Μείζον θέμα έχει προκύψει με την έναρξη της φετινής σεζόν με την επαιτεία από τα παιδιά των ΡΟΜΑ τα οποία συγκεντρώνονται καθημερινά πίσω από το Νεώριο και δημιουργούν προβλήματα.
Αυτό υπογραμμίζει με δηλώσεις του στην «δημοκρατική» ο αντιδήμαρχος Ανάπτυξης και Πρωτογενούς Τομέα του δήμου Ρόδου κ. Γιώργος Πόκκιας, ο οποίος απευθύνει έκκληση στην αστυνομία να συνδράμει στην καταπολέμηση του φαινομένου καθώς τείνει να προσλάβει διαστάσεις:
«Όπως είναι γνωστό, ο δήμος Ρόδου δεν έχει καμία αρμοδιότητα να ‘κυνηγάει’ και να μαζεύει τα μικρά παιδιά των ΡΟΜΑ που επαιτούν σε πολλές γωνιές της πόλης, στους δρόμους, μέσα στην Μεσαιωνική Πόλη κ.λπ. Είχα συνάντηση με τον αστυνομικό διευθυντή κ. Καλιωράκη και ζήτησα την συνδρομή της αστυνομίας. Μόλις πριν δύο ημέρες, συγκεντρώσαμε 25…. μικρά παιδάκια στην Μεσαιωνική Πόλη τα οποία δεν μπορέσαμε να κρατήσουμε πολύ, μέσα στο πλαίσιο λειτουργίας που μας δίνει ο Νόμος. Δεν μπορεί η δημοτική αρχή να προβαίνει σε συλλήψεις, φυσικά. Τα συγκεντρώσαμε προσωρινά για λίγες ώρες, αλλά και αυτό δεν είναι λύση. Κι ύστερα δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι παραπάνω. Αυτά τα μικρά παιδάκια των ΡΟΜΑ δεν είναι από την Ρόδο. Έρχονται από όλη την Ελλάδα μαζί με άλλους ενήλικες και επιδίδονται στην επαιτεία –σε όλη την πόλη, σε συνοικίες αλλά κυρίως στο κέντρο όπου υπάρχει πολλή τουριστική κίνηση. Συνήθως μαζεύονται από το πρωί πίσω από το Νεώριο, όπου έχουν δημιουργήσει ένα άτυπο ‘γκέτο’ σε συνθήκες που απειλούν και την δημόσια Υγεία. Η κατάσταση τείνει να γίνει απελπιστική, καθημερινά, κι εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά…» όπως ανέφερε.


Να σημειωθεί ότι όσον αφορά το πρόβλημα με τις Νιγηριανές που εμφανίζονταν πέρσι και δημιουργούσαν προβλήματα με μικροκλοπές κ.λπ. φέτος αντιμετωπίστηκε –σύμφωνα με τον κ. Πόκκια.

Οι αδειοδοτήσεις
των πανηγύρεων
Όσον αφορά τις αδειοδοτήσεις για τα πανηγύρια τα οποία ξεκινούν προς το τέλος του Ιουνίου, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ανάπτυξης υπογράμμισε τα εξής:
«Όσον αφορά τις άδειες για τα πανηγύρια στο νησί της Ρόδου, εμείς ξεκινήσαμε από πέρσι και καταφέραμε να δώσουμε άδεια σε δύο πανηγύρια. Φέτος, θα δώσουμε άδεια σε 4-5 μεγάλα πανηγύρια (Παραδείσι, Κρεμαστή, Αγία Μαρίνα, Άγιος Σουλάς, Αφάντου, Παναγιά Τσαμπίκα, Καλυθιές) και ακολουθούν τα μικρότερα. Ο κανονισμός είναι έτοιμος πια και θα προσαρμοστεί εφεξής στο κάθε πανηγύρι διαφορετικά. Υπάρχουν ακόμη κάποιες εκκρεμότητες με τις χωροθετήσεις, αλλά αισιοδοξούμε ότι θα τις ξεπεράσουμε. Μπορεί να μην φαίνεται ότι είναι ένα σημαντικό ζήτημα, όμως το 2017, καταφέραμε και αδειοδοτήσαμε δύο πανηγύρια. Με αυτό το δεδομένο, είναι πιο εύκολο να αδειοδοτήσουμε όλες αυτές τις δράσεις που λαμβάνουν χώρα στο νησί της Ρόδου τόσο στα πανηγύρια όσο και σε άλλες υπαίθριες δραστηριότητες, εκδηλώσεις κ.λπ. αφού θα γίνονται εφεξής με ηλεκτρονική ‘τακτοποίηση’ και με ακριβή στοιχεία ώστε να μην υπάρχει κανένας παράνομος ενώ ο Δήμος Ρόδου θα έχει και έσοδα. Υπάρχει σημαντικός τζίρος από τέτοιες δραστηριότητες που χανόταν εδώ και χρόνια. Στα πανηγύρια διακινείται πολύς κόσμος αλλά και χρήματα ενώ έχουμε ευθύνη και για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας» όπως ανέφερε.

Σημειώνεται ότι το θέμα με τις αδειοδοτήσεις των πανηγύρεων θα έρθει προς συζήτηση και ψήφιση στην προσεχή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου μέχρι το τέλος του μηνός.

φώτο Nicolas Nanev

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ