ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τούρκος πρέσβης στην ΕΕ: H Ελλάδα προκαλεί την Τουρκία διεκδικώντας την ιδιοκτησία νησιών στο Αιγαίο

news room 6 λεπτά ανάγνωση
34

«Η ένταση στο Αιγαίο έχει κλι­μα­κω­θεί από συμ­βά­ντα που προ­κα­λού­νται από Ελλη­νο­κύ­πριους και Έλληνες», είπε μεταξύ άλλων σε συνέ­ντευξή του ο Τούρκος Πρέσβης στην ΕΕ, Φαρούκ Φαρούκ Καϊ­μα­κτσί.

Ο κ. Καϊ­μα­κτσί, σε συνέ­ντευξη που παρα­χώ­ρησε στο Euractiv.com, απα­ντώ­ντας σε ερώτηση για τους λόγους της κλι­μά­κω­σης της έντασης στο Αιγαίο, απά­ντησε ότι τα συμ­βά­ντα προ­κα­λού­νται από τους Ελλη­νο­κύ­πριους και τους Έλληνες και ανα­φε­ρό­με­νος στα Ίμια, «ανα­ρω­τή­θηκε» για ποιο λόγο κάποιοι αφήνουν λου­λού­δια σε βρα­χο­νη­σί­δες.

«Φυσικά, ορι­σμέ­νοι προ­σπα­θούν να απει­κο­νί­σουν την Τουρκία ως μια επι­θε­τική χώρα, αλλά ποιος είναι ο λόγος να τοπο­θε­τείς λου­λού­δια σε ένα βράχο, σε μια μικρή νησίδα στο Αιγαίο; Γιατί το χρεια­ζό­μα­στε αυτό; Ποιος είναι ο λόγος να τοπο­θε­τή­σετε μια ελλη­νική σημαία σε ένα νησί όπου δεν υπάρχει κανένας; Και ποιος είναι ο λόγος να πετάς πάνω από αυτά τα μικρά νησάκια και βράχια, τα οποία δεν είναι καν κατοι­κη­μένα; Αυτές οι ενέρ­γειες δεν θα ικα­νο­ποι­ή­σουν οποια­δή­ποτε αξίωση κυριαρ­χίας αλλά απλώς προ­κα­λούν», είπε χαρα­κτη­ρι­στικά.

Υπο­γράμ­μισε ότι η Ελλάδα προ­κα­λεί την Τουρκία διεκ­δι­κώ­ντας την ιδιο­κτη­σία νησιών στο Αιγαίο μέχρι να συμ­φω­νη­θεί η οριο­θέ­τηση από τα ενδια­φε­ρό­μενα μέρη, κανείς δεν μπορεί να διεκ­δι­κή­σει οποια­δή­ποτε επι­κρά­τεια ή χωρικά ύδατα σε αμφι­σβη­τού­με­νες περιο­χές.

«Αυτό που λέμε είναι ότι αυτά τα νησάκια, των οποίων το καθε­στώς δεν ορί­ζε­ται από διε­θνείς ή διμε­ρείς συμ­φω­νίες, δεν μπορούν να διεκ­δι­κη­θούν από καμία πλευρά. Έτσι μέχρι να λύσουμε αυτά τα προ­βλή­ματα γιατί προ­κα­λούμε όλα αυτά τα πράγ­ματα;»

«Λου­λού­δια, σημαίες ή ακόμη και πικνίκ σε αυτά τα νησάκια είναι προ­κλή­σεις και δεν τα θέλουμε αυτά, ειδικά μετά την επί­σκεψη του Προ­έ­δρου Ερντο­γάν στην Ελλάδα μετά από 65 χρόνια. Και γιατί συμ­βαί­νουν τώρα; Ας ελπί­σουμε ότι αυτές οι προ­κλή­σεις θα στα­μα­τή­σουν και νομίζω ότι αυτά τα νησάκια και τα βράχια θα γίνουν ένας χώρος συνερ­γα­σίας και όχι μια πηγή σύγκρου­σης.»

Πυρά κατά Κύπρου

Ανα­φε­ρό­με­νος στις δρα­στη­ριό­τη­τες για υδρο­γο­νάν­θρα­κες γύρω από την Κύπρο, είπε ότι οι Ελλη­νο­κύ­πριοι μπορούν να κάνουν ό, τι θέλουν στη δική τους απο­κλει­στική οικο­νο­μική ζώνη. «Αλλά και πάλι, η οριο­θέ­τηση δεν έχει γίνει, συνεπώς υπάρ­χουν θέματα μεταξύ της ελλη­νο­κυ­πρια­κής διοί­κη­σης και της Τουρ­κίας, καθώς και με τους Τουρ­κο­κύ­πριους».

«Ισχυ­ρί­ζο­νται ότι ορι­σμέ­νες περιο­χές τους ανήκουν, αν και η οριο­θέ­τηση δεν έχει ακόμη ολο­κλη­ρω­θεί. Υπάρ­χουν επίσης περιο­χές που βρί­σκο­νται υπό την κυριαρ­χία των Τουρ­κο­κυ­πρίων. Μέχρις ότου οι Ελλη­νο­κύ­πριοι συμ­φω­νή­σουν με τους Τουρ­κο­κύ­πριους σε αυτές τις περιο­χές, οι Ελλη­νο­κύ­πριοι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα.»

«Πριν από πέντε χρόνια, στο πλαίσιο του συστή­μα­τος των Ηνω­μέ­νων Εθνών, η Τουρκία και οι Τουρ­κο­κύ­πριοι πρό­τει­ναν να δημιουρ­γή­σουμε μια κοινή επι­τροπή για τις δρα­στη­ριό­τη­τες υδρο­γο­ναν­θρά­κων και αυτή η επι­τροπή θα πρέπει να απο­φα­σί­σει από κοινού μέχρι την τελική λύση στο Κυπριακό. Το εισό­δημα που θα προ­έ­κυ­πτε από αυτές τις δρα­στη­ριό­τη­τες θα μπο­ρούσε να δια­νε­μη­θεί στους κατοί­κους του νησιού. Ωστόσο, η ελλη­νο­κυ­πριακή πλευρά το απέρ­ριψε και τώρα προ­σφέ­ρει κάποια προ­σο­δο­φόρα κίνητρα σε εται­ρείες τρίτων χωρών και έρχο­νται για να εξε­ρευ­νή­σουν για πετρέ­λαιο και το φυσικό αέριο. Αυτό είναι πρό­βλημα.»

«Η Τουρκία δεν θα επι­τρέ­ψει οποια­δή­ποτε παρά­νομη δρα­στη­ριό­τητα στην απο­κλει­στική οικο­νο­μική της ζώνη. Το ίδιο ισχύει για τους Τουρ­κο­κύ­πριους. Θα στα­θούμε στο πλευρό τους.»

Κάποιοι στο ΝΑΤΟ μας εγκα­τέ­λει­ψαν

Οι ΗΠΑ πρό­σφατα προει­δο­ποί­η­σαν την Τουρκία με κυρώ­σεις σε περί­πτωση που αγο­ρά­σει το ρωσικό σύστημα πυραύ­λων S-400. Στο ερώτημα εάν αυτή η αγορά είναι σύμφωνη με τις δεσμεύ­σεις του ΝΑΤΟ, είπε, «Το ερώτημα είναι ότι έχουμε εγκα­τα­λει­φθεί από ορι­σμέ­νους από τους συμ­μά­χους μας στο ΝΑΤΟ. Όταν χρεια­ζό­μα­σταν το ΝΑΤΟ στις πιο δύσκο­λες στιγμές μας, μερικοί από τους συμ­μά­χους μας στο ΝΑΤΟ δεν μας υπο­στή­ρι­ξαν. Ανα­φέ­ρο­μαι στον πόλεμο στη Συρία και στις εξε­λί­ξεις στο Ιράκ.»

«Δεχθή­καμε πυραύ­λους από τη Συρία και χρεια­ζό­μα­σταν ικα­νό­τητα αερο­πο­ρι­κής άμυνας και ζητή­σαμε από τους συμ­μά­χους μας του ΝΑΤΟ να μας υπο­στη­ρί­ξουν. Μερικοί από αυτούς το έκαναν, αλλά δυστυ­χώς οι ΗΠΑ δεν μας υπο­στή­ρι­ξαν και στη συνέ­χεια έπρεπε να ανα­λά­βουμε τη δική μας αερο­πο­ρική άμυνα. Στην πραγ­μα­τι­κό­τητα, πήγαμε πρώτα στους συμ­μά­χους μας στο ΝΑΤΟ, αλλά οι ΗΠΑ είπαν όχι. Στη συνέ­χεια πήγαμε στην Κίνα και ως έσχατη λύση δοκι­μά­σαμε τη Ρωσία. Ανα­γκά­στη­καν από τους συμ­μά­χους μας να βρουμε μια εναλ­λα­κτική λύση. Τα σύνορα που προ­στα­τεύ­ουμε δεν είναι μόνο σύνορα της Τουρ­κίας, αλλά είναι τα σύνορα της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ. Δυστυ­χώς, οι σύμ­μα­χοί μας δεν συνει­δη­το­ποιούν πόσο σημα­ντικό είναι αυτό.»

«Οι Ελλη­νο­κύ­πριοι θέλησαν να αγο­ρά­σουν τους πυραύ­λους S-300 και να τους φέρουν στο νησί της Κύπρου. Μην ξεχνάτε ότι η Ελλάδα έχει ήδη S-300. Είναι συμβατή με το ΝΑΤΟ; Θα πρέπει επίσης να το ελέγ­ξετε με αυτούς.»

Εκνευ­ρι­σμός με ΕΕ για Έλληνες στρα­τιώ­τες

Ανα­φε­ρό­με­νος στο ζήτημα των δύο Ελλήνων στρα­τιω­τι­κών, ο Τούρκος Πρέσβης είπε πρέπει να σεβα­στούμε το κράτος δικαίου στην Τουρκία και την απόφαση του δικα­στη­ρίου.

«Υπάρχει παρα­βί­αση των συνόρων, πρόθυμα ή απρό­θυμα, από αυτούς τους δύο στρα­τιώ­τες. Το δικα­στή­ριο ασχο­λεί­ται με αυτό το ζήτημα, τελεία. Πρέπει να περι­μέ­νουμε την απόφαση του δικα­στη­ρίου. Αλλά εάν η ΕΕ συνε­χί­σει να πολι­τι­κο­ποί­η­σει το θέμα, θα ήταν λάθος. Αφήστε τη δικαιο­σύνη στο δικα­στή­ριο. Τελεία.»

Ερω­τη­θείς πώς είναι δυνατόν να μην γνω­ρί­ζουμε ακόμη τις κατη­γο­ρίες, απά­ντησε: «Δεν γνωρίζω κάθε λεπτο­μέ­ρεια της δικα­στι­κής υπό­θε­σης, αλλά την αφήνω στο δικα­στή­ριο. Όπως σας είπα, η Τουρκία περνάει δύσκο­λες στιγμές, πολλές περι­πτώ­σεις έχουν πάρει περισ­σό­τερο χρόνο από όσο περι­μέ­ναμε, όχι μόνο για αυτούς τους δύο στρα­τιώ­τες. Επι­κρι­θή­καμε επίσης για κάποιες άλλες περι­πτώ­σεις όπου οι κατη­γο­ρίες ενα­ντίον υπόπτων δεν έγιναν τόσο γρήγορα όσο θα έπρεπε να είχαν γίνει.»

«Αλλά και πάλι, όσο περισ­σό­τερο πολι­τι­κο­ποιεί το θέμα η ΕΕ, τόσο περισ­σό­τε­ρες εντά­σεις δημιουρ­γού­νται και αυτό δεν είναι ο σωστός τρόπος. Είναι μια μεγάλη απώλεια όσον αφορά στην αξιο­πι­στία της ΕΕ για να εμπλα­κεί σε μια δικα­στική υπόθεση. Είναι λάθος για οποιο­δή­ποτε θεσμικό όργανο να εμπλέ­κε­ται σε μια δικα­στική υπόθεση.»

Στο ερώτημα εάν υπάρχει σύνδεση με τους «8», είπε: «Αυτό που ήθελα να πω το είπα».

Γκιου­λε­νι­στές… στην Ευρω­βουλή

Κληθείς να σχο­λιά­σει τις δηλώ­σεις Ερντο­γάν ότι η Τουρκία θα κυνη­γή­σει τους Γκιου­λε­νι­στές σε ολό­κληρο τον κόσμο, είπε ότι δεν μιλάμε για «απα­γω­γές» και ότι η Τουρκία θα ζητήσει από τα κράτη να τους εκδώ­σουν.

Ανα­φο­ρικά, με την υπόθεση απα­γω­γής των 6 Τούρκων στο Κόσοβο, τόνισε ότι έγινε σε συνερ­γα­σία με την κυβέρ­νηση της χώρας.

«Το FETO δεν είναι απλό δίκτυο αλλά επέν­δυση για πάνω από 40 χρόνια τώρα. Έχουν διεισ­δύ­σει παντού, σε διάφορα υπουρ­γεία, αστυ­νο­μία, δικαιο­σύνη και πολι­τική».

Είπε ότι υπάρ­χουν γκιου­λε­νι­στές που δρα­στη­ριο­ποιού­νται στις Βρυ­ξέλ­λες, στις ΗΠΑ στο Λονδίνο με τον μανδύα σχο­λείων, think tank, εφη­με­ρί­δων κλπ, ακόμη και στο Ευρω­παϊκό Κοι­νο­βού­λιο που «ασκούν πιέσεις και κάνουν λόμπινγκ».

Τέλος, όσον αφορά στο Αφρίν, είπε ότι η Τουρκία δεν έχει σκοπό να παρα­μεί­νει ενώ ενδια­φέ­ρουσα ήταν η δήλωσή του ότι η Άγκυρα είναι σε συζη­τή­σεις με την ΕΕ για την δεύτερη δόση των 3 δισ. Ευρώ για το πώς θα μπο­ρούσε να δαπα­νη­θεί με τον πιο απο­τε­λε­σμα­τικό τρόπο για τους Σύριους πρό­σφυ­γες να επι­στρέ­ψουν στη χώρα τους.

Πηγή: Καθη­με­ρινή

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.