Ο πόλεμος των τρολ… Ή άλλως πως, το διαδίκτυο ως εργαλείο προπαγάνδας στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.
Οσο οδεύουμε προς τις κάλπες, τα πνεύματα οξύνονται, το πολιτικό θερμόμετρο ανεβαίνει και ο πόλεμος των τρολ στο διαδίκτυο γίνεται όλο και πιο σκληρός.
Σε τοπικό επίπεδο, η πολιτική ζωή του τόπου διάγει ίσως μια από τις χειρότερες περιόδους της, καθώς τα τρολ υποψηφίων «σαρώνουν» το διαδίκτυο σε μια προσπάθεια πολιτικής αλλά και κοινωνικής εξόντωσης του αντιπάλου.
Κι ενώ στα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης, όπως είναι για παράδειγμα οι εφημερίδες, ο υπογράφων το άρθρο φέρει την ευθύνη για τις πληροφορίες και τα γεγονότα που παραθέτει και ακολουθείται η ιεραρχία της έγκρισης μέχρι την δημοσιοποίηση ενός άρθρου – με τη νομοθεσία για τα περί τύπου αδικήματα να είναι ιδιαίτερα αυστηρή- οι πληροφορίες στο διαδίκτυο κυκλοφορούν «αφιλτράριστες» και χωρίς κανένα όριο πολιτικό ή κοινωνικό μέσα από διάφορες σελίδες που φέρουν τον μανδύα του «ενημερωτικού μέσου». Στόχος είναι η εξόντωση του αντιπάλου με κάθε τρόπο και κάθε μέσο.
Ηδη ο πόλεμος στο διαδίκτυο μαίνεται για τα καλά, τείνοντας να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, τόσο για τους υποψηφίους στο Δήμο Ρόδου όσο και στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με επιπτώσεις που σε πρώτη ανάγνωση είναι ίσως μικρότερες από το πραγματικό τους εύρος, σε έναν μικρό τόπο όπως οι τοπικές κοινωνίες των νησιών όπου κλονίζονται σχέσεις ετών, οικογενειακές, φιλικές και επαγγελματικές.
Καθημερινά, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι χρήστες γίνονται μάρτυρες ενός ανελέητου πολέμου από πληρωμένα –συνήθως- τρολ που χρησιμοποιώντας ως ασπίδα ασφαλείας την ανωνυμία, εξαπολύουν μύδρους κατά υποψηφίων διασύροντάς τους με ανυπόστατες κατηγορίες, ενίοτε ακόμα και με ευθείες βολές ή και απειλές.
Σε κάθε περίπτωση, ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα και ο διαδικτυακός πόλεμος εξελίσσεται χωρίς έλεος ένθεν κακείθεν.
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του υποψηφίου περιφερειάρχη κ. Μανώλη Γλυνού, ο οποίος με ανάρτηση στην προσωπική του σελίδα στο facebook έκανε λόγο για πόλεμο λάσπης, αναφέροντας τα εξής: «Ελάτε! Συνεχίστε με την γνωστή μέθοδο που ξέρετε καλά! Την λάσπη! Όσο πιο πολύ μας λασπώνετε, τόσο πιο εύκολα θα νικήσουμε! Γνωριζόμαστε πολύ καλά, όλοι, σε τούτο τον τόπο!».
Η πρώτη φορά που έκαναν την εμφάνισή τους τα Troll farm, ήταν στις τελευταίες αμερικανικές εκλογές, στην Ελλάδα παρουσιάστηκαν στις εκλογές του 2015 όταν η ΝΔ με επικεφαλής τον Αντώνη Σαμαρά, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι χρησιμοποιεί τρολ για την αποδόμηση και την πτώση της κυβέρνησης και στη συνέχεια, όπως αποδείχθηκε, ήρθαν για να μείνουν.
Ηταν θέμα χρόνου να απλωθούν σε κάθε γωνιά και να δράσουν σε κάθε εκλογική περιφέρεια. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα, με έμφαση στα μεγάλα νησιά και με επίκεντρο τη Ρόδο δεν θα μπορούσαν να αποτελέσουν εξαίρεση από την επέλαση Troll farm που κάθε μέρα γίνονται και πιο αδίστακτα υποβαθμίζοντας το επίπεδο της προεκλογικής περιόδου και δηλητηριάζοντας την τοπική πολιτική σκηνή. Καθημερινά βγαίνουν στα «μανταλάκια» υποψήφιοι ή συμπολίτες μας που είναι πολύ κοντά σε υποψήφιους, οι οποίοι πληρώνουν πολύ ακριβά την απόφασή τους να διεκδικήσουν είτε για πρώτη φορά είτε εκ νέου, την ψήφο των συμπολιτών τους.
Το βέβαιον είναι ότι μέχρι την 26η Μαΐου τα τρολ θα πολλαπλασιαστούν, τα χτυπήματα κάτω από τη μέση θα συνεχιστούν χωρίς κανόνες και χωρίς έλεος, και πριν από την μάχη της κάλπης θα προηγηθεί η μάχη του διαδικτύου όπου ο αγώνας θα δοθεί μέχρις εσχάτων, εισάγοντας πλέον νέα δεδομένα στις εκλογικές αναμετρήσεις όλων των βαθμίδων.

Ένα σχόλιο στο Εχει «αφηνιάσει» η προπαγάνδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης – Tα τρολ έχουν κατακλύσει το διαδίκτυο

  1. Avatar Ο/Η nyorktimes@hotail.com λέει:

    !!!οι πολιτικοι πρεπει να αλλαζουν σαν τα σώβρακα!!!
    όσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια !!!!

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ