Ειδήσεις

Παρέμβαση Γάκη στη Βουλή για τα προβλήματα στα Ιατρεία των αερολιμένων Ρόδου και Κω

Να δοθούν άμεσα και συγκεκριμένες λύσεις στα προβλήματα στελέχωσης και οργάνωσης των Ειδικών Ιατρείων στα περιφερειακά αεροδρόμια της νησιωτικής χώρας, ζητούν με ερώτησή τους στη Βουλή ο Δημήτρης Γάκης και ο Νίκος Μιχαλάκης.

Με την παρέμβαση τους, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταφέρουν σε κοινοβουλευτικό επίπεδο ένα κρίσιμο ζήτημα που αφορά στη βελτίωση των υποδομών και των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας στους εκατοντάδες χιλιάδες επιβάτες που εξυπηρετούν ετησίως οι διεθνείς αερολιμένες των νησιών, ζητώντας «να ληφθούν άμεσα μέτρα για την εύρυθμη λειτουργία των Ιατρείων στους διεθνείς αερολιμένες Ρόδου και Κω».

ΕΡΩΤΗΣH
Προς τους κ.κ. Υπουργούς:
– Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων
– Υγείας
– Τουρισμού

Θέμα: «Να ληφθούν άμεσα μέτρα για την εύρυθμη λειτουργία των Ιατρείων στους διεθνείς αερολιμένες Ρόδου και Κω»

Οι Κρατικοί Αερολιμένες Ρόδου «Διαγόρας» και Κω «Ιπποκράτης», αποτελούν δύο από τις σημαντικότερες πύλες εισόδου στο Ανατολικό Αιγαίο. Οι διεθνείς αφίξεις και οι πτήσεις εσωτερικού, καθιστούν τα αεροδρόμια της Ρόδου και της Κω κομβικά σημεία εισόδου για τον τουρισμό και τις μεταφορές αγαθών στη Δωδεκάνησο.

Παρά τις συνεχείς δεσμεύσεις των αρμοδίων υπουργών για τη βελτίωση των υποδομών και των παρεχόμενων υπηρεσιών στους εκατοντάδες χιλιάδες επιβάτες, οι διεθνείς αερολιμένες Ρόδου και Κω βρίσκονται συχνά στην αρνητική επικαιρότητα.

Το πιο πρόσφατο παράδειγμα αφορά στη λειτουργία του Ειδικού Περιφερειακού Ιατρείου (ΕΠΙ) στον κρατικό αερολιμένα Κω, που θα έπρεπε να λειτουργεί καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας του αερολιμένα, όπως ισχύει σε όλα τα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας στα οποία έχουν συσταθεί με ΚΥΑ Ειδικά Περιφερειακά Ιατρεία (ΦΕΚ Β’ 819, 2007). Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τοπικό δωδεκανησιακό τύπο, « … (την Πέμπτη 29/5/2014), καθαρά από τύχη σώθηκε ένας συνάνθρωπός μας στο αεροδρόμιο της Κω. Ένας επιβάτης πτήσης τσάρτερ αισθάνθηκε έντονη δυσφορία και μούδιασμα, αλλά γιατρός στο αεροδρόμιο δεν υπήρχε!!! Οι υπεύθυνοι του αεροδρομίου έκαναν αναγγελία καλώντας κάποιον γιατρό από τους επιβάτες των άλλων πτήσεων ο οποίος ευτυχώς βρέθηκε.

Έδωσε τις πρώτες βοήθειες στον ασθενή μέχρι να έρθει το ασθενοφόρο από την Κέφαλο (απέχει 16 Km από το αεροδρόμιο) και να τον μεταφέρει στο νοσοκομείο της Κω, πιθανολογώντας πως πρόκειται για καρδιακό επεισόδιο. Την Τετάρτη υπήρξαν κι άλλα δύο ιατρικά συμβάντα).

Μετά από αυτά τα περιστατικά (τα οποία δεν είναι τα μοναδικά) και επειδή το ζήτημα αφορά στην υγεία των επιβατών στο χώρο του διεθνούς αεροδρομίου, γεγονός που συν τοις άλλοις, επηρεάζει και την εικόνα του νησιού σαν τουριστικό προορισμό, οι αρμόδιες αρχές του αεροδρομίου, οι επαγγελματικοί, κοινωνικοί και αναπτυξιακοί φορείς και οι αρχές του νησιού κινητοποιήθηκαν για να συντονίσουν τις ενέργειές τους ώστε να δοθεί λύση στο τεράστιο αυτό θέμα.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί, ότι σαν αποτέλεσμα της αντινησιωτικής μνημονιακής πολιτικής στη Υγεία που ακολουθεί η κυβέρνηση, όλες οι υγειονομικές δομές στην Κω είναι υποβαθμισμένες και υποστελεχωμένες. Το γεγονός αυτό, επηρεάζει άμεσα και τη λειτουργία του ΕΠΙ στον κρατικό αερολιμένα Κω, όπως φαίνεται στο ίδιο δημοσίευμα, τη στιγμή που «…ο ένας αγροτικός γιατρός του Κέντρου Υγείας Αντιμάχειας που κάποιες ώρες της ημέρας κάνει βάρδια στο ιατρείο του αεροδρομίου, έχει αποσπαστεί για λίγες ημέρες στη Νίσυρο καλύπτοντας τη θέση του αδειούχου συναδέλφου του…».

Παρόμοια προβλήματα υπάρχουν και στο αεροδρόμιο Ρόδου, τα οποία δεν έχουν επιλυθεί παρά τις συνεχείς κινητοποιήσεις των τοπικών φορέων, του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου (ΙΣΡ) και των εργαζομένων. Για το ΕΠΙ του αερολιμένα «Διαγόρας» της Ρόδου, είχαμε καταθέσει ερώτηση στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου (αρ. πρωτ. 12380/28.06.2013), στην οποία οι απαντήσεις των αρμοδίων υπουργών δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα των οξυμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η καθημερινή λειτουργία του ιατρείου του μεγαλύτερου αερολιμένα της Δ/νήσου.

Για το θέμα αυτό, δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου τονίζουν το γεγονός της αυτοψίας που έκανε ο ΙΣΡ, διαπιστώνοντας ότι: «ο χώρος λειτουργίας του ιατρείου στο Αεροδρόμιο της Ρόδου κρίνεται επισφαλής και απαράδεκτος».
Η αντιμετώπιση των προβλημάτων στα ΕΠΙ των αεροδρομίων της Δωδεκανήσου, μόνο σαν μεθοδευμένη εγκατάλειψη των νησιών μας μπορεί να εκληφθεί.

Επειδή, οι εργαζόμενοι στα αεροδρόμια, οι κάτοικοι και οι φορείς της Ρόδου και της Κω διαμαρτύρονται έντονα και δικαιολογημένα για τα προβλήματα που εμφανίζονται στους κρατικούς αερολιμένες Ρόδου και Κω.

Επειδή, το ζήτημα της λειτουργίας των Ιατρείων στα διεθνή αεροδρόμια της Ρόδου και της Κω είναι κρίσιμο για την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών Υγείας τόσο στους επισκέπτες, όσο και στους εργαζόμενους των αερολιμένων και απορρέει από διεθνείς υποχρεώσεις της Ελλάδας (Σύμβαση του Σικάγο, ΦΕΚ Β’ 2007).

Επειδή, σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στατιστικά στοιχεία αφίξεων, η κίνηση των αεροδρομίων Ρόδου και Κω πλησιάζει τα τρία εκατομμύρια επιβάτες ετησίως, που προϋποθέτει ειδική μέριμνα για παρουσία ιατρού και των αντίστοιχων υποδομών στους χώρους των αεροδρομίων καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας τους.

Για όλους τους παραπάνω λόγους,
Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:

1. Σε ποιά μέτρα προτίθενται να προβούν άμεσα για να διασφαλιστεί η εύρυθμη και επί 24ώρου βάσεως λειτουργία των Ιατρείων στους Κρατικούς Αερολιμένες Ρόδου και Κω, με επαρκή στελέχωση με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στο πλαίσιο του ΠΕΔΥ;

2. Προτίθενται να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την εφαρμογή της σχετικής ΚΥΑ σε όλα τα περιφερειακά αεροδρόμια της νησιωτικής χώρας που προβλέπεται/έχει συσταθεί η λειτουργία Ειδικού Περιφερειακού Ιατρείου (ΕΠΙ);

Οι ερωτώντες βουλευτές: Δημήτρης Γάκης, Νίκος Μιχαλάκης

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου