Ειδήσεις

Πάνω από 800 συμπολίτες μας ζουν στο όριο της φτώχειας

Πάνω από 800 συμπολίτες μας στο νησί της Ρόδου, ζουν στο όριο της φτώχειας με δηλωθέν εισόδημα κάτω των 4.500 ευρώ το χρόνο! Οι ανατριχιαστικοί αυτοί αριθμοί σε έναν τόπο που θέλει να επαίρεται ότι ζει στην ευμάρεια και σκέφτεται την ανάπτυξη και τις επενδύσεις, μόνον ανησυχία προκαλούν.
Τα στοιχεία αυτά, συζητήθηκαν χτες, στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Ρόδου, όπου εγκρίθηκε ομοφώνως η μελέτη και κατάρτιση των όρων διακήρυξης ανοικτού διεθνούς ηλεκτρονικού δημόσιου διαγωνισμού για την προμήθεια με τίτλο: «Επιχειρησιακό πρόγραμμα επισιτιστικής και βασικής υλικής συνδρομής του ταμείου ευρωπαϊκής βοήθειας προς του απόρους» (ΤΕΒΑ) 2014-2020 για την πράξη: «Αποκεντρωμένες προμήθειες τροφίμων και βασικής υλικής συνδρομής, διοικητικές δαπάνες και παροχή συνοδευτικών μέτρων 2015-2016».
Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί από την Οικονομική Επιτροπή και θα είναι ύψους 321.000 ευρώ, για προμήθειες στα ακόλουθα προϊόντα: νωπά κρέατα (μοσχάρι, χοιρινό, κοτόπουλο κ.λπ.), λαχανικά, οπωροκηπευτικά, όσπρια, μακαρόνια, ρύζι, αλεύρι, καθαριστικά για το σπίτι καθώς και είδη για μωρά όπως γάλατα, ρυζάλευρα, πάνες, μωρουδιακά, φόρμες αλλά και είδη ρουχισμού.
Αρμόδια για το πρόγραμμα, του οποίου τον φάκελο ετοίμασε και κατέθεσε για να εγκριθεί, είναι η κα Βασιλική Ξεπαπαδάκη – Παπαδημητρίου αντιδήμαρχος Προγραμματισμού, Διοίκησης και Ληξιαρχείου σε θέματα Διεύθυνσης Προγραμματισμού και Οργάνωσης, Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων.
Όπως υπογράμμμισε στην «δημοκρατική» η κα Ξεπαπαδάκη:
«Το ΤΕΒΑ είναι ένα από τα πρώτα προγράμματα που είχαμε φέρει στον Δήμο Ρόδου. Αφορά την χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Βοήθειας προς τους απόρους, με στόχο την επισιτιστική και υλική συνδρομή προς τους ανθρώπους που βρίσκονται πολύ κοντά στο όριο της φτώχειας. Είναι ο τρίτος χρόνος λειτουργίας του προγράμματος αυτού ενώ έχουμε κάνει ήδη διανομές τροφίμων με ειδικές προσκλήσεις. Προσκλήσεις, μπορούν να κάνουν όσοι μπορούν να ενταχθούν και τηρούν τα κριτήρια –όχι μόνον στην πόλη της Ρόδου αλλά και στα χωριά. Έπειτα από την διαδικασία αξιολόγησης, εντάχθηκαν στα πρόγραμμα αυτά από την αρμόδια Διαχειριστική Αρχή και ο Δήμος Ρόδου, πήρε έναν αρκετά υψηλό προϋπολογισμό γι αυτό το πρόγραμμα, ο οποίος διανέμεται προς υλοποίηση ανά έτος. Φέτος, ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 321.000 ευρώ και θα γίνει διαγωνισμός μέσω της Οικονομικής Επιτροπής, η οποία και τον ενέκρινε στην συνεδρίασή της. Ο διαγωνισμός αφορά την προμήθεια τροφίμων και όλων των άλλων υλικών που προβλέπονται. Ο αριθμός ωφελούμενων του προγράμματος ΤΕΒΑ είναι 810 άτομα για την Ρόδο. Ωστόσο, ο Δήμος Ρόδου καλύπτει μέσω αυτού του προγράμματος και τα νησιά της Σύμης, της Χάλκης και της Τήλου –όπου όμως είναι ελάχιστα άτομα».
Η διαφορά φέτος είναι ότι μέχρι πρότινος, τα τρόφιμα και όλα τα άλλα προϊόντα που έρχονταν στον Δήμο Ρόδου που περιλαμβάνονταν στο σχετικό πρόγραμμα, γίνονταν από την κεντρική διοίκηση. Δηλαδή, οι διαγωνισμοί και οι προμήθειες γίνονταν κεντρικά. Από τώρα και στο εξής, κάθε Δήμος ανά την χώρα που έχει καταφέρει να ενταχθεί στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, μπορεί να διεξάγει τον διαγωνισμό στον τόπο του και, φυσικά, την διανομή.
Το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους (ΤΕΒΑ) υποστηρίζει τη διανομή τροφίμων και βασικών υλικών αγαθών, συνδυάζεται με συνοδευτικά μέτρα τα οποία συμβάλλουν στην κοινωνική ενσωμάτωση των ωφελουμένων και υλοποιείται  στο σύνολο της χώρας.
Το πεδίο εφαρμογής του ΤΕΒΑ εξειδικεύεται στην Ελλάδα μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής (ΕΠ I). Η εφαρμογή του Προγράμματος ολοκληρώνεται την 31η Δεκεμβρίου 2020. Το Πρόγραμμα υλοποιείται μέσω Κοινωνικών Συμπράξεων και οι ωφελούμενοι επιλέγονται σύμφωνα με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
Ο Δήμος Ρόδου εντάχθηκε σε αυτό το πρόγραμμα και είναι ο φορέας υλοποίησής του.
Δημιουργία Κοινωνικού Φροντιστηρίου
Παράλληλα, στο πλαίσιο των προσφερομένων τροφίμων και υλικών από το ΤΕΒΑ υπάρχουν και άλλες δράσεις. Όπως υπογράμμισε η κα Ξεπαπαδάκη:
«Στις παρελκόμενες ενέργειες που χρηματοδοτούνται μέσα από το πρόγραμμα ΤΕΒΑ, είναι η δημιουργία μιας δομής Κοινωνικού Φροντιστηρίου. Αυτό σημαίνει ότι θα γίνονται φροντιστήρια για τα παιδιά αυτών των οικογενειών που έχουν ενταχθεί στο ΤΕΒΑ. Αυτή την περίοδο, βρισκόμαστε σε μια φάση προετοιμασίας, προκειμένου ο Δήμος Ρόδου να υπογράψει μία προγραμματική σύμβαση με Πανεπιστήμιο Αιγαίου, την λειτουργία του Κοινωνικού Φροντιστηρίου στο οποίο θα μπορούν να παρακολουθούν μαθήματα, 100 παιδιά των οικογενειών που εντάχθηκαν στο ΤΕΒΑ. Τα μαθήματα θα γίνονται κατά τις μεσημβρινές ή απογευματινές ώρες, από φοιτητές και καθηγητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου» δήλωσε η αντιδήμαρχος.
Σημειώνεται πως οι αιτήσεις είναι περίπου 500 και οι ωφελούμενοι από το πρόγραμμα ΤΕΒΑ (μόνον στην Ρόδο) είναι περίπου 810 άτομα. Τα κριτήρια αφορούν ανθρώπους που έχουν πάρα πολύ χαμηλά εισοδήματα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου