποί­ος είχε πρό­σφα­τα πα­ρου­σιά­σει απο­τε­λέ­σμα­τα της πρω­το­βου­λί­ας Greco Islands στα μέλη της Ενερ­γεια­κής Κοι­νό­τη­τα της Χάλ­κης. Συ­γκε­κρι­μέ­να, την πε­ρί­ο­δο Σεπ. 21 έως Ιαν. 23, με την ενερ­γεια­κή κρίση να πλήτ­τει την πα­γκό­σμια κοι­νό­τη­τα, οι κά­τοι­κοι του νη­σιού με Μη­δε­νι­κό Αν­θρα­κι­κό Απο­τύ­πω­μα λαμ­βά­νουν μη­δε­νι­κούς ή και αρ­νη­τι­κούς ακόμα λο­γα­ρια­σμούς ρεύ­μα­τος μέσω της ενερ­γεια­κής κοι­νό­τη­τας, στην οποία τους δό­θη­κε η δυ­να­τό­τη­τα να συμ­με­τά­σχουν.

Ο Πε­ρι­φε­ρειάρ­χης με­τέ­βη στην Κύθνο για να λάβει μέρος στην πρώτη συ­νε­δρί­α­ση της Επι­τρο­πής Κα­θο­δή­γη­σης, στην οποία συμ­με­τεί­χαν, ο Δ. Σκάλ­κος, Γε­νι­κός Γραμ­μα­τέ­ας Δη­μο­σί­ων Επεν­δύ­σε­ων και Εται­ρι­κού Συμ­φώ­νου για το πλαί­σιο Ανά­πτυ­ξης (ΕΣΠΑ) του Υπουρ­γεί­ου Ανά­πτυ­ξης και Επεν­δύ­σε­ων, ο οποί­ος είναι και ο Πρό­ε­δρος της Επι­τρο­πής, ο Carsten Rasmussen, επι­κε­φα­λής του τμή­μα­τος Ελ­λά­δος-Κύ­πρου της Γε­νι­κής Διεύ­θυν­σης Πε­ρι­φε­ρεια­κής Αστι­κής Πο­λι­τι­κής (DG REGIO) της Ευ­ρω­παϊ­κής Επι­τρο­πής, ο Μαν. Κου­του­λά­κης Γε­νι­κός Γραμ­μα­τέ­ας Αι­γαί­ου και Νη­σιω­τι­κής Πο­λι­τι­κής του Υπουρ­γεί­ου Ναυ­τι­λί­ας και Νη­σιω­τι­κής Πο­λι­τι­κής, η Ολ. Ανα­στα­σο­πού­λου, Γε­νι­κή Γραμ­μα­τέ­ας Του­ρι­στι­κής Πο­λι­τι­κής και Ανά­πτυ­ξης του Υπουρ­γεί­ου Του­ρι­σμού, ενώ πα­ρέμ­βα­ση πραγ­μα­το­ποί­η­σε μέσω δια­δι­κτύ­ου και η Αλ. Σδού­κου, Γε­νι­κή Γραμ­μα­τέ­ας Ενέρ­γειας και Ορυ­κτών Πρώ­των Υλών του Υπουρ­γεί­ου Πε­ρι­βάλ­λο­ντος και Ενέρ­γειας.

Επό­με­νο βήμα στη με­τα­τρο­πή της σε ει­δι­κό πρό­γραμ­μα ΕΣΠΑ είναι η ορι­στι­κο­ποί­η­ση των κρι­τη­ρί­ων επι­λο­γής των νη­σιών, η έναρ­ξη δια­βου­λεύ­σε­ων με την εμπλο­κή των το­πι­κών κοι­νω­νιών που χρειά­ζε­ται να συμ­με­τά­σχουν συν­δια­μορ­φώ­νο­ντας το χα­ρα­κτή­ρα των πα­ρεμ­βά­σε­ων και η εξει­δί­κευ­ση του οδι­κού χάρτη της πρω­το­βου­λί­ας. Οι ενέρ­γειες αυτές ανα­μέ­νε­ται να έχουν ολο­κλη­ρω­θεί πριν από τη δεύ­τε­ρη Συ­νε­δρί­α­ση της Επι­τρο­πής, που έχει προ­γραμ­μα­τι­στεί να γίνει ως το τέλος του προ­σε­χούς Οκτω­βρί­ου, σε νησί του Βο­ρεί­ου Αι­γαί­ου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.