Ειδήσεις

Έρχεται «θύελλα» αποκαλύψεων με ονόματα-έκπληξη για τις ΜΚΟ

Ένας πρώην πρωθυπουργός απολύτως εκτεθειμένος, μία παραλίγο ανεξέλεγκτη εσωκομματική κόντρα στο ΠΑΣΟΚ, μια ορδή κομματικών φίλων και διπλωματικών υπαλλήλων να έχουν χάσει τον ύπνο τους και πλήθος ψιθύρων για την εμπλοκή «υψηλών προσώπων», έχει προκαλέσει μέχρι τώρα η αποκάλυψη μίας και μόνο σκανδαλώδους περίπτωσης στο χώρο των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

Η υπόθεση με την αμαρτωλή ΜΚΟ που έφερε τίτλο «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης» και η οποία «έφαγε» εννέα εκατ. ευρώ από το Ελληνικό Δημόσιο – με αποτέλεσμα να έχει προφυλακιστεί ήδη ο επικεφαλής της και να κατηγορούνται ακόμη 8 άτομα, μεταξύ αυτών και ο πρώην στενός συνεργάτης του κ. Παπανδρέου Άλεξ Ρόντος – λειτουργεί σαν νάρκη και στο πολιτικό σκηνικό.

Ο πρώην πρωθυπουργός βρίσκεται εξαιτίας της υπόθεσης αυτής στο επίκεντρο μίας πολιτικής θύελλας, καθώς ήταν επί των ημερών του που έδρασε και έλαβε τεράστια ποσά η συγκεκριμένη οργάνωση. Μάλιστα το 2003 την υπερασπιζόταν ο ίδιος απαντώντας σε ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή και μάλιστα με ιδιαίτερο πάθος.
Η εμπλοκή αυτή του κ. Παπανδρέου παραλίγο να προκαλέσει επεισόδιο με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, όταν ο τελευταίος, κληθείς να σχολιάσει χθες την υπόθεση, είπε αρχικά ότι πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχουν πολιτικές ευθύνες. Στη συνέχεια και ενώ το θέμα άρχισε να φουντώνει, επανήλθε και διευκρίνισε ότι δεν εννοούσε τον κ. Παπανδρέου.

Από την πλευρά ωστόσο του πρώην πρωθυπουργού αφήνεται να εννοηθεί ότι υπάρχει σχέδιο υπονόμευσής του και συκοφάντησής του. Στους «παπανδρεϊκούς» κύκλους θεωρούν ότι η επίθεση στον πρώην πρωθυπουργό δεν είναι άσχετη με το γεγονός ότι ο κ. Παπανδρέου εμφανίζεται εσχάτως δραστήριος πολιτικά και μάλιστα δικαιωμένος από την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος, για το οποίο υποστήριξε ότι οφείλεται στη δική του κυβέρνηση!

Το πρόβλημα ωστόσο για τον κ. Παπανδρέου και όχι μόνο, είναι πολύ μεγαλύτερο. Η άνθηση του φαινομένου των ΜΚΟ έγινε επί των ημερών του στο υπουργείο Εξωτερικών όταν και δόθηκαν τεράστια ποσά σε κάθε οργανώσεις με κάθε πιθανό και απίθανο σκοπό. Λεγόταν τότε ότι είχε συγκροτηθεί ένας μικρός (ή και μεγάλος;) κομματικός στρατός και ένας στρατός φίλων (ακόμη και συγγενών) του κ. Παπανδρέου, που μέσω των ΜΚΟ στήριζαν την επέλασή του στην αρχηγία του ΠΑΣΟΚ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο προφυλακισθείς πρόεδρος της ΜΚΟ με τις νάρκες Κώστας Τζεβελέκος ήταν στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, μια εποχή και συνεργάτης της κομματικής εφημερίδας «Εξόρμηση».

Η υπόθεση «βρωμάει» εδώ και πάρα πολύ καιρό. Ιδίως από τότε που ο υφυπουργός της πρώτης κυβέρνησης Σαμαρά, Κώστα Τσιάρας ανέθεσε σε ανεξάρτητη ελεγκτική εταιρία να ερευνήσει όλες τις υποθέσεις των ΜΚΟ και πιο συγκεκριμένα πού πήγαν τουλάχιστον 500 εκατομμύρια ευρώ, που δόθηκαν επί σειρά ετών στις οργανώσεις αυτές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που έχουν κυκλοφορήσει έως τώρα, ελέγχθησαν περίπου 80 ΜΚΟ και για τις περισσότερες βρέθηκαν «σημεία και τέρατα». Λέγεται ότι οι έλεγχοι δεν προχώρησαν στο απαιτούμενο εύρος και βάθος, εξαιτίας του γεγονότος ότι σε πολλές ΜΚΟ εμπλέκονταν πολιτικά πρόσωπα, κομματικά στελέχη, στενοί φίλοι και άλλοι ισχυροί παράγοντες, κυρίως του πάλαι ποτέ κραταιού «πράσινου» μπλοκ εξουσίας. Οι φάκελοι βρίσκονται στα χέρια του επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή και της δικαιοσύνης και κάποιοι μιλούν για «τσουνάμι», που αν τελικώς ξεσπάσει θα παρασύρει πολλά ονόματα έκπληξη στο διάβα του.

Και σε κάθε περίπτωση θα παρασύρει και πολλούς υπαλλήλους του διπλωματικού σώματος και του υπουργείου Εξωτερικών, καθώς ήταν αναγκαία η δική τους εμπλοκή για να δρα όλο το κύκλωμα με τις ΜΚΟ – ήδη ανάμεσα στους κατηγορούμενους για τη ΜΚΟ με τις νάρκες περιλαμβάνονται και 4 διπλωμάτες.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου