Ειδήσεις

Δύο μήνες χωρίς αγοραπωλησίες ακινήτων

Στο πρωτοφανές για τα διεθνή χρονικά και για χώρα του δυτικού κόσμου να μην μπορεί να εκτελεστεί επί δύο μήνες ούτε μία αγοραπωλησία ακινήτου λόγω… κενού νόμου, έχουν οδηγήσει οι συνεχείς παλινωδίες του υπουργείου Οικονομικών, που αδυνατεί να εφαρμόσει το νέο Φόρο Υπεραξίας, που το ίδιο ετοίμασε και τώρα… αλλάζει ξανά!

Η ανικανότητα του οικονομικού επιτελείου να εκδώσει εφαρμοστικές εγκυκλίους και να δώσει λύσεις στο χάος που το ίδιο δημιούργησε, δημιουργούν προβλήματα εκεί που δεν υπήρχαν και πλέον ανακύπτουν κατά την εφαρμογή του νέου Φόρου Υπεραξίας.
Την ερχόμενη Πέμπτη, μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών θα παρουσιάσει και άλλο ένα νομοσχέδιο, προσπαθώντας να δώσει λύση στο χάος. Το εν λόγω σχέδιο νόμου θα ανατρέπει όσα ψήφισε η Βουλή το 2013 και τυπικά ισχύουν από το 2014, αλλά παραμένουν ανεφάρμοστα.
Πρακτικά, οι μόνες μεταβιβάσεις που μπορούν να ολοκληρωθούν είναι όσες είχαν προσύμφωνα αγοράς από το 2013, επειδή γι’ αυτές εφαρμόζονται οι όροι και οι διατάξεις που ίσχυαν έως 31.12.2013.

Οι παλινωδίες έχουν καταστρέψει την αγορά, καθώς έτσι πλήττονται όχι μόνο τα κρατικά έσοδα, ούτε απλώς η κτηματαγορά, αλλά και ολόκληρη η ελληνική κοινωνία, αφού χιλιάδες νοικοκυριά, κάτοχοι ακινήτων, που προσπαθούν αγωνιωδώς να ξεφορτωθούν ακίνητα ξεπουλώντας τα όσο-όσο για να γλιτώσουν επαχθή χαράτσια, δεν μπορούν να ολοκληρώσουν τις μεταβιβάσεις, αφού δεν ξέρουν καν τι φόρο θα πληρώνουν κατά την πώληση και τα συμβόλαια «χαλάνε», ακόμα και αν καταφέρνουν να βρουν αγοραστή για το ακίνητο το οποίο πωλούν.
Το αλαλούμ που έχει προκληθεί, τείνει να θεωρηθεί σαν νέο… ελληνικό “success story”, αφού η φορολογική τρέλα θέτει σε σκληρή δοκιμασία τις αντοχές των πολιτών. Οι λογιστές… σηκώνουν τα χέρια και οι συμβολαιογράφοι σταμάτησαν να συντάσσουν συμβόλαια, φτάνοντας και αυτοί στα πρόθυρα του οικονομικού αφανισμού, ενώ στην κυβέρνηση -με αβάσταχτη ελαφρότητα- τρέχουν ξανά τώρα να αλλάξουν τις ρυθμίσεις που «πάγωσαν» τις συναλλαγές.

Το ακόμα χειρότερο είναι πως στην κυβέρνηση… ικανοποιούνται επειδή ακόμα «αυτοσχεδιάζουν», υποσχόμενοι να δώσουν λύσεις στις αδικίες που γέννησε ο νόμος-έκτρωμα που η ίδια σχεδίασε προ μηνών.
Το οικονομικό επιτελείο απορρίπτει και τις προτάσεις να αντικατασταθεί ο συγκεκριμένος φόρος από έναν άλλο φόρο με συντελεστή 3% επί της αξίας του συμβολαίου, όπως ζητούσε η ΠΟΜΙΔΑ, ή με συντελεστή 7% για ακίνητα που αποκτήθηκαν προ 2013, όπως εισηγήθηκε το ΠΑΣΟΚ, ο οποίος θα επιβάρυνε τον πωλητή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προσανατολίζεται σε άλλες λύσεις: όσοι κρατούν ακίνητα στην κατοχή τους για διάστημα μεγαλύτερο των 25 ετών ή έχουν κέρδος από την πώληση κάτω των 25.000 ευρώ και διατηρούσαν το ακίνητο στην κατοχή τους πάνω από πέντε χρόνια, θα γλιτώνουν το φόρο υπεραξίας.

Για φορολογουμένους, οι οποίοι θα προχωρήσουν σε πώληση ακινήτου εντός του χρονικού ορίου των 25 ετών, ο φόρος θα μειώνεται σε συνάρτηση με τον πληθωρισμό.
Και έτσι όμως, θα απαιτηθεί χρόνος για να δημοσιευτούν σε ΦΕΚ οι νέες διατάξεις και, να εκδοθούν οι σχετικές οδηγίες προς την εφορία, τους συμβολαιογράφους και τους λογιστές.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου