Ειδήσεις

Τέμπη: «Εμφύλιος» στην Ένωση Δικαστών και αιχμές του Αρείου Πάγου για την Ευρωπαία Εισαγγελέα

Δύο μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών διαχωρίζουν τη θέση τους από την «απάντηση» του προέδρου, Παναγιώτη Δανιά, προς την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, Λάουρα Κοβέσι, και τα όσα υποστήριξε για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Σε κοινή δήλωσή τους, χαρακτηρίζουν τη θέση του κ. Δανιά «απαξιωτική για την απώλεια των συγγενών των θυμάτων», η οποία «δεν απηχεί τη θέση των διοικητικών δικαστών, που στηρίζουμε το δίκαιο αίτημα της ελληνικής κοινωνίας για πλήρη διελεύκανση του εγκλήματος και απόδοση όλων των ευθυνών που προκύπτουν» για το σιδηροδρομικό δυστήχημα στα Τέμπη που κόστισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους.

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαία εισαγγελέας, Λάουρα Κοβέσι, σε τηλεοπτική της συνέντευξη επανέλαβε πως εάν η Σύμβαση 717 είχε ολοκληρωθεί τότε το δυστύχημα δεν θα συνέβαινε, ενώ ζήτησε αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, διότι -όπως είπε- θέλει να αποδωθεί δικαιοσύνη αλλά με το υπάρχον νομικό πλαίσιο δεν μπορεί να κάνει τη δουλειά της. «Μας μπλοκάρουν από το να βρούμε την αλήθεια. Μας μπλοκάρουν από το να εφαρμόσουμε δικαιοσύνη. Γιατί αν σου απαγορεύουν να κάνεις έρευνα, δεν μπορείς να αποκαλύψεις την αλήθεια. Δυστυχώς, η συνταγματική πρόβλεψη πρέπει να αλλάξει. Γι’ αυτό το έχουμε ζητήσει και έχουμε στείλει επιστολή στην Κομισιόν. Δεν είναι στο χέρι μας να το αλλάξουμε αυτό. Δεν είμαστε οι νομοθέτες» είπε χαρακτηριστικά, στη συνέντευξή της.

Η κοινή δήλωση των δύο μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών έχει ως εξής:

«Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών Βασίλης Φαϊτάς και Βανέσσα-Παναγιώτα Ντέγκα δηλώνουμε ότι η δημόσια τοποθέτηση του Προέδρου της Ένωσης Παναγιώτη Δανιά κατά της Ευρωπαίας Εισαγγελέως Λάουρα Κοβέσι, σχετικά με τη διερεύνηση των αιτιών του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών, δεν εξυπηρετεί την υπόθεση της αναζήτησης της αλήθειας, σε μια περίοδο που οι συγγενείς των θυμάτων καταγγέλλουν παραβιάσεις του κράτους δικαίου και συγκαλύψεις. Η δήλωση αυτή, απαξιωτική για την απώλεια των συγγενών των θυμάτων, δεν απηχεί τη θέση των διοικητικών δικαστών, που στηρίζουμε το δίκαιο αίτημα της ελληνικής κοινωνίας για πλήρη διελεύκανση του εγκλήματος και απόδοση όλων των ευθυνών που προκύπτουν.

Βασίλης Φαϊτάς, Εφέτης ΔΔ

Βανέσσα-Παναγιώτα Ντέγκα, Πρόεδρος Πρωτοδικών ΔΔ».

Άρειος Πάγος: «Υπενθυμίζει» στην Ευρωπαία Εισαγγελέα τις αρμοδιότητές της για τα Τέμπη
Εθιμοτυπική επίσκεψη στον Άρειο Πάγο, κατόπιν αιτήματός της, πραγματοποίησε στις 13 Μαρτίου η Ευρωπαία Εισαγγελέας, Λάουρα Κοβέσι.

Η συνάντηση της κ. Κοβέσι με την ηγεσία του Αρείου Πάγου έγινε με αιχμές, αφού η Πρόεδρος και η Εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου σημείωσαν αφ’ ενός την «πρόθεση για στενή και αρμονική συνεργασία των εισαγγελικών λειτουργών της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και της Εισαγγελίας της Χώρας μας», επισημαίνοντας ωστόσο πως αυτή πρέπει να γίνεται «μέσα στα θεσμικά πλαίσια που καθορίζονται από τον Κανονισμό (ΕΕ) 2017/1939 του Συμβουλίου, ο οποίος περιορίζει την καθ’ ύλην αρμοδιότητα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, αποκλειστικά και μόνον στις αξιόποινες πράξεις που θίγουν τα οικονομικά συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Σημειώνεται ότι η έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, που ξεκίνησε λίγους μήνες πριν τη σιδηροδρομική τραγωδία της 28ης Φεβρουαρίου 2023 στα Τέμπη, αφορά εγκλήματα σχετιζόμενα με την εκτέλεση συμβάσεων για τα συστήματα ασφαλείας στον ελληνικό σιδηρόδρομο και τη Σύμβαση 717, διώκοντας 23 πρόσωπα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου