Τοπικές Ειδήσεις

Στην “πράσινη λίστα” της Βρετανίας Ρόδος και Κως

Στην “πράσινη λίστα” του υφιστάμενου συστήματος ταξιδιών στην Βρετανία, τοποθέτησε χθες στην τελευταία αναθεώρηση το Foreign, Commonwealth & Development Office (FCDO), τα ελληνικά νησιά Κρήτη, Ρόδος, Κως, Κέρκυρα και Ζάκυνθος.

Με το σύστημα αυτό έγινε η διαχείριση των ταξιδιών των Άγγλων στην τουριστική περίοδο του 2020, με “κορυφαία” στιγμή στις 7 Σεπτεμβρίου 2020, όταν θεσπίστηκε καραντίνα στην επιστροφή των Άγγλων τουριστών από την Κρήτη, την Λέσβο, την Τήνο, την Σέριφο, την Μύκονο, την Σαντορίνη και την Ζάκυνθο.

Σύμφωνα με την χθεσινοβραδινή αναθεώρηση, το FCDO “δεν συμβουλεύει ενάντια στα ταξίδια στα νησιά Ρόδος, Κως, Ζάκυνθος, Κέρκυρα και Κρήτη” –  “The FCDO is not advising against travel to the islands of Rhodes, Kos, Zakynthos, Corfu and Crete”.

Βέβαια η μετάταξη αυτή των πέντε μεγάλων ελληνικών νησιών και σημαντικών προορισμών για την αγγλική ταξιδιωτική αγορά, μικρή σημασία έχει για την δεδομένη χρονική στιγμή, καθώς μέχρι τις 16 Μαϊου απαγορεύονται όλα τα μη απαραίτητα ταξίδια στη Βρετανία, λόγω περιορισμών της πανδημίας.

Ωστόσο, είναι ένα σημαντικό πρόκριμα, ενόψει των ανακοινώσεων για το σύστημα των φωτεινών σηματοδοτών στις αρχές Μαϊου και την κατάταξη των χωρών σε πράσινη, πορτοκαλί και κόκκινη κατηγορία.

Εδώ είναι σημαντικό να τονισθεί ότι αν και έχει πολύ μεγάλη σημασία, δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί αν η κατάταξη θα γίνει σε επίπεδο χώρας, δηλαδή ολόκληρη χώρα σε μια κατηγορία, ή όπως μέχρι τώρα θα υπάρχει χρωματικός χαρακτηρισμός ανά προορισμό ή ανά νησί. Στην δεύτερη περίπτωση, η Ελλάδα θα είναι “ευνοημένη”, καθώς και λόγω της πολυνησίας, θα είναι πιο εύκολη η διαχείριση των ταξιδιών σε επίπεδο προορισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις ώστε εντός του Trafic Light System, ειδικά για δημοφιλείς προορισμούς των Βρετανων όπως η Ελλάδα και η Ισπανία, να γίνει κατηγοροποίηση, σε επίπεδο σημαντικών (για τους Άγγλους) προορισμών, σε επίπεδο νησιών.

Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα του Independent, που επικαλείται μια ανάλυση του Robert Boyle, πρώην επικεφαλής στρατηγικής της BA, με όση σημασία μπορεί να έχει, μόνο οκτώ χώρες θα μπορούσαν να θεωρηθούν «πράσινες» με βάση τα ποσοστά εμβολιασμού, Covid επιπολασμός, έκταση μεταλλάξεων και ικανότητα προσδιορισμού αλληλουχίας γονιδιώματος του ιού.

Οι οκτώ αυτές χώρες είναι: Ηνωμένες Πολιτείες, Γιβραλτάρ, Ισραήλ, Ισλανδία, Ιρλανδία, Μάλτα, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία.

Μεγάλο μέρος της Ευρώπης, σύμφωνα με αυτήν την ανάλυση, θα είναι στην πορτοκαλί κατηγορία, απαιτώντας καραντίνα κατά την επιστροφή, ωστόσο ορισμένες εξαιρέσεις μπορεί να γίνουν για πολιτικούς και οικονομικούς λόγους.

«Πέρυσι, τα ισπανικά και ελληνικά νησιά είχαν βαθμολογία χαμηλότερου κινδύνου από την ηπειρωτική χώρα και αυτό θα μπορούσε να συμβεί ξανά φέτος», ανέφερε η έκθεση.

Πηγή: money-tourism.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου