Ειδήσεις

ΙΚΑ: Εγκύκλιος για την απασχόληση συνταξιούχων-Ερχονται πρόστιμα

Επανέρχεται στο 100% το πρόστιμο σε όσους συνταξιούχους συνεχίζουν να εργάζονται, χωρίς να έχουν ενημερώσει το ταμείο τους, προκειμένου να γίνει η προβλεπόμενη περικοπή στη σύνταξή τους.

Σύμφωνα με εγκύκλιο του ΙΚΑ, αναστέλλεται η καταβολή της σύνταξης στην περίπτωση που οι συνταξιούχοι συνεχίζουν να εργάζονται και δεν έχουν συμπληρώσει το 55° έτος της ηλικίας τους. Αντίστοιχα μετά τη συμπλήρωση του 55ου έτους, λαµβάνουν το ποσό της µηνιαίας ακαθάριστης κύριας σύνταξης ή κύριων συντάξεων που αντιστοιχεί σε 30 ηµεροµίσθια ανειδίκευτου εργάτη (έως 991,20 ευρώ) και το υπερβάλλον ποσό µειωµένο κατά 70%.

Σημειώνεται ότι σε περιπτώσεις συνταξιούχων που συνεχίζουν να απασχολούνται και παρέλειψαν να δηλώσουν, το ποσό της ποινής που τους καταλογίζεται είναι σε πρώτη φάση η τρίμηνη αναστολή της σύνταξης. Παράλειψη της δηλώσεως συνεπάγεται καταλογισμό σε βάρος του συνταξιούχου του ποσού των συντάξεων που έλαβε κατά το χρονικό διάστημα της εργασίας του ή κατά το διάστημα που αυτοαπασχολείτο, και πρόστιμο επί του καταλογισθέντος ποσού ίσο με το νόμιμο τόκο υπερημερίας. Εάν μάλιστα η ποινή αυτή έχει προκύψει μετά τις 24 Δεκεμβρίου 2014, τότε το ποσό της ποινής είναι επιβαρυμένο με 4,56% ετήσιο επιτόκιο.

Υπάρχουν και κατηγορίες συνταξιούχων που εξαιρούνται από την περικοπή (πχ χήροι – ες, συνταξιούχοι ΟΓΑ, πολύτεκνοι). Ακόμα όμως και σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορεί να υπάρξει αναστολή καταβολής της σύνταξης εφόσον ο συνταξιούχος κερδίζει από εξαρτημένη εργασία κατά μήνα, μεικτό ποσό μεγαλύτερο από 1678,50 ευρώ.

euro2day.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου