ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πως θα λειτουργήσουν τα καταστήματα την Καθαρά Δευτέρα

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Καθαρά Δευτέρα

Ενη­με­ρω­τική Εγκύ­κλιο στις Ομο­σπον­δίες και τους Εμπο­ρι­κούς Συλ­λό­γους απέ­στειλε η Εθνική Συνο­μο­σπον­δία Ελλη­νι­κού Εμπο­ρίου, η οποία διευ­κρι­νί­ζει το πλαίσιο λει­τουρ­γίας των κατα­στη­μά­των την Καθαρά Δευτέρα και το καθε­στώς πλη­ρω­μής των μισθω­τών υπαλ­λή­λων την ημέρα αυτή.

Συγκε­κρι­μένα η εγκύ­κλιος προ­βλέ­πει τα παρα­κάτω:

Η Καθαρά Δευτέρα δεν περι­λαμ­βά­νε­ται στις εξαι­ρέ­σι­μες εορτές (υπο­χρε­ω­τι­κές αργίες), επο­μέ­νως είναι εργά­σιμη ημέρα και έγκει­ται στον κάθε έμπορο –επι­χει­ρη­μα­τία εάν η επι­χεί­ρηση θα λει­τουρ­γή­σει ή όχι.

Δεδο­μέ­νου λοιπόν του χαρα­κτήρα της ημέρας ως μη υπο­χρε­ω­τι­κής αργίας, τα εμπο­ρικά κατα­στή­ματα μπορούν να ανοί­ξουν νόμιμα, χωρίς να οφεί­λουν προ­σαυ­ξη­μένο ημε­ρο­μί­σθιο ή άλλες επι­βα­ρύν­σεις στους εργα­ζό­με­νούς τους.

Στις περι­πτώ­σεις όμως που η Καθαρά Δευτέρα έχει οριστεί ως ημέρα αργίας με άλλες ρυθ­μί­σεις, όπως π.χ. με υπουρ­γική απόφαση ή προ­ε­δρικό διά­ταγμα (τοπική εορτή) τυχόν συλ­λο­γική σύμβαση, επι­χει­ρη­σιακή πρω­το­βου­λία κλπ., οφεί­λε­ται αυξη­μένο ημε­ρο­μί­σθιο.

Η κλαδική Συλ­λο­γική Σύμβαση του εμπο­ρίου προ­έ­βλεπε ότι η Καθαρή Δευτέρα καθιε­ρώ­θηκε ως υπο­χρε­ω­τική αργία για τους εργα­ζό­με­νους στα Σούπερ Μάρκετ, με την εξαί­ρεση των Σούπερ Μάρκετ που βρί­σκο­νται σε Δήμους κάτω των 7.000 κατοί­κων, όπου η αργία καθιε­ρω­νό­ταν ως προ­αι­ρε­τική.

Η συλ­λο­γική σύμβαση του εμπο­ρίου έχει λήξει και η μετε­νέρ­γειά της έχει παρέλ­θει, ωστόσο, δεδο­μέ­νου ότι ήταν κοινή συμ­φω­νία εργο­δο­τών και εργα­ζο­μέ­νων, συστή­νουμε στα μέλη μας να την ακο­λου­θή­σουν, πράγμα όμως που έγκει­ται απο­κλει­στικά στην δια­κρι­τική τους ευχέ­ρεια, όπως και στην δια­κρι­τική τους ευχέ­ρεια έγκει­ται η κατα­βολή ή όχι αυξη­μέ­νου ημε­ρο­μι­σθίου.

Κατά βάση, μόνο η πρό­βλεψη περί υπο­χρε­ω­τι­κής αργίας σε επι­χει­ρη­σιακή σύμβαση εξα­σφα­λί­ζει απόλυτα τον χαρα­κτήρα της ημέρας ως τέτοιας αλλά βεβαίως μόνο για την συγκε­κρι­μένη επι­χεί­ρηση.

Στην περί­πτωση αυτή, όπου υπάρχει επι­χει­ρη­σιακή σύμβαση, εφόσον οι επι­χει­ρή­σεις αυτές λει­τουρ­γή­σουν, οι εργα­ζό­με­νοι θα πλη­ρω­θούν το ημε­ρο­μί­σθιό τους με προ­σαύ­ξηση 75%.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.