Για να σταθεί στα πόδια του ο ΟΑΕΕ, που βρίσκεται με έλλειμμα 530 εκατ. ευρώ για το 2015, προβλέπεται η συγκεκριμμένη εισφορά, σύμφωνα με τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο Τάσος Πετρόπουλος τόνισε πως κάθε επαγγελματίας που θα κόβει μια απόδειξη πληρωμής, ενα ποσοστό θα πηγαίνει για την κοινωνική ασφάλιση, λέγοντας «θα συγκεντρώνεται, θα εκκαθαρίζεται και θα αποδίδεται».

Η εισφορά αυτή «για ένα διάστημα θα είναι υποχρεωτική και είναι μια από τις σκέψεις για την εξεύρεση πόρων για τα ασφαλιστικά ταμεία». Σύμφωνα με τον κ. Πετρόπουλο, οι ασφαλιστικές εισφορές θα συνδυαστούν πλέον με τα οικονομικά αποτελέσματα που εμφανίζουν στις φορολογικές τους δηλώσεις.

Οι εισφορές για τους ελεύθερους επαγγελματίες θα υπολογίζονται με κλιμακούμενα ποσοστά ανάλογα με το εισόδημα. Ωστόσο, ο κ. Πετρόπουλος, στον τηλεοπτικό σταθμό Μega, μίλησε για υπολογισμό εισφορών με βάση το τζίρο.

Το σχέδιο προβλέπει την καθιέρωση μιας μίνιμουμ εισφοράς, που σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο δεν θα υπερβαίνει τα 100 ευρώ το μήνα και από εκεί και πάνω ο κάθε ασφαλισμένος θα πληρώνει την εισφορά που αντιστοιχεί στον τζίρο που πραγματοποιεί ή στα κέρδη που δηλώνει. Τα 100 ευρώ της ελάχιστης εισφοράς θα είναι το ελάχιστο ποσό καταβολής. Από εκεί και πέρα, η καταβολή της υπόλοιπης εισφοράς θα τον διασφαλίζει με ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ενώ θα είναι το βασικό κομμάτι πάνω στο οποίο θα στηριχθεί ο υπολογισμός της σύνταξης.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ