Μόλις 34,4 εκατ. ευρώ ή το 11% του επιδιωκόμενου από την κυβέρνηση ποσού των 300 εκατ. ευρώ θα ήταν δυνατό να εισπραχθεί από την επιβολή ΦΠΑ στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, σύμφωνα με έρευνα του ΚΑΝΕΠ – ΓΣΕΕ (Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ) !

Η έρευνα βασίσθηκε σε στοιχεία που δίνουν οι φορείς ιδιωτικής εκπαίδευσης στην Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή και στην πρόθεση της κυβέρνησης να επιβάλει ΦΠΑ στα ιδιωτικά δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια, αλλά όχι στα φροντιστήρια.

Το αποτέλεσμα της έρευνας, αναφέρει το Κέντρο της ΓΣΕΕ, αποτελεί σχεδιαστικό Βατερλό για τους εμπνευστές του μέτρου και θα αναγκάσει την κυβέρνηση να αναζητήσει σειρά ισοδύναμων μέτρων για να αναπληρώσει το υπολειπόμενο ποσό.

Το σημαντικότερο, όμως πρόβλημα που προκύπτει είναι η φορολόγηση δημόσιου αγαθού. Η μετατροπή του συνταγματικά κατοχυρωμένου αγαθού της εκπαίδευσης σε εμπορεύσιμο είδος θα εισάγει στον ευαίσθητο χώρο της Παιδείας πρακτικές ανομίας και όρους ασύδοτης αγοράς, γεγονός που θα γιγαντώσει τις εκπαιδευτικές και κοινωνικές ανισότητες και μεσοπρόθεσμα θα πλήξει και τη δημόσια εκπαίδευση, σημειώνει η μελέτη.

«Ας θυμηθούμε, τέλος». Προσθέτει το ΚΑΝΕΠ – ΓΣΕΕ, «ότι όταν τέτοιου είδους πολιτικές εφαρμόζονται στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης, αμέσως μετά ακολουθεί ο χώρος της Υγείας!

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ