Ειδήσεις

«Σκάει» η μία νάρκη μετά την άλλη

Καταιγιστικές είναι πλέον οι αποκαλύψεις από το μεγάλο οικονομικό φαγοπότι με την Μη Κυβερνητική Οργάνωση με το όνομα «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης» η οποία ζημίωσε το ελληνικό δημόσιο κατά 9 εκ. ευρώ.
«Φωτιές» έχει ανάψει ο διάλογος από τη Βουλή που έδωσε στη δημοσιότητα το ΚΚΕ από το Δεκέμβριο του 2003, ανάμεσα στη Λ. Κανέλλη, τον Αντ. Σκυλλάκο και τον τότε υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Παπανδρέου ο οποίος είχε υπερασπισθεί την ΜΚΟ του Τζεβελέκου (πρόεδρος ΜΚΟ).

Ενδεικτικός είναι ο διάλογος, σύμφωνα με τα πρακτικά της Βουλής, με ημερομηνία 16 Δεκεμβρίου 2003, διημείφθη στο πλαίσιο συνεδρίασης της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων και ο οποίος έχει ως εξής:

– Λ. Κανέλλη: ´Θα ήθελα τη γνώμη του υπουργού Εξωτερικών και το ποσό με το οποίο χρηματοδοτείται η οργάνωση για τις νάρκες, είναι η περιβόητη ΙΜΙ η οποία δραστηριοποιείται αυτή τη στιγμή στη Βοσνία και μετέχουν Έλληνες που αποναρκοθετούν, ως μέλη μη κυβερνητικής οργάνωσης. Θέλω να ξέρω αν η ΙΜΙ χρηματοδοτείται ως μη κυβερνητική οργάνωση από το υπουργείο Εξωτερικών και με τι ποσό.

– Αντ. Σκυλλάκος: Επίσης θα αναφερθώ στην μη κυβερνητική οργάνωση που τη χρηματοδοτείτε ως υπουργείο Εξωτερικών και μαζεύει νάρκες από το Ιράκ. Η επίκληση ανθρωπιστικών λόγων δεν μπορεί να ισχύσει εδώ διότι οι δυνάμεις αντίστασης στο Ιράκ είναι κατά μιας παρανόμου κατοχής. Θα συνεχίσετε να χρηματοδοτείτε αυτή τη μη κυβερνητική οργάνωση, διότι βλάπτει και πολιτικά τη χώρα. Ζητούμε να σταματήσει η χρηματοδότηση και να ανακληθεί αυτό το σώμα.

– Γ. Παπανδρέου: ´Σ’ ό,τι αφορά τη ΜΚΟ, είναι ελληνική και λειτουργεί υπό την εποπτεία και την καθοδήγηση του Κέντρου Αποναρκοθέτησης του ΟΗΕ με απόλυτη διαφάνεια στο έργο του. Έχει τρία έργα κάνει: α) Βοσνία-Ερζεγοβίνη 1,6 εκατομμύρια ευρώ, β) Λίβανος (2 έργα) 1,7 εκατομμύρια ευρώ και γ) Νότιο Ιράκ 1 εκατομμύριο ευρώ.
Έχει βραβευθεί από την κυβέρνηση του Λιβάνου για τη σημαντική δουλειά που έχει κάνει. Βεβαίως, όλα αυτά τα στοιχεία είναι στη διάθεσή σας. Έχουμε και την ετήσια τακτική έκθεση για όλες τις δραστηριότητες. Αν υπάρχουν καταγγελίες, καλό είναι να τις γνωρίζουμε. Απ’ ό,τι ξέρω αυτός ο οργανισμός έχει μία σημαντική δραστηριότητα.

Η απάντηση του Γ.Ελενόπουλου
Ο στενός συνεργάτης του Γ. Παπανδρέου απάντησε: ´Κάποιοι σχολιαστές, παρά το ότι γνωρίζουν από το ρεπορτάζ στοιχεία της υπό συζήτηση υπόθεσης για μια ΜΚΟ και μάλιστα, τα γνωρίζουν από το ρεπορτάζ που οι ίδιοι κάνουν, συνεχίζουν να παριστάνουν ότι τα αγνοούν και μαζί βεβαίως, συνεχίζουν να εκτίθενται.
Και επειδή, είναι απολύτως βέβαιο ότι θα συνεχίσουν να το πράττουν για τους δικούς τους λόγους, ακριβώς γι’ αυτό αποκρύπτουν συνειδητά την αλήθεια.
Ποιά είναι η αλήθεια; Η υπόθεση οδηγήθηκε σε διερεύνηση από την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου.

Από το 2009 οι αποκαλύψεις της Realnews για τις ΜΚΟ
Για προσπάθεια εμπλοκής του, «διά της πλαγίας» όπως αναφέρει, στην υπόθεση που είδε το φως της δημοσιότητας κάνει λόγο σε δήλωσή του ο πρώην πρωθυπουργός.
Την ίδια ώρα στο θέμα επενέβη και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος ενώ αρχικά είπε ότι ´Είναι λυπηρό ότι εμπλέκονται –αν εμπλέκονται– υπάλληλοι του υπουργείου Εξωτερικών. Αν αποδειχθεί ότι εμπλέκονται θα πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος και να τεθούν σε αργία.», στη συνέχεια κάνοντας στροφή 180 μοιρών και ξεκαθάρισε ότι δεν εννοούσε τον Γ. Παπανδρέου.

Έκπληκτος δηλώνει ο Άλεξ Ρόντος
Ο Κώστας Τζεβελέκος, πρόεδρος της ΜΚΟ έχει ήδη προφυλακιστεί ενώ δικογραφία έχει σχηματιστεί σε βάρος οκτώ ακόμα ατόμων.
Ανάμεσά τους βρίσκεται και ο στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού, Γ. Παπανδρέου, Άλεξ Ρόντος ο οποίος, ως γενικός γραμματέας της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών, φέρεται να υπέγραφε, για τα χρήματα που πηγαίναν στην ΜΚΟ, με τον ίδιο πάντως να δηλώνει έκπληκτος για τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου