Συνεντεύξεις

Στη Ρόδο το 21ο Παγκόσμιο Συνέδριο για τον καρκίνο του μαστού και την υγεία του μαστού

Το 21ο Παγκόσμιο Συνέδριο για τον Καρκίνο του Μαστού και την Υγεία του Μαστού (21st SIS World Congress on Breast Cancer and Breast Healthcare) θα πραγματοποιηθεί στη Ρόδο στο διάστημα 4 έως 6 Μαΐου 2023 με την υποστήριξη του Δήμου Ρόδου.
Σκοπός του Συνεδρίου είναι να αναλυθούν από έγκριτους επιστήμονες διεθνούς εμβέλειας όλα τα επίκαιρα και σημαντικά θέματα και οι προκλήσεις στο πεδίο της διάγνωσης και της θεραπείας του καρκίνου του μαστού.
Για πρώτη φορά σε παγκόσμιο συνέδριο Μαστολογίας θα συζητηθούν οι δυνατότητες και οι τρόποι προάσπισης της υγείας του μαστού. Το συνέδριο που τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. Προέδρου της Δημοκρατίας, κυρίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και της Α.Θ. Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου Α’, αποτελεί ένα σημαντικό γεγονός για την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα και αναμένεται να το παρακολουθήσουν δια ζώσης γύρω στους 2.000 συνέδρους, μέλη 47 Εθνικών Εταιρειών Μαστολογίας ανά την υφήλιο που ασχολούνται με τον μαστό.
Την περασμένη εβδομάδα, ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής & Υγείας, κ. Γιώργος Τριάντος και ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Τουρισμού, Δημοσίων & Διεθνών Σχέσεων, κ. Θανάσης Βυρίνης, είχαν συνάντηση με την πρόεδρο του 21ου Παγκόσμιου Συνεδρίου & καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών, κ. Λυδία Ιωαννίδου-Μουζάκα και τετραμελή Επιτροπή, και συζήτησαν οργανωτικής φύσεως ζητήματα. Ο κ. Τριάντος και ο κ. Βυρίνης τόνισαν ότι αποτελεί μεγάλη τιμή για τη Ρόδο και τη Δημοτική Αρχή η διεξαγωγή του 21ου Παγκόσμιου Συνεδρίου για τον Καρκίνο του Μαστού και την Υγεία του Μαστού. Επεσήμαναν ότι το νησί έχει παράδοση στη διεξαγωγή κορυφαίων συνεδρίων. Δήλωσαν επίσης ότι είναι δεδομένη η στήριξη του Δήμου Ρόδου και η συμβολή του για την επιτυχή πραγματοποίησή του.
Η κ. Λυδία Μουζάκα τόνισε ότι τα οφέλη της διεξαγωγής στη χώρα μας ενός τέτοιου διαμετρήματος Συνεδρίου είναι πολλά και σχετίζονται με επιστημονικά, κοινωνικά, οικονομικά, τουριστικά και πολιτιστικά οφέλη.
Ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος καρκίνος του γυναικείου πληθυσμού στις ανεπτυγμένες χώρες του δυτικού κόσμου. Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί συνολικά τη δεύτερη αιτία θανάτου των γυναικών από κακόηθες νεόπλασμα και την πρώτη αιτία θανάτου για τις γυναίκες μεταξύ 45 και 60 ετών.
Κάθε χρόνο στη χώρα μας αναφέρονται 6.000 νέες περιπτώσεις, ενώ υπολογίζεται ότι μία στις οκτώ γυναίκες παγκοσμίως θα εκδηλώσει καρκίνο του μαστού σε κάποια στιγμή της ζωής της.
Μάλιστα, το 85% των γυναικών που εμφανίζουν καρκίνο του μαστού δεν έχουν οικογενειακό ιστορικό και, σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό οφείλεται σε γενετικές μεταλλάξεις που είναι αποτέλεσμα του σύγχρονου τρόπου ζωής.
Στον απόηχο της επίσκεψής της στην Ρόδο και της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στον Δήμο Ρόδου, η Δρ Λυδία Ιωαννίδου – Μουζάκα, μίλησε στην «δημοκρατική» τόσο για το σημαντικό αυτό συνέδριο όσο και για τις εξελίξεις για τον καρκίνο του μαστού.


Η κα Μουζάκα, είναι καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών, χειρουργός – γυναικολόγος, μαστολόγος-ογκολόγος, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας, εθνικός εκπρόσωπος στην Ε.Ε. για τον καρκίνο του μαστού και τα κέντρα μαστού. Εκπρόσωπος του Π.Ι.Σ. στην UEMS για τις ανάγκες στη χειρουργική εκπαίδευση στον καρκίνο του μαστού, δ/ντρια Ελληνικής Σχολής Μαστολογίας και πρόεδρος 21st SIS World Congress on Breast Cancer and Breast Health Care.

• Κυρία Μουζάκα, ενημερωθήκαμε για το “21ο Παγκόσμιο Συνέδριο για τον Καρκίνο του Μαστού και την Υγεία του Μαστού” που θα πραγματοποιηθεί στη Ρόδο στο διάστημα 4 έως 6 Μαΐου 2023. Γιατί επελέγη η Ρόδος και ποιοι είναι οι σκοποί του Συνεδρίου;
Καταρχήν θα ήθελα να αναφέρω ότι το Συνέδριο ανατέθηκε στο πρόσωπό μου από την Διεθνή Εταιρεία Μαστολογίας (ΔΕΜ) και είχε αποφασιστεί πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο του 2020 στην Αθήνα, στο Μέγαρο Μουσικής. Η πανδημία Covid-19 και οι συνέπειες αυτής σε όλους τους τομείς σε παγκόσμιο επίπεδο, ήταν η αιτία το Συνέδριο να μεταφερθεί για τον Σεπτέμβριο του 2021. Το Μέγαρο Μουσικής όμως ήταν δεσμευμένο για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.
Μόλις αντιμετώπισα την κατάσταση αυτή εισηγήθηκα στην Διεθνή Εταιρεία Μαστολογίας (ΔΕΜ) το Συνέδριο να γίνει στη Ρόδο επειδή είχα την εμπειρία από το 7ο Παγκόσμιο Συνέδριο Μαστολογίας το οποίο είχα διοργανώσει με μεγάλη επιτυχία το 1992 στη Ρόδο και είχαμε πολύ καλή συνεργασία τότε με τον Δήμο, την Νομαρχία, τον Ιατρικό Σύλλογο και τον αείμνηστο Βασίλη Καμπουράκη του «Ρόδος Πάλας». Όλοι τους ήταν πολύ θετικοί μαζί μας και το Συνέδριο γνώρισε πολύ μεγάλη επιτυχία με 2003 συνέδρους και 1.500 συνοδά μέλη. Από την άλλη γενικότερα η Ρόδος είναι πολύ καλός τουριστικός και συνεδριακός προορισμός.
Στους σκοπούς του Συνεδρίου της ΔΕΜ που λαμβάνουν χώρα κάθε δύο χρόνια σε διαφορετική ήπειρο, εντάσσεται η ανακοίνωση όλων των νεοτέρων επιστημονικών επιτευγμάτων στην έρευνα, τη διάγνωση και τη θεραπεία των παθήσεων του μαστού, καλοήθων και κακοήθων.
Το Συνέδριο αυτό για πρώτη φορά θα ασχοληθεί με την “Υγεία του μαστού”, δηλαδή πώς και με ποιους τρόπους μπορούμε να προφυλάξουμε τον οργανισμό μας για να μην αναπτυχθεί καρκίνος στο μαστό.
• Πώς μπορούν οι γυναίκες να ενημερώνονται και να προλαμβάνουν τον καρκίνο του μαστού; Έχουν γίνει βήματα μπροστά στην χώρα μας;
Οι γυναίκες σήμερα μπορούν με ποικίλους τρόπους να ενημερώνονται για τις παθήσεις του μαστού και για τον καρκίνο του μαστού. Στις περισσότερες χώρες του κόσμου υπάρχουν Εθνικές Εταιρείες Μαστολογίας, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, όπου εκτός των αυστηρά επιστημονικών δράσεων, γίνεται και ενημέρωση του κοινού με εκλαϊκευμένο τρόπο, με ομιλίες και ενημέρωση του κοινού, με τον έντυπο τύπο. Η Ελληνική Εταιρεία Μαστολογίας (ΕΕΜ) είναι η πρώτη Εταιρεία στην Ελλάδα που ιδρύθηκε το 1979 και επί 43 χρόνια ασχολείται με το θέμα της ενημέρωσης του κοινού και της δωρεάν εξέτασης των μαστών των γυναικών σε όλη την Επικράτεια, όπου της ζητηθεί.
Στη χώρα μας έχουν γίνει πολλά βήματα μπροστά. Στο αναμνηστικό βιβλίο που εξέδωσε η ΕΕΜ για τα 40 χρόνια της ύπαρξής της προ τριετίας στο οποίο παρουσιάζονται τα επιστημονικά προγράμματα των 14 Πανελληνίων Συνεδρίων Μαστολογίας και των 4 Διεθνών που έχει οργανώσει, αποτυπώνεται ξεκάθαρα η ανοδική πορεία της γνώσης και της πληροφόρησης που έχει λάβει χώρα στην Ελλάδα.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονίσω κάτι ακόμα. Η πληροφόρηση και η εφαρμογή της ενημέρωσης δεν γίνονται με τον αυτόματο πιλότο, πρέπει να υπάρχει και η διάθεση και η θέληση εκ μέρους των γυναικών να συμμετάσχουν και να εφαρμόσουν τα όσα έμαθαν. Πρώτιστο θέμα είναι να κάνουν τακτικά τον έλεγχο των μαστών τους, για να μπορέσουν να επωφεληθούν των προνομίων που παρέχει σήμερα η σύγχρονη Μαστολογία.
• Οι γυναίκες με καρκίνο του μαστού μπορούν να διατηρήσουν τη γονιμότητά τους μετά από θεραπεία;
Η απάντηση που θα σας δώσω θα είναι μονολεκτική: “εξαρτάται”. Και λέω εξαρτάται, επειδή εξαρτάται από την ηλικία της γυναίκας, από το στάδιο στο οποίο διαπιστώθηκε η νόσος, εξαρτάται αν μετά τη θεραπεία στην οποία υποβλήθηκε η γυναίκα θα έχει πάλι φυσιολογικό κύκλο, εξαρτάται εάν πριν την έναρξη θεραπείας έγινε προσπάθεια κατάψυξης ωαρίων. Το σημαντικότερο όμως όλων είναι ότι όσο πιο νωρίς διαπιστωθεί ο καρκίνος του μαστού, τόσο μεγαλύτερη πιθανότητα έχει η γυναίκα να πάει καλά και να μπορεί να αποκτήσει παιδί.
• Υπάρχουν ενθαρρυντικά μηνύματα για την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού;
Τα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά γενικότερα, ειδικότερα όμως εφόσον γίνει η έγκαιρη διάγνωση. Δηλαδή αν ο καρκίνος του μαστού ανακαλυφθεί σε μέγεθος κάτω από ένα εκατομμύριο τότε υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα η γυναίκα να ιαθεί, να επιβιώσει και κατά συνέπεια να μπορέσει να αποκτήσει παιδί.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου