Να μετατραπούν σε κλειστές δομές τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης προσφύγων σε Κω και Λέρο ζήτησε προχθες από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίο κ. Γιώργος Χατζημάρκος και χθες με επείγουσα επιστολή του υπουργού κ. Νότη Μηταράκη, το αίτημα υλοποιείται.

Ο κ. Χατζημάρκος επικαλέστηκε, όπως έγραψε η «δημοκρατική», τα μέτρα διαχείρισης για τον κορωνοϊό.
Στην Κω και την Λέρο λειτουργούν δύο ΚΥΤ που έχουν ξεπεράσει την δυναμικότητά τους κατά 3 ή και 4 φορές.
Με βάση την επίσημη καταγραφή στην Κω βρίσκονταν τη Δευτέρα, 16 Μαρτίου, συνολικά 3.674 πρόσφυγες και μετανάστες και στη Λέρο 2.401.
Επίσης, μετά την 1η Μαρτίου, έχουν φθάσει 300 άτομα στη Λέρο, 250 στην Κω αλλά και δεκάδες ακόμη σε νησιά που δεν έχουν ΚΥΤ (Καστελόριζο, Κάλυμνο, Σύμη) οι οποίοι, με βάση τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης, θα πρέπει να επιστραφούν.
Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου είχε ξεκινήσει τον περασμένο μήνα έργα για την επέκταση-μετεγκατάσταση και μετατροπή των hot spot στα πέντε νησιά (Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω, Λέρο) σε κλειστές δομές προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις ειδικά στο Βόρειο Αιγαίο.
Επισημαίνεται ότι το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ανακοίνωσε την Τρίτη τα μέτρα που έχει λάβει για την προστασία από τον κορωνοϊό στα ΚΥΤ μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται το εξής: «Προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος της εμφάνισης και διασποράς του κορωνοϊού εντός των Κέντρων και Δομών παρακαλούνται οι διαμένοντες εντός των Δομών για τις επόμενες δύο εβδομάδες να μειώσουν στο ελάχιστο τις άσκοπες μετακινήσεις τόσο εντός του Κέντρου όσο και έξω από αυτό και να μετακινούνται μόνο όταν είναι απαραίτητο και για σοβαρό λόγο».
Στο έγγραφο του Υπουργού προς τον Δήμαρχο Κω (όμοιο είναι εκείνο προς τον Δήμαρχο Λέρου) αναφέρονται τα εξής:
«Θέμα:Λειτουρνία ΚΥΤ Κω – Μετατροπή σε Κλειστό Κέντρο
Αξιότιμε κ Δήμαρχε,
Σε συνέχεια και της από 17/3/2020 (ΑΠ 5869) επιστολής σας προς τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, Πρωθυπουργό, σας ενημερώνω ότι:
Παραμένουν εκτός των υπαρχόντων ΚΥΤ οι αφιχθέντες μετά την 1/3/2020, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος μετάδοσης του κορωναϊού. Εντός των προσεχών ημερών θα μεταφερθούν σε κλειστές δομές της ηπειρωτικής Ελλάδος. Θα σας ενημερώσουμε άμεσα για το δρομολόγιο των πλοίων.
Επίσης, στο πλαίσιο περιορισμού της διάδοσης του κορωναϊού σε πληθυσμό που διαμένει στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης των νησιών, τα οποία λειτουργούν σε κατάσταση υπερπληρότητας, θα υπάρξει περιορισμός της κυκλοφορίας όσων διαμένουν στα ΚΥΤ με διάρκεια ισχύος 30 ημέρες.
Η μετάβασή, όσων διαμένουν στα ΚΥΤ, προς τα αστικά κέντρα για την κάλυψη των αναγκών τους θα είναι ελεγχόμενη. Συγκεκριμένα, θα δίνεται η δυνατότητα μετάβασης ανά μία ώρα σε περιορισμένες ομάδες ατόμων στα γειτονικά αστικά κέντρα μεταξύ 7 το πρωί και 7 το βράδυ.
Οι ομάδες αυτών των ατόμων θα απαρτίζονται μόνο από ένα μέλος ανά οικογένεια. Ο συντονισμός και έλεγχος της ανωτέρω κυκλοφορίας όσων διαμένουν στα ΚΥΤ, θα πραγματοποιείται με μέριμνα της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ η μετάβασή τους θα γίνεται μόνο με την αποκλειστική χρήση μέσων μαζικής μεταφοράς ελεγχόμενης και περιορισμένης κίνησης. Θα προκριθεί όπου είναι εφικτή η τροφοδοσία των διαμενόντων με τηλεφωνικές παραγγελίες.
Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία ανάπτυξης μέσα στα ΚΥΤ ειδικών υγειονομικών μονάδων που περιλαμβάνουν ιατρεία, χώρους νοσούντων απομόνωσης για την περαιτέρω πρόληψη, αλλά και την αντιμετώπιση τυχόν κρουσμάτων. Επισημαίνεται ότι μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει κανένα περιστατικό προσβολής από τη νόσο του κορονωϊού ατόμων που διαμένουν μέσα στα ΚΥΤ Έχουν ήδη ανασταλεί όλες οι επισκέψεις ατόμων/ φορέων, καθώς και δράσεις αυτών εντός των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης και των δομών φιλοξενίας. Η είσοδος πλέον επιτρέπεται μόνο στους έχοντες εργασία.
Επίσης, μετά το χθεσινό έγγραφο του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργου Χατζημάρκου, θα προχωρήσουμε άμεσα στην μετατροπή των ανοικτών δομών σε κλειστές δομές.
Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις στο θέμα, στόχος δικός μου είναι η επίτευξη της μέγιστης δυνατής συναίνεσης.
Παράλληλα όμως είναι και θέμα επείγουσας προτεραιότητας η μετατροπή της δομής, παράλληλα με διαδικασίες συνεχούς αποσυμφόρησης και για λόγους δημόσιας ασφάλειας και υγείας.
Παραμένω στην διάθεση σας,
Μετά τιμής,
Νότης Μηταράκης»

Ένα σχόλιο στο Νότης Μηταράκης: Κλειστά τα ΚΥΤ σε Κω και Λέρο – Eπιασαν τόπο οι παραινέσεις του Περιφερειάρχη

  1. Avatar Ο/Η ΓΙΑΝΝΗΣ λέει:

    ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΤΕ ΑΤΟΜΑ ΑΠΟ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ ΝΑ ΦΤΑΘΟΥΝ ΣΤΗ ΡΟΔΟ !

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ