Τοπικές Ειδήσεις

Στο αρχείο μήνυση κατά του αντιδημάρχου Στέφανου Δράκου για παράβαση καθήκοντος

Με διάταξη της Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Ρόδου τέθηκε στο αρχείο μήνυση για παράβαση καθήκοντος που άσκησε επιχειρηματίας εις βάρος του αντιδημάρχου κ. Στέφανου Δράκου.
Με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου έχει απορριφθεί και το αίτημα που ίδιου επιχειρηματία, καταστηματάρχη της Mεσαιωνικής Πόλης κατά του Δήμου Ρόδου και της Υπηρεσίας Μεσαιωνικής Πόλης περί χορήγησης προσωρινής διαταγής με το οποίο ζητούσε να του παραχωρήσουν κοινόχρηστο χώρο 6 τ.μ. επί της Πλατείας Ιπποκράτους και έμπροσθεν του καταστήματός του.
Ο καταστηματάρχης της Παλιάς Πόλης, λειτουργεί στο ακίνητο ιδιοκτησίας του, επιχείρηση υγειονομικού ενδιαφέροντος στον πρώτο όροφο.
Όπως υποστηρίζει, από το 1986 έως και το 2005 την επιχείρηση λειτουργούσε ο πατέρας του και όλα αυτά τα χρόνια ο Δήμος Ρόδου του παραχωρούσε χώρο επιφανείας 6τ.μ. επί της Πλατείας Ιπποκράτους.
Το 2020 αιτήθηκε ο ίδιος, ως ιδιοκτήτης πλέον, την παραχώρηση κοινόχρηστου χώρου έμπροσθεν του καταστήματός του προκειμένου να τοποθετήσει τραπεζοκαθίσματα και ενόψει του νομοσχεδίου που ψηφίστηκε αργότερα που προέβλεπε την παραχώρηση χώρων από τους δήμους για την αποσυμφόρηση των εσωτερικών χώρων στο πλαίσιο των μέτρων για την προστασία από την πανδημία.
Ωστόσο, όπως ισχυρίζεται ο αιτών, ούτε ο δήμος ούτε η υπηρεσία Μεσαιωνικής Πόλης απάντησαν ποτέ, παρά μόνο αρνητικά 11 μήνες αργότερα.
Επιπλέον, ο επιχειρηματίας, όπως διατείνεται, πραγματοποίησε 600 κλήσεις προς τον Δήμο Ρόδου και την Υπηρεσία Μεσαιωνικής Πόλης, αλλά όπως ισχυρίζεται ο αντιδήμαρχος αρνείτο ανεξήγητα να επικοινωνήσει μαζί του.
Ακόμη, σύμφωνα με τον αιτούντα τα τρία τραπέζια που εδικαιούτο εντός της πλατείας θα του απέφεραν ακαθάριστο εισόδημα τουλάχιστον 167.580 ευρώ και καθαρό εισόδημα περίπου 145.000 ευρώ.
Ο επιχειρηματίας υπέβαλε ξανά αίτηση για την τουριστική σεζόν 2021 και όπως υποστηρίζει του απάντησαν στερεοτυπικά ότι δεν δικαιούται κοινόχρηστο χώρο για τραπεζοκαθίσματα.
Από την έρευνα της Εισαγγελέως προέκυψε ότι προϋπόθεση προκειμένου να τύχει εφαρμογής το άρ. 65 Ν. 4688/2020 θα έπρεπε ήδη να υφίσταται χώρος ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων και αυτός να επεκτείνεται, ωστόσο, στην προκειμένη περίπτωση επί της πλ. Ιπποκράτους δεν υφίσταται θεσμοθετημένος κοινόχρηστος χώρος στον Κανονισμό Κοινοχρήστων Χώρων Μεσαιωνικής Πόλης Ρόδου (απόφαση 174/2003 Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου καθώς και τροποποιήσεις αυτού με τις αποφάσεις 218/2005 και 205/2009), ο δε εγκαλών μέχρι την υποβολή της με ΑΠ 18378/30.4.2020 αιτήσεώς του, χρησιμοποιούσε την οροφή του καταστήματ;oς του για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, ενώ το ισόγειο του ακινήτου του χρησιμοποιείται ως χώρος εγκατάστασης ATM και όχι για την επιχείρησή του.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πέραν της προαναφερόμενης αιτήσεvς του εγκαλούντος, είχαν προηγηθεί και άλλες αιτήσεις προς την ίδια υπηρεσία, η οποία τοποθετήθηκε αρνητικά ως προς την πρόβλεψη κοινόχρηστου χώρου στην εν λόγω Πλατεία.
Επί του ιδίου ζητήματος ο εγκαλών έχει επίσης υποβάλει τις με ΑΠ 2/18645/16.4.2021 και 2/19088/20.4.2021 αιτήσεις του, οι οποίες απερρίφθησαν για τον ίδιο λόγο με γραπτές, αιτιολογημένες απαντήσεις και μάλιστα από διαφορετικούς κάθε φορά αντιδημάρχους.
Οι ανωτέρω απορριπτικές αποφάσεις θα μπορούσαν σε κάθε περίπτωση να είχαν προσβληθεί ενώπιον του αρμοδίου διοικητικού οργάνου, ο εγκαλών, ωστόσο, ουδέποτε πρόσβαλε αυτές αλλά ούτε αποδέχτηκε την προτεινόμενη από την υπηρεσία λύση της ενσωμάτωσης του ισογείου.
Ο αντιδήμαρχος εκπροσωπήθηκε από τους δικηγόρους κ.κ. Ακη και Δημήτρη Δημητριάδη.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου