Τοπικές Ειδήσεις

Κατακόρυφη αύξηση της ζήτησης από αλλοδαπούς για αγορά εξοχικών κατοικιών στη Ρόδο

Τεράστια ζήτηση και μάλιστα συνεχώς αυξανόμενη, για αγορά εξοχικών κατοικιών από αλλοδαπούς λάτρεις του νησιού καταγράφεται στη Ρόδο, μετά από δύο χρόνια πανδημίας που σχεδόν «πάγωσε» κάθε σχετική δραστηριότητα.
Το ενδιαφέρον για αγορά εξοχικής κατοικίας στο νησί μας από Ευρωπαίους αλλά και κατοίκους τρίτων χωρών είναι τόσο έντονο, που όπως δηλώνει στη «δημοκρατική» ο κτηματομεσίτης κ. Μιχάλης Φιρογλάνης, η διαθεσιμότητα δεν μπορεί να καλύψει την αυξημένη ζήτηση!

«Στην παρούσα περίοδο υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για αγορά κατοικιών στη Ρόδο από επισκέπτες και μάλιστα η τάση είναι συνεχώς αυξητική. Παρότι μέχρι τον Μάρτιο δεν υπήρχε έντονη κινητικότητα από τον Απρίλιο και μετά, σχεδόν κάθε μέρα με ελάχιστες εξαιρέσεις, δέχομαι αιτήματα από ενδιαφερόμενους αγοραστές και προγραμματίζω ραντεβού με πελάτες. Ο λόγος είναι προφανής, ο κόσμος έχει αρχίσει να εκτιμά κάποια πράγματα που πριν την πανδημία ίσως δεν τα είχε σκεφτεί, όπως για παράδειγμα μια εξοχική κατοικία σε ένα νησί σαν τη Ρόδο με όλα όσα μπορεί να σου παρέχει σε επίπεδο φυσικής ομορφιάς, έχοντας επιπλέον και τη δυνατότητα να εργάζεται κάποιος από το σπίτι του, μακριά από τον αστικό αστό. Υπήρχε έτσι κι αλλιώς μια τάση για αγορά εξοχικών κατοικιών στη Ρόδο για ευνόητους λόγους, όπως είναι ο ήλιος, η θάλασσα, η καθαρότητα της ατμόσφαιρας, πόσω μάλλον μετά από τον εγκλεισμό λόγω της πανδημίας», λέει ο κ. Μ. Φιρογλάνης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αγορές είναι παραδοσιακά σταθερές για την απόκτηση εξοχικής κατοικίας στη Ρόδο, αν εξαιρέσει κανείς ότι υπήρχε μια αρκετά δυναμική βρετανική αγορά η οποία καταγράφει πλέον όμως μια φθίνουσα πορεία μετά το Brexit: «Οι αγοραστές προέρχονται κυρίως από την κεντρική Ευρώπη όπως Γερμανοί, Βέλγοι, Ελβετοί, Γάλλοι, λιτότερο Ιταλοί και Ολλανδοί τελευταίως. Μετά το Brexit το ενδιαφέρον από την Μεγάλη Βρετανία έχει περιοριστεί σημαντικά… Βλέπουμε ενδιαφέρον και από αγοραστές τρίτων χωρών σε μικρό ποσοστό, αλλά υπάρχει. Σε αυτές τις περιπτώσεις η γραφειοκρατία αποτελεί τροχοπέδη διότι η Ρόδος είναι παραμεθόριος περιοχή και στις περιπτώσεις αυτές απαιτείται πέρα από τη διαδικασία για τη χορήγηση Golden Visa και άδεια από το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας, όταν ο αγοραστής δεν είναι Ευρωπαίος. Η ολοκλήρωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών μπορεί να πάρει και μήνες οπότε κάποιος που ενδιαφέρεται για τη χορήγηση Golden Visa και θέλει να συντομεύσει τους χρόνους, δεν θα επιλέξει την αγορά κατοικίας σε παραμεθόριο όπως είναι η Ρόδος», λέει στη «δ» ο ιδιοκτήτης του γραφείου “easyRealty”.
Όπως εξηγεί, οι περισσότεροι που αποφασίζουν να αγοράσουν σπίτι στη Ρόδο άμεσα, γνωρίζουν το νησί και έχουν έρθει πολλές φορές για τις διακοπές τους. Υπάρχουν κι εκείνοι που έρχονται για πρώτη φορά, εντυπωσιάζονται και αναζητούν πιθανά σπίτια για αγορά αλλά δεν είναι απόφαση που λαμβάνεται στη διάρκεια των διακοπών. Σε αυτές τις περιπτώσεις, θα επιστρέψουν στην πατρίδα τους, θα το ξανασκεφτούν, πιθανότατα θα ξανάρθουν, πριν λάβουν οριστικές αποφάσεις.
Οι αλλοδαποί, προτιμούν κυρίως μονοκατοικίες με μεγάλο εξωτερικό χώρο αλλά πλέον τα διαθέσιμα προς πώληση ακίνητα που να πληρούν τις προϋποθέσεις είναι πολύ λιγότερα από όσα χρειάζονται για να καλυφθεί η ζήτηση. «Είναι απαραίτητο το σπίτι να έχει μια αυλή, έναν κήπο, ένα οικόπεδο μεγάλο… Με ελάχιστες εξαιρέσεις, μιλάμε είτε για μονοκατοικίες, είτε για παραδοσιακά σπιτάκια μέσα σε χωριά. Ακόμα και στις ελάχιστες εξαιρέσεις που κάποιος θα επιλέξει να αγοράσει διαμέρισμα, θα πρέπει να έχει θέα θάλασσα ή να είναι κοντά στη θάλασσα. Μεγαλύτερη ζήτηση έχει η ανατολική πλευρά του νησιού φτάνοντας μέχρι το Γεννάδι και τη Λαχανιά. Η δυτική πλευρά έρχεται δεύτερη σε επιλογή, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν την προτιμούν οι ξένοι. Εχω πουλήσει ακίνητα και στη Σορωνή και στην Κρεμαστή και στην Κρητηνία… Αποτελεί μεγάλο πρόβλημα το γεγονός ότι η συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση, δημιουργεί ανάγκες που δεν μπορούν να καλυφθούν αφού δεν υπάρχουν τόσα διαθέσιμα ακίνητα», λέει ο κ. Μ. Φιρογλάνης εξηγώντας ότι ένας βασικός λόγος που συμβαίνει αυτό είναι πως λόγω της οικονομικής κρίσης των τελευταίων ετών έχουν μειωθεί οι νέες κατασκευές. «Είναι λίγοι οι κατασκευαστές που χτίζουν νέες κατοικίες, όσοι έχουν μείνει είναι οι πολύ δυνατοί παράγοντες του κλάδου, οπότε κάνουν σπίτια μεγάλου βεληνεκούς και budget που ξεκινούν από 500.000 ευρώ και πάνω. Τα σπίτια αυτά καλύπτουν τις ανάγκες ενός πολύ συγκεκριμένου κοινού, όμως και πάλι δεν είναι αρκετά! Οπότε στρεφόμαστε στα resales, σε σπίτια από ιδιώτες, που κι αυτά είναι λίγα. Επιπλέον, ο ιδιώτης διαμορφώνει το σπίτι του με τις δικές του επιθυμίες, που σημαίνει ότι δεν ανταποκρίνεται σε ένα μέρος της αγοράς. Σε αυτά τα λίγα διαθέσιμα σπίτια θα πρέπει να εντοπίσουμε ιδιοκτήτες που δεν ζητούν εξωπραγματικές τιμές, γιατί παρατηρείται κι αυτό συχνά, τα οποία θα πρέπει να ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τις επιθυμίες του ενδιαφερόμενου αγοραστή. Ενας επιπλέον παράγοντας δυσκολίας είναι να πεισθεί ο ιδιοκτήτης να προχωρήσει στις διαδικασίες νομιμοποίησης – που στις περισσότερες περιπτώσεις υπάρχουν τέτοιες εκκρεμότητες- για να μπορέσει να γίνει η μεταβίβαση. Επίσης, κάποιες φορές η διαδικασία κολλάει στο γεγονός πως ο ιδιοκτήτης δεν μπορεί να εκδώσει φορολογική ενημερότητα γιατί τα χρέη στην εφορία είναι περισσότερα από την αξία του ακινήτου. Είναι πολλοί οι παράγοντες που θα πρέπει να εξεταστούν για να βγει ένα ακίνητο στην αγορά και να μπορεί να πουληθεί», λέει ο κ. Μ. Φιρογλάνης.
Όπως ανέφερε, η εξοχική κατοικία απευθύνεται σε μια πολύ ευρεία αγορά που περιλαμβάνει όλα τα πορτοφόλια και όλες τις ηλικίες. Οι αγοραστές είναι συνήθως άνθρωποι που έχουν συνταξιοδοτηθεί και αναζητούν να αγοράσουν εξοχική κατοικία είτε για να μετεγκατασταθούν είτε για να μοιράζουν τον χρόνο τους μεταξύ της πατρίδας τους και της Ρόδου, είτε νεότερης ηλικίας, που αποτελούν και την πλειονότητα, οι οποίοι διαθέτουν χρήματα και επιλέγουν να αγοράσουν εξοχική κατοικία στο νησί για να περνούν τις διακοπές τους και τον υπόλοιπο χρόνο πολλοί επιλέγουν αντί να παραμένει κλειστό να ενοικιάζουν το σπίτι μέσω πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου