Ειδήσεις

Reuters: Μεγάλες παραχωρήσεις έκανε η Αθήνα

Η Ελλάδα αιτήθηκε και επισήμως εξάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης από τους εταίρους της στην ευρωζώνη, αναφέρει το Reuters, προχωρώντας σε μεγάλες παραχωρήσεις καθώς προσπαθεί αποφύγει την εξάντληση των διαθεσίμων της εντός εβδομάδων και να ξεπεράσει την αντίσταση των δύσπιστων εταίρων με επικεφαλής την Γερμανία.

Όπως επισημαίνει το Reuters, η Ελλάδα φαίνεται τελικά να μετακινείται προς τη θέση που έχουν λάβει οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης στις προηγούμενες διαπραγματεύσεις.

Το επίσημο αίτημα από την Αθήνα θα συζητηθεί από στελέχη των υπουργείων Οικονομικών και της κεντρικής τράπεζας σε τηλεδιάσκεψη αργότερα σήμερα, και από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης αύριο.

«Οι ελληνικές αρχές τηρούν τις οικονομικές υποχρεώσεις της Ελλάδας έναντι όλων των πιστωτών της, ενώ δηλώνουμε την πρόθεσή μας να συνεργαστούμε με τους εταίρους μας προκειμένου να αποτραπούν τεχνικά εμπόδια στο πλαίσιο της Master Facility Agreement (Συμφωνία Κύριας Διευκόλυνσης), την οποία αναγνωρίζουμε ως δεσμευτική σε σχέση με το οικονομικό και διαδικαστικό περιεχόμενο», αναφέρει το έγγραφο.

Αναφέρει ακόμη ότι ο σκοπός της εξάμηνης παράτασης του MFA –του προγράμματος διάσωσης- ήταν, μεταξύ άλλων πραγμάτων, για να «διασφαλιστεί ότι σε στενή συνεργασία με τους Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους, ενδεχόμενα νέα μέτρα θα είναι πλήρως καλυμμένα χρηματοδοτικά, ενώ θα απέχουμε από μονομερείς ενέργειες που θα υπονόμευαν τους δημοσιονομικούς στόχους, την οικονομική ανάκαμψη και την χρηματοπιστωτική σταθερότητα», αναφέρει.

Το Reuters επισημαίνει πως στο έγγραφο, δεν αναφερόταν οι όροι «τρόικα» ή «διάσωση».

Η Ελλάδα θα πρέπει να στείλει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το αίτημά της για εξάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης, όπως μεταδίδει η Wall Street Journal επικαλούμενη δηλώσεις Ευρωπαίου αξιωματούχου.

Ο αξιωματούχος φέρεται να δήλωσε πως στην επιστολή της η ελληνική κυβέρνηση δεν αναλαμβάνει κάποια δέσμευση όσον αφορά στο πρωτογενές πλεόνασμα του 2015.

«Υπάρχει ακόμη απόσταση μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών», αναφέρει πηγή που επικαλείται το Dow Jones Newswires.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου