Ειδήσεις

«Το ζητούμενο για την αυτοδιοίκηση δεν είναι ο εκλογικός νόμος»

«Εφόσον τσαλαπατούν τον ‘Καλλικράτη’ έρχονται και φέρνουν ένα νέο πρόγραμμα που το ονόμασαν ‘Κλεισθένη’. Το πρόβλημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν είναι ο τρόπος εκλογής. Είναι η οικονομική αυτοτέλεια». Αυτό δήλωσε χτες, μεταξύ άλλων στην «δημοκρατική», ο πρώην περιφερειάρχης και επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου κ. Γιάννης Μαχαιρίδης με αφορμή το κοινό διήμερο συνέδριο ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ για τα σχέδια του υπουργείου Εσωτερικών σχετικά με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τον εκλογικό νόμο με την απλή αναλογική.
Όπως υπογράμμισε: «Δυστυχώς, ό,τι ισχύει για την γενικότερη πολιτική της χώρας, ισχύει και για την Τ.Α. Εφόσον τσαλαπατούν τον ‘Καλλικράτη’ που ήταν ένα θεσμικό πλαίσιο, το οποίο πρόσφερε πάρα πολλά σε ό,τι αφορά τον εκσυγχρονισμό της Τ.Α. στην χώρα μας, έρχονται και φέρνουν ένα νέο πρόγραμμα που το ονόμασαν ‘Κλεισθένη’. Ωστόσο, το σύνολο της πρότασης επικεντρώνεται στο θέμα της εφαρμογής της απλής αναλογικής –λες και το πρόβλημα της Τ.Α. είναι ο τρόπος εκλογής των οργάνων της. Πιστεύω πως το πρόβλημα της αυτοδιοίκησης, έχει να κάνει με την αναδιοργάνωση του συνόλου του διοικητικού μοντέλου της χώρας, με την διοίκηση όσο και με την αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού. Δε νοείται σήμερα η Τ.Α. να συνεχίζει να μην έχει ούτε διοικητική, ούτε οικονομική αυτοτέλεια. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορείς να ενεργείς και να επιλύεις τα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών διότι υπάρχουν τα επίπεδα ελέγχου –είτε αυτά αφορούν τα διοικητικά, είτε αυτά αφορούν τα οικονομικά. Νομίζω πως το ζούμε όλοι σήμερα, καθώς ο εκάστοτε δήμαρχος και περιφερειάρχης, από την στιγμή που δεν έχει οικονομική αυτοτέλεια, εκλιπαρεί για ψίχουλα για να μπορέσει να κάνει ένα έργο. Δεν έχει αλλάξει τίποτα. Προσωπική μου θέση, είναι να πάμε σε μια θεσμοθετημένη διαδικασία στην Συνταγματική Αναθεώρηση και θα νομοθετήσουμε την διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια της Τ.Α.
Συνεπώς, θα πρέπει να υπάρξει αναδιοργάνωση της διοίκησης και της Τ.Α. με ουσιαστικές αρμοδιότητες και οικονομική αυτοτέλεια. Σε άλλες χώρες, το ποσοστό που παίρνει το κεντρικό κράτος είναι από 20 έως 10% ενώ σ’ εμάς μόνον το 4% πηγαίνει στην Τ.Α. και το υπόλοιπο….96% στην κεντρική διοίκηση! Ας κρατήσει το κράτος τις δικές του αρμοδιότητες και ας γίνει επανακατανομή αρμοδιοτήτων».
Η θέση του κ. Μαχαιρίδη πάντως είναι να δοθούν περισσότερες αρμοδιότητες στην περιφερειακή διοίκηση καθώς μπορεί να σχεδιάζει και να έχει την ευθύνη για την ανάπτυξη της κάθε περιοχής ευθύνης της, με το ΕΣΠΑ, το ΠΔΕ και τους ΚΑΠ, ενώ οι Δήμοι να έχουν αρμοδιότητες, όπως η καθαριότητα, η πρόνοια, οι υπηρεσίες για την εξυπηρέτηση του πολίτη για την καθημερινότητά του κ.λπ.
«Πρότεινα να περάσουν αυτά στην Συνταγματική Αναθεώρηση και να τελειώσει όλο αυτό το…παραμύθι. Σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, δεν έχει αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο εδώ και δεκαετίες!», όπως ανέφερε.
Επειδή, ωστόσο, το κοινό συνέδριο ΚΕΔΕ – ΕΝΠΕ, με τις τοποθετήσεις και των πολιτικών αρχηγών, αναλώθηκε στον εκλογικό νόμο, ο κ. Μαχαιρίδης επέμεινε πως «είναι λάθος να επικεντρωνόμαστε και να αναλωνόμαστε στο εκλογικό σύστημα. Το ζητούμενο είναι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να πείσουμε όλα τα κόμματα να υιοθετήσουν τις θέσεις του πρώτου και δευτέρου βαθμού σχετικά με τις αρμοδιότητες και την οικονομική αυτοτέλεια της Τ.Α. Αντί να στοχεύσουμε σε αυτό, συνεχίζουμε στο ίδιο μοτίβο να θέτουμε ζητήματα που αποπροσανατολίζουν και τον κόσμο. Αυτά δεν απασχολούν τις τοπικές κοινωνίες. Πρέπει να ασχοληθούμε περισσότερο με την ουσία και τα πραγματικά προβλήματα της Τ.Α.», κατέληξε ο κ. Μαχαιρίδης, επιφυλασσόμενος για τις επόμενες κινήσεις των αυτοδιοικητικών, από την στιγμή που θα κατατεθεί το νομοσχέδιο Σκουρλέτη και θα είναι σε θέση όλη η Τ.Α. να το εξετάσει.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου