Ειδήσεις

Αγώνας δρόμου για την κοινωφελή εργασία

Χωρίς σημαντικές αλλαγές αναμένεται να “τρέξει” το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για την απασχόληση 52.000 ανέργων σε δημόσιο και δήμους, καθώς η αρμόδια υπουργός για θέματα ανεργίας Ράνια Αντωνοπούλου δεν προλαβαίνει να προχωρήσει σε δραστικές παρεμβάσεις χωρίς να αναταράξει τον προγραμματισμό χιλιάδων ανέργων.

Τη διαβεβαίωση ότι το πρόγραμμα θα τρέξει μέχρι το τέλος του μήνα, έδωσε στους εκπροσώπους των Δήμων και ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης, σε συνάντηση που είχε με την ΚΕΔΕ τις προηγούμενες ημέρες.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, ο ΟΑΕΔ θα εκδόσει τις επόμενες ημέρες την προκήρυξη για την Κοινωφελή Εργασία ενώ στο τέλος Μαρτίου θα καταρτιστούν οι πίνακες μοριοδότησης των ωφελουμένων. Παράλληλα αρχες Απριλίου οι επιτυχόντες θα προσληφθούν στους φορείς που θα απορροφήσουν τους ανέργους με το πρόγραμμα.

Αν και η νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έχει σημαντικές ενστάσεις κυρίως ως προς τη διάρκεια των προγραμμάτων, το πρόγραμμα των 52.000 θέσεων εργασίας δεν θα αλλάζει ως προς τις προϋποθέσεις. Αυτό που ίσως αλλάξει, είναι οι κατανομή των θέσεων σε κάποιους φορείς του δημοσίου. Σύμφωνα με την κ. Αντωνοπούλου, η κατανομή δεν πρόκειται να αλλάξει στους δήμους.

Η αναπληρώτρια υπουργός, αρμόδια για θέματα ανεργίας, έχει ξεκαθαρίσει ότι ο σχεδιασμός του προγράμματος από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου παρουσίασε σοβαρά προβλήματα Αντίστοιχες ενστάσεις εκφράζει η υπουργός και για τα προγράμματα voucher.

Στόχος της ηγεσίας του υπουργείου είναι όπου είναι δυνατόν, να υπάρξουν παρεμβάσεις ώστε να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων.

Πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα, καθώς πολλά από τα προγράμματα έχουν ήδη ανακοινωθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και τον ΟΑΕΔ, δημιουργώντας προσδοκίες στους ανέργους. Βάσει του σχεδιασμού, για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των προγραμμάτων θα υπάρξει συνεργασία με τοπικούς και κοινωνικούς φορείς, ενώ ευκαιρίες απασχόλησης θα δημιουργηθούν σε νέα πεδία (κυρίως σε επίπεδο δήμων), με κεντρικό γνώμονα τη διασύνδεση των δράσεων με τις κοινωνικές και τοπικές ανάγκες. Επίσης, θα ενισχυθεί η κοινωνική οικονομία με τη δημιουργία ενός ολόκληρου πλέγματος υποστήριξης των ανέργων που θέλουν να ανοίξουν τη δική τους επιχείρηση.

Η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου, έχει ξεκινήσει μαραθώνιο συσκέψεων με υπηρεσιακούς παράγοντες και κύκλο επαφών με κοινωνικούς και τοπικούς φορείς για την εκπόνηση μίας νέας «επιθετικής» στρατηγικής για την αντιμετώπιση της ανεργίας.

ΟΑΕΔ – Απολογισμός

Τον απολογισμό της θητείας του στον ΟΑΕΔ έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο διοικητής του ΟΑΕΔ Θ. Αμπατζόγλου, σύμφωνα με τον οποίο το κέντρο βάρους της δραστηριότητας του Οργανισμού, εστιάστηκε στις ενεργητικές πολιτικές για την Απασχόληση και την καταπολέμηση της ανεργίας.

Σύμφωνα με τον κ. Αμπατζόγλου, προκειμένου ο ΟΑΕΔ να ανταποκριθεί στις αυξημένες υποχρεώσεις του, υλοποιείται το φιλόδοξο πρόγραμμα ανασχεδιασμού του, εστιάζοντας στις προτεραιότητες που θα φέρουν το πιο άμεσο θετικό αντίκτυπο στον Οργανισμό. Ο διοικητής του Οργανισμού που αναμένεται να αντικατασταθεί από τη νέα κυβέρνηση, χαρακτηρίζει το έργο “μεγαλόπνοο” καθώς περιλαμβάνει το σχέδιο αναδόμησης και αναδιαμόρφωσης όλων των δράσεων και των διαδικασιών του ΟΑΕΔ. Σύμφωνα με τον κ. Αμπατζόγλου, έχει ήδη εκπονηθεί ένα αναλυτικό σχέδιο δράσης (action plan), το οποίο θα πρέπει να εγκριθεί και από τη νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.

.euro2day.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου