Τοπικές Ειδήσεις

«Πράσινος προορισμός η Ρόδος» ανακοινώνεται σήμερα διεθνώς

Στη σημερινή, κορυφαίας σημασίας ανακοίνωση του περιεχομένου της συμφωνίας μεταξύ του επιχειρηματικού κολοσσού «TUI», της Κυβέρνησης, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Ρόδου είναι στραμμένο το ενδιαφέρον ολόκληρης της τουριστικής κοινότητας, καθώς οι όροι της θα καταδείξουν το σύνολο της πορείας που θα ακολουθήσει η σύγχρονη τουριστική βιομηχανία στην επόμενη δεκαετία. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της «δημοκρατικής», η συμφωνία που υπογράφθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου, έχει ως στόχο τη μετατροπή της Ρόδου σ’ έναν αμιγή, «πράσινο προορισμό» και προς το σκοπό αυτό θα κληθούν να συμπαραταχθούν οι φορείς, οι επιχειρήσεις, αλλά και η κοινωνία του νησιού.
Η συμφωνία θα περιλαμβάνει την υιοθέτηση σειράς πολιτικών που θα αφορούν στη λειτουργία των ξενοδοχείων, στη σύνδεσή τους με την τοπική παραγωγή αγροτικών προϊόντων και στην παροχή επιπλέον κινήτρων για όσους ξενοδόχους εφαρμόζουν πολιτικές μείωσης του ενεργειακού – περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος.
Αντίστοιχες πρακτικές ήδη εφαρμόζει ο τουριστικός οργανισμός μέσα από το πρόγραμμα «Better Holidays, Better world», τόσο κατά την αεροπορική μεταφορά των επισκεπτών προς το νησί, όσο και στα δικά της ξενοδοχεία “TUI Blue”.
Ωστόσο, όλο αυτό δεν θα περιοριστεί μόνο στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις του Οργανισμού, αλλά το σύνολο των μονάδων της Ρόδου που θα εφαρμόζουν πρακτικές βιωσιμότητας και αειφορίας.
Το σημαντικό που φέρνει η συμφωνία δεν βρίσκεται μόνο στις δράσεις που θα πρέπει να υλοποιηθούν, αρκετές από τις οποίες ήδη εφαρμόζονται στα τοπικά ξενοδοχεία, αλλά η συνολική ένταξή τους υπό μια ενιαία πολιτική αειφορικής (sustainable) λειτουργίας, με κοινούς κανόνες, τα ευεργετήματα των οποίων ως σύνολο θα πιστωθούν στον προορισμό Ρόδος, θα προβληθούν διεθνώς και θα προσδώσουν στο νησί ακόμα μεγαλύτερη αξία. Υπό το πρίσμα αυτό γίνεται ακόμα πιο μεγάλο το ενδιαφέρον των σημερινών ανακοινώσεων.

Αναμένονται ανακοινώσεις  για την τοπική κουζίνα ως στοιχείο αειφορίας
Ένας από τους βασικούς άξονες της σημερινής συμφωνίας θα περιλαμβάνει την τοπική κουζίνα. Οι γεύσεις της Ρόδου θα αποτελούν απαραίτητο συστατικό στοιχείο σε όλα τα γεύματα των TUI Blue ξενοδοχείων. Αυτό σημαίνει μεγαλύτερες ανάγκες σε φρέσκα, εποχικά προϊόντα γης και περισσότερες συμφωνίες με τους τοπικούς παραγωγούς.
Μάλιστα, θα δοθεί ιδιαίτερη φροντίδα στην ικανοποίηση της κοινότητας των vegan επισκεπτών, η οποία έχει μετρηθεί ότι παρουσιάζει μεγάλη πληθυσμιακή αύξηση.
Ο τουριστικός οργανισμός θα φροντίζει ώστε οι επισκέπτες να κατανοούν αυτό: “Επιλέγοντας τα συγκεκριμένα πιάτα, αγκαλιάζουν τον τόπο, υποστηρίζουν τους τοπικούς – μικρούς παραγωγούς και βοηθούν στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας”. Η ίδια φιλοσοφία θα εγκολπωθεί και στις ημερήσιες εκδρομές, οι οποίες θα σχεδιαστούν ώστε να έχουν περισσότερη τοπική κοινωνία και λιγότερα αξιοθέατα.
Σήμερα, αναμένεται η ανάληψη δεσμεύσεων από τον τουριστικό κολοσσό “TUI” έναντι της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Ρόδου για την κατά προτεραιότητα προβολή όλων των ξενοδοχείων του νησιού (τα δικά της και όλα τα υπόλοιπα) που θα εφαρμόζουν πρακτικές του ευρύτερου πλαισίου sustainability.
Η δυσκολία του άξονα ‘τοπικά προϊόντα’ είναι μεγάλη, καθώς θα απαιτηθεί επαναπροσδιορισμός της τοπικής οικονομίας, η οποία από χρόνια έχει με τις πράξεις της δηλώσει αποστροφή στα αγροτικά επαγγέλματα. Ίσως η συμφωνία να δώσει κίνητρα επαγγελματικής αποκατάστασης σε εκείνους που θα επιλέξουν να παράγουν προϊόντα για την απευθείας, χωρίς μεσάζοντες, διάθεσής τους στα ξενοδοχεία. Οι τιμές διάθεσης αυτών των προϊόντων θα είναι ένα θέμα που θα καθοριστεί μεταξύ ξενοδόχων και παραγωγών.
Κίνητρα για  περισσότερη πράσινη ενέργεια και  πραγματικές δράσεις στο περιβάλλον
Η μεγάλη πλειονότητα της παγκόσμιας κοινότητας των ταξιδιωτών δηλώνει, πια, εξαιρετικά ευαίσθητη σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και έμπρακτα επιδιώκει με κάθε τρόπο να μειώσει το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα. Έτσι, ο επισκέπτης, προτού επιλέξει το πακέτο διακοπών, ελέγχει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του αεροπορικού του ταξιδιού, της μετακίνησής του με τα τουριστικά λεωφορεία και της διαμονής του στο ξενοδοχείο προορισμού. Η TUI έχει κάνει μια μεγάλη επένδυση και προβάλλει την μείωση των εκπομπών CO2 των αεροπλάνων της, τα οποία πια είναι ελαφρύτερα και απαιτούν μικρότερο χρόνο πτήσης μέχρι τον τελικό προορισμό.
Η TUI ενώπιον των αιρετών αρχόντων της Ρόδου και του Νοτίου Αιγαίου αναμένεται να ανακοινώσει δεσμεύσεις για επί μέρους προβολή όλων των ξενοδοχείων που θα λειτουργούν κατά τρόπο «πράσινο» και δίκαιο για την κοινωνία.
Οι μονάδες που εφαρμόζουν προηγμένα ενεργειακά συστήματα, με μείωση της σπατάλης ηλεκτρικής ενέργειας και τη βέλτιστη αξιοποίηση των φυσικών πηγών ενέργειας, θα ανεβαίνουν ψηλά στην λίστα των προτεινόμενων επιλογών για διακοπές. Την ίδια οδό θα ακολουθούν και όσες αποδεδειγμένα υλοποιούν περιβαλλοντικές δράσεις, αλλά και δράσεις ανάδειξης του τοπικού πολιτισμού.
Πολύτιμη η εμπλοκή της TUI Cares
Ο περιώνυμος, πολυεθνικός tour operator έχει δημιουργήσει υπό την ομπρέλα του, τον οργανισμό TUI Cares ο οποίος έχει ως στόχο την υποστήριξη της ανάπτυξης των μειονεκτικών περιοχών – κοινωνιών του πλανήτη, όπως και την υποστήριξη τοπικών πρωτοβουλιών δράσης σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος. Μάλιστα, για ορισμένες περιπτώσεις παροτρύνει τους πελάτες της, τη στιγμή της online κράτησης, να κάνουν μια μικρή οικονομική δωρεά υπέρ ενός συγκεκριμένου στόχου στους προορισμούς ενδιαφέροντος.
Στην Ελλάδα η TUI Cares είχε υλοποιήσει μια τριετή δράση στην Κρήτη, σύνδεσης ελαιουργικών και των αμπελουργικών συνεταιρισμών με συγκεκριμένες ξενοδοχειακές μονάδες.
Οι παραγωγοί προμήθευαν απευθείας τους ξενοδόχους, κερδίζοντας προνομιακή τιμή στα προϊόντα τους.
Η δράση της Κρήτης έχει ολοκληρωθεί και φαίνεται ότι νέα περιοχή ενδιαφέροντός της θα είναι η Ρόδος. Το ακριβές περιεχόμενο της μεγάλης αυτής συμφωνίας θα ανακοινωθεί δημοσίως σε δύο από κοινού συνεντεύξεις Τύπου Joussen – Χατζημάρκου – Καμπουράκη και υπουργού Τουρισμού Βασίλη Κικίλια, οι οποίες θα δοθούν σήμερα το πρωί για τα εθνικά και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • Πωλινα    21.01.2022 11:31

    Πράσινος; Οι πισίνες των ξενοδοχείων που γεμίζουν με πόσιμο και οι παράνομες πισίνες ανάμεσα στα χωριά,, με απότελεσμα να μην έχει η Νότια Ρόδος για καλλιέργεια. Κατά το καλοκαιρι παππούς σηκώνεται να πάει να γεμισει από βρύσες για να πιει και να πλυθεί. Ενώ βέβαια πάτε και πίνετε καφέ στο φράγμα.

Σχολιασμός άρθρου