Ειδήσεις

«Σπασμένη» η εφοδιαστική αλυσίδα – Τα προβλήματα σε εμπόριο και βιομηχανία

Απειλή για τις παραγωγικές εταιρίες η αδυναμία προμήθειας πρώτης ύλης. Αυξάνει το κόστος εισαγωγών-εξαγωγών που πραγματοποιούνται λόγω μεταφορικών. Επαρκώς εφοδιασμένη μέχρι στιγμής η αγορά. Έντονες μεταβολές στη ζήτηση.

Μπλόκο στις εμπορικές συναλλαγές και αύξηση του κόστους για όσες πραγματοποιούνται επέφεραν τα capital controls, επηρεάζοντας ουσιαστικά ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα.

Προ δεκαημέρου γνωστή ελληνική βιομηχανία τροφίμων υπέβαλε στην Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, αίτημα με το οποίο ζητούσε να της εγκριθεί συναλλαγή ύψους 100.000 ευρώ με το εξωτερικό. Η εν λόγω εταιρία, μια από τις 3.000 επιχειρήσεις που έχουν υποβάλλει αντίστοιχο αίτημα στη συγκεκριμένη Επιτροπή, ζητούσε να της επιτραπεί να «στείλει» έμβασμα σε εταιρία του εξωτερικού προκειμένου να εισάγει υλικά συσκευασίας για τα προϊόντα της.

Τελικά η απάντηση στο αίτημά της, την οποία έλαβε με καθυστέρηση, ήταν αρνητική. Το σκεπτικό ήταν ότι το προϊόν που παράγει δεν ανήκει στην κατηγορία των προϊόντων πρώτης ανάγκης όπως είναι το γάλα, τα τυροκομικά, τα άλευρα, το κρέας και τα καύσιμα. Οπότε μέχρι νεωτέρας η εν λόγω βιομηχανία θα αρκεστεί να βλέπει να μειώνονται τα αποθέματά της, τα οποία σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη της, ο οποίος θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του, αρκούν μέχρι τα μέσα Αυγούστου. «Αν δεν αλλάξει κάτι άμεσα, απλώς δεν θα έχω τη δυνατότητα να παράγω, ότι αυτό συνεπάγεται για τη λειτουργία της επιχείρησης, τους πελάτες που κινδυνεύω να χάσω αλλά και το προσωπικό που απασχολώ», είπε ο ίδιος στο Euro2day.gr.

Σύμφωνα με έτερο στέλεχος εξαγωγικής επιχείρησης, το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι εξαγωγικές επιχειρήσεις είναι το μεταφορικό κόστος. «Οι διασυνοριακές μεταφορικές εταιρίες ζητούν να πληρωθούν τοις μετρητοίς αλλά και απαιτούν να τους καλύψουμε και μέρος των εξόδων τους για την επιστροφή τους στην Ελλάδα με το επιχείρημα ότι θα γυρίσουν «άδεια» τα φορτηγά τους». Προκειμένου να ξεπεράσουν αυτόν τον σκόπελο κάποιες εξαγωγικές επιχειρήσεις έχουν αιτηθεί στο υπουργείο να δοθεί η δυνατότητα χρησιμοποίησης μεταφορικών εταιριών εξωτερικού, π.χ. από τη Βουλγαρία, οι οποίες «δεν μας ζητάνε να πληρώσουμε τοις μετρητοίς, για να εξάγουμε τα προϊόντα μας», ανάφερε το ίδιο στέλεχος.

Σημαντική παράμετρος που εμποδίζει τις εμπορικές συναλλαγές είναι εξάλλου η στάση των εταιριών ασφάλισης πιστώσεων, οι οποίες υπερβαίνουν ακόμη και την σχέση προμηθευτή-αγοραστή. Χαρακτηριστική η περίπτωση εισαγωγικής επιχείρησης ξυλείας, η οποία περιβάλλεται με την εμπιστοσύνη και την κατανόηση των προμηθευτών της αλλά δεν μπορεί να εισάγει με πίστωση λόγω της άρνησης των ασφαλιστικών. Καλείται να πληρώσει τα τιμολόγια τοις μετρητοίς, δυνατότητα που δεν έχει λόγω αφενός της περιορισμένης ρευστότητάς της και αφετέρου λόγω των capital controls.

«Ακόμη και αν προσαρμόζαμε την παραγγελία μας σε μικρότερο ύψος, προκειμένου να εξυπηρετήσουμε εγχώριους πελάτες μας, θα έπρεπε να δαπανήσουμε τα ήδη περιορισμένα διαθέσιμά μας. Αλλά ακόμη κι αν καταλήγαμε σε μια τέτοια επιλογή πληρωμής τοις μετρητοίς, δεν μας επιτρέπεται να την πραγματοποιήσουμε λόγω των capital controls», σημειώνει ο επικεφαλής της επιχείρησης.

Πάντως, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, η αναστάτωση που υπάρχει στον παραγωγικό ιστό της χώρας αλλά και στις εισαγωγικές επιχειρήσεις δεν έχει «κτυπήσει» το τελικό σημείο πώλησης. Παρά τις αντιθέτες εκτιμήσεις που υπήρχαν πριν από δύο εβδομάδες, ελλείψεις στα ράφια των σούπερ μάρκετ δεν υπάρχουν ή για να είμαστε πιο ακριβείς δεν υπάρχουν στην έκταση που προέβλεπαν κάποιοι.

Σύμφωνα με στέλεχος γνωστής αλυσίδας σούπερ μάρκετ η οποία έχει πανελλαδική κάλυψη, οι όποιες ελλείψεις εντοπίζονται σε συγκεκριμένους κωδικούς και μάρκες. Ως παράδειγμα φέρνει την κατηγορία των οσπρίων, του ρυζιού και των αλλαντικών. Στα συγκεκριμένα προϊόντα, σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, παρατηρούνται ελλείψεις σε συγκεκριμένους κωδικούς κάποιων εταιριών, κάτι όμως που καλύπτεται είτε από τα προϊόντα ανταγωνιστών τους είτε από τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας.

Αντίστοιχη εικόνα διαμορφώνεται και στην αγορά ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών, όπου το λιανεμπόριο -παρά την αύξηση της ζήτησης από καταναλωτές που ήθελαν να διασφαλίσουν ότι οι αποταμιεύσεις τους δεν θα «χαθούν»- διατηρεί αποθέματα και σημειώνει ελλείψεις σε συγκεκριμένους κωδικούς και φίρμες, που ωστόσο δεν αλλοιώνουν καθοριστικά το προϊοντικό μίγμα που προσφέρουν.

Σε ότι αφορά την κατανάλωση, οι μεταβολές είναι έντονες. Στην μεν κατηγορία τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, η ζήτηση έχει επιστρέψει σε φυσιολογικά επίπεδα, «κάτι αναμενόμενο αν σκεφτεί κανείς ότι το τελευταίο 15νθήμερο οι καταναλωτές έκαναν προμήθειες για δύο μήνες τουλάχιστον».

Στον τομέα της ένδυσης και της υπόδησης, η κατάσταση ήταν απογοητευτική ολόκληρο το 15νθήμερο, ωστόσο τόσο η έναρξη των επίσημων εκπτώσεων και η προσμονή της ανοιχτής Κυριακής στις 19 Ιουλίου όσο και η υπόσχεση για την ενεργοποίηση των τραπεζών δημιουργούν προσδοκίες ότι το κλίμα θα αλλάξει ελαφρώς και η ζήτηση θα τονωθεί.

euro2day.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου