Τοπικές Ειδήσεις

Μ. Βαρβιτσιώτης: Με το Τάγμα των Ιπποτών της Μάλτας μας συνδέουν δεσμοί αιώνων

“Με το Τάγμα των Ιπποτών της Μάλτας με συνδέουν δεσμοί αιώνων” τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, τοποθετούμενος στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, επί του νομοσχεδίου με το οποίο κυρώνεται η “δι’ ανταλλαγής ρηματικών διακοινώσεων Συμφωνία για τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Κυρίαρχου Στρατιωτικού Νοσοκομειακού Τάγματος του Αγίου Ιωάννη των Ιεροσολύμων της Ρόδου και της Μάλτας και της περιεχόμενης σε ρηματική διακοίνωση της Καγκελαρίας του Κυρίαρχου Στρατιωτικού Νοσοκομειακού Τάγματος του Αγίου Ιωάννη των Ιεροσολύμων της Ρόδου και της Μάλτας, μονομερούς δήλωσης”.

“Η Ελλάδα προχωρά στην αναγνώριση του Τάγματος των Ιπποτών της Μάλτας, έναν οργανισμό με τον οποίο μας συνδέουν δεσμοί αιώνων και έχει σήμερα μεγάλη φιλανθρωπική δράση διεθνώς” είπε ο κ. Βαρβιτσιώτης σημειώνοντας ότι “η Ελλάδα είναι ιστορικά συνδεδεμένη με το Τάγμα, το οποίο “έχει υπερασπιστεί τη Ρόδο απέναντι στις επιβουλές των Οθωμανών και Μουσουλμάνων κατακτητών”. Επιπλέον, πρόσθεσε, ότι “το σχέδιο νόμου έρχεται σε μία περίοδο στην οποία θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρξει εμβάθυνση των σχέσεων μας με το Βατικανό», ιδιαίτερα ενόψει της επικείμενης πρώτης επίσημης επίσκεψης του Πάπα Φραγκίσκου στην Ελλάδα.

Το νομοσχέδιο έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία (“ναι” η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το Κίνημα Αλλαγής, “όχι” το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση, “επιφύλαξη” το ΜέΡΑ25).

“Με το Τάγμα έχουμε ισχυρούς ιστορικούς δεσμούς, στο πέρασμα του χρόνου και οι σχέσεις ήταν άλλοτε καλές και άλλοτε άσχημες” είπε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρα Τζάκρη και συνέχισε: “Το ιστορικό και πολιτισμικό αποτύπωμά του το θαυμάζει ο κόσμος στη Ρόδο. Σήμερα όμως θεωρούμε ότι η παρουσία του Τάγματος στην ελληνική επικράτεια και η επιδιωκόμενη ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας μας, θέλει να βοηθήσει την παροχή αρωγής και βοήθειας στην ελληνική επικράτεια” είπε η κα Τζάκρη.

Ο αγορητής του Κινήματος Αλλαγής, Αχμέτ Ιλχάν, σημείωσε το φιλανθρωπικό έργο του Τάγματος, καθώς και ότι με την κύρωση των ρηματικών διακοινώσεων διευκολύνουμε την εκπλήρωση των δραστηριοτήτων του για την παροχή ανθρωπιστικής αρωγής και βοήθειας στην ελληνική επικράτεια.

Ο αγορητής του ΚΚΕ, Νικόλας Παπαναστάσης αναρωτήθηκε γιατί η κυβέρνηση φέρνει για κύρωση μια συμφωνία για τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων με έναν φορέα με εικονική αντικειμενικά κρατική οντότητα, και που δεν διαθέτει καμία εδαφική κυριαρχία.

Ο αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Α. Μυλωνάκης ζήτησε να μάθει αν η ανθρωπιστική δράση “θα κατευθυνθεί σε όλους τους παράνομους μετανάστες που έχουν κατακλύσει την πατρίδα μας; Θα τους συνδράμουν με τη σφραγίδα μάλιστα της διπλωματικής ασυλίας, ενώ την ίδια στιγμή, θα έχουμε έλληνες, ελληνόπουλα, που θα πεινάνε” ρώτησε ο κ. Μυλωνάκης.

Τέλος, ο αγορητής του ΜέΡΑ25, Κλέων Γρηγοριάδης εξέφρασε την επιφύλαξή του, αναφέροντας ότι το Τάγμα της Μάλτας διεκδικεί κυριαρχία και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι εκδίδει διαβατήρια, άδειες οδήγησης, πινακίδες κυκλοφορίας αυτοκίνητων, γραμματόσημα και κέρματα.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου