ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πέντε χώρες σχεδιάζουν μια “μίνι” ζώνη Σένγκεν στην καρδιά της Ευρώπης

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Σένγκεν
Μέγεθος γραμμάτων

Πέντε χώρες της κε­ντρι­κής Ευ­ρώ­πης, η Γερ­μα­νία, η Αυ­στρία, η Ουγ­γα­ρία, η Σλο­βα­κία και η Τσε­χία, μπο­ρεί να ανοί­ξουν γύρω στα μέσα Ιου­νί­ου τα με­τα­ξύ τους σύ­νο­ρα, όπως ανα­κοί­νω­σαν σή­με­ρα εκ­πρό­σω­ποί τους, μετά από δύο τη­λε­δια­σκέ­ψεις.

Η Γερ­μα­νία έχει σχε­τι­κά χα­μη­λό αριθ­μό θυ­μά­των από την παν­δη­μία της Covid-19 ενώ οι τέσ­σε­ρις άλλες χώρες της ομά­δας αυτής είναι με­τα­ξύ εκεί­νων που αντα­πο­κρί­θη­καν κα­λύ­τε­ρα στην κρίση. «Πι­στεύ­ου­με ότι μπο­ρού­με να δη­μιουρ­γή­σου­με μια μίνι Σέν­γκεν, που θα επι­τρέ­πει στους αν­θρώ­πους να τα­ξι­δεύ­ουν χωρίς να περ­νούν από ελέγ­χους στα σύ­νο­ρα, χωρίς εξε­τά­σεις ή κα­ρα­ντί­να, μέχρι τα μέσα Ιου­νί­ου», είπε ο Τσέ­χος υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών Τόμας Πέ­τρι­τσεκ, μετά τις συ­νο­μι­λί­ες που είχε με τους ομο­λό­γους του της Αυ­στρί­ας και της Σλο­βα­κί­ας.

Η Αυ­στρία και η Γερ­μα­νία είχαν ήδη ανα­κοι­νώ­σει ότι θα ανοί­ξουν τα σύ­νο­ρά τους στις 15 Ιου­νί­ου. «Αν το κά­νουν… θα ήταν ευ­χά­ρι­στο να ανοί­ξου­με τα σύ­νο­ρα με τη Γερ­μα­νία, την Αυ­στρία, την Ουγ­γα­ρία και, ελ­πί­ζου­με, με τη Σλο­βα­κία επί­σης, στις 15 Ιου­νί­ου», είπε ο πρω­θυ­πουρ­γός της Τσε­χί­ας Αντρέι Μπά­μπις.

Η δή­λω­ση αυτή έγινε μετά την τη­λε­διά­σκε­ψη του Μπά­μπις με τους ομο­λό­γους του της Ουγ­γα­ρί­ας, της Πο­λω­νί­ας και της Σλο­βα­κί­ας και με την κα­γκε­λά­ριο Άγ­γε­λα Μέρ­κελ της Γερ­μα­νί­ας.

Να ση­μειω­θεί πά­ντως ότι ο υπουρ­γός Εσω­τε­ρι­κών της Βαυα­ρί­ας, ο Γιο­ά­χιμ Χέρ­μαν, είπε νω­ρί­τε­ρα ότι ακόμη δεν έχει λη­φθεί καμία από­φα­ση και όλα θα εξαρ­τη­θούν από την πο­ρεία της επι­δη­μί­ας τις επό­με­νες ημέ­ρες.

Και οι πέντε χώρες πρό­σφα­τα χα­λά­ρω­σαν τους πε­ριο­ρι­σμούς που είχαν επι­βά­λει για να ανα­κό­ψουν την εξά­πλω­ση του νέου κο­ρο­νοϊ­ού.

Ο Πέ­τρι­τσεκ είπε επί­σης ότι οι συ­νο­μι­λί­ες θα συ­νε­χι­στούν, απο­κα­λύ­πτο­ντας ότι η Σλο­βα­κία, η χώρα που μετρά τους λι­γό­τε­ρους θα­νά­τους με­τα­ξύ των πέντε, σε σύ­γκρι­ση με τον πλη­θυ­σμό της, εμ­φα­νί­ζε­ται επι­φυ­λα­κτι­κή σε ό,τι αφορά το άνοιγ­μα των συ­νό­ρων.

Ο Τσέ­χος πρω­θυ­πουρ­γός πρό­σθε­σε ότι θα ήθελε να εντα­χθεί και η Πο­λω­νία σε αυτήν την ομάδα των πέντε χωρών που σκο­πεύ­ουν να ανοί­ξουν τα με­τα­ξύ τους σύ­νο­ρα κατά το δεύ­τε­ρο δε­κα­πεν­θή­με­ρο του Ιου­νί­ου. «Ο πρω­θυ­πουρ­γός της Πο­λω­νί­ας λέει ότι η κα­τά­στα­ση στη χώρα του δεν το επι­τρέ­πει προς το παρόν», πα­ρα­τή­ρη­σε ο Μπά­μπις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.