Ειδήσεις

Οι εφοριακοί πάνε… παραλία – Πώς θα γίνονται οι έλεγχοι στα νησιά και ποιοι βρίσκονται στο “μικροσκόπιο”

Εξόρμηση στα νησιά ως “κρυφοί επισκέπτες” και πελάτες κάνουν εφοριακοί προκειμένου να εντοπίσουν τους παραβάτες- επιχειρηματίες που δεν συμμορφώνονται με τη φορολογική νομοθεσία. Με την τουριστική περίοδο να πλησιάζει στο αποκορύφωμά της, εντείνονται και οι έλεγχοι, σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ, με αποτέλεσμα εφοριακοί να γεμίζουν πλοία και αεροπλάνα μεταφέροντας το “πεδίο δράσης” τους στα νησιά, όχι μόνο τα κοσμοπολίτικα αλλά και τα λιγότερο δημοφιλή.

Ψηλά στη λίστα των ελεγχόμενων είναι, όπως εξηγεί στο enikos.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ), Βασίλης Καμπάνης, κυρίως οι επιχειρήσεις που είναι δύσκολα προσβάσιμες στους ελέγχους ή όσες δεν έχουν κίνητρο για να “μαζεύουν” τις αποδείξεις, όπως για παράδειγμα συμβαίνει στον χώρο της εστίασης.

Επίσης, στο “μικροσκόπιο” μπαίνουν και όσοι έχουν υποπέσει και στο παρελθόν σε παραβάσεις και είναι υπότροποι, πράγμα που σημαίνει ότι θα εκτοξευθεί και το πρόστιμο που καλούνται να πληρώσουν αν “πιαστούν” ξανά στο… δόκανο της εφορίας, ενώ κινδυνεύουν και με “φορολουκέτα”. Συνολικά πάντως, προτεραιότητα των εφοριακών για ελέγχους έχουν εκτός από τις επιχειρήσεις εστίασης, οι τουριστικές εγκαταστάσεις, τα καταλύματα, κέντρα ψυχαγωγίας, καταστήματα και άλλες συναφείς με τον τουρισμό δραστηριότητες.

Οι πιο συνηθισμένες παραβάσεις είναι η μη έκδοση αποδείξεων, αλλά και οι “πειραγμένες” ταμειακές μηχανές και τα προγράμματά τους, αλλά όπως δηλώνει ο κ. Καμπάνης, οι τεχνικοί της ΑΑΔΕ έχουν την τεχνογνωσία να “ανακαλύπτουν” τι πραγματικά έχει κοπεί και τι παρεμβάσεις έχουν γίνει.

Ο πρόεδρος της ΠΟΦΕΕ επισημαίνει ότι “ο επιχειρηματικός κόσμος πρέπει να βρίσκεται σε εγρήγορση γιατί οι έλεγχοι θα είναι εντατικοί και πρέπει να συμμορφώνονται με τη φορολογική νομοθεσία, ειδάλλως θα βρίσκονται αντιμέτωποι με τσουχτερά πρόστιμα, ανάλογα με την παράβαση”.

Σύμφωνα με τον ίδιο, εξίσου σημαντικοί είναι οι έλεγχοι που έχουν να κάνουν με τα εργασιακά και το ασφαλιστικό καθεστώς, καθώς παραβάσεις όπως ανασφάλιστος εργαζόμενος κ.α. μπορούν να επισύρουν πρόστιμα από 1.500 έως 12.000 ευρώ.

Ο κ. Καμπάνης υποστηρίζει ακόμη ότι “οι προληπτικοί έλεγχοι είναι απαραίτητοι και αναγκαίοι και γίνονται πιο εντατικά το καλοκαίρι και με πιο “επικοινωνιακό” τρόπο προς γνώση και συμμόρφωση επίδοξων παραβατών καθώς όπως λέει χαρακτηριστικά “ο φόβος φυλάει τα έρμα”. Δηλ. αν ένας επιχειρηματίας μάθει ότι έγινε έλεγχος σε κάποιον άλλο ή ότι του επιβλήθηκε πρόστιμο, τότε αυτό λειτουργεί αποτρεπτικά και για τον ίδιο.

πηγή enikos.gr

Της Εύης Κατσώλη

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου