Τοπικές Ειδήσεις

Λειτούργησε χθες κανονικά η αγορά και στη Ρόδο – Περιορισμένη η κίνηση την πρώτη ημέρα

Με σχετικά αργούς ρυθμούς (λόγω, κυρίως των καιρικών συνθηκών) αλλά και της κατάστασης που επικρατεί στην οικονομία, η αγορά της Ρόδου έκανε «πρεμιέρα» χτες, πρώτη μέρα επανεκκίνησης αλλά με κανόνες και τηρώντας όλα τα αυστηρά μέτρα προστασίας.
Τα καταστήματα άνοιξαν και στη Ρόδο, όπως σε όλη την Ελλάδα ύστερα από σχεδόν 2,5 μήνες.
Και ενώ οι εκπτώσεις έχουν ήδη ξεκινήσει, οι έμποροι άνοιξαν από νωρίς τα μαγαζιά τους, με μάσκες και αντισηπτικά και υποδέχονταν τους πελάτες, με βάση τα όρια που έχουν θεσπιστεί για τον αριθμό των ατόμων που μπορούν να βρίσκονται κάθε φορά στο κατάστημα.
Παρά το τσουχτερό κρύο οι καταναλωτές φαίνεται ότι τίμησαν αυτή την πρώτη ημέρα του ανοίγματος των καταστημάτων, σχηματίζοντας, μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις ουρές –κυρίως στις αλυσίδες των καταστημάτων.
Ωστόσο, πολλοί κατέβηκαν για να κάνουν ‘έρευνα’ αγοράς αλλά και για να εξετάσουν την κατάσταση με τα καταστήματα. Οι έμποροι εκφράζουν μερική ικανοποίηση και κατεβάζουν τις τιμές, προσδοκώντας να πουλήσουν τα εμπορεύματά τους αφού δεν κινήθηκαν ούτε τις γιορτές.
Την ίδια ώρα, ο εμπορικός κόσμος προβληματίζεται για τα πολλά «λουκέτα» που έχουν μπει σε καταστήματα και επιχειρήσεις ενώ επίκεινται και άλλα εντός των επομένων μηνών.
Στους βασικούς περιορισμούς περιλαμβάνεται και το SMS που πρέπει να στέλνει όποιος θέλει να πάει στα μαγαζιά. Το SMS με τον κωδικό 2 στο 13033 δίνει δικαίωμα για μια δίωρη βόλτα στα καταστήματα.
Από χτες, άνοιξαν και τα κομμωτήρια, τα κέντρα αισθητικής, τα καταστήματα περιποίησης νυχιών και τα διαιτολογικά κέντρα.
Να σημειωθεί ότι για τα κομμωτήρια δεν ισχύει ο δίωρος περιορισμός.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΣΡ
Ν. ΜΠΟΝΗΣ
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χτες, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου κ. Νίκος Μπόνης, μίλησε για την επανεκκίνηση του λιανεμπορίου ενώ δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για το τι μέλλει γενέσθαι αφού στην τοπική οικονομία κυριαρχεί η έλλειψη ρευστότητας. Επιπλέον, απηύθυνε έκκληση προς τους καταστηματάρχες της Ρόδου, να τηρούν τα μέτρα, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για να μην οδηγηθούμε σε νέο κλείσιμο της αγοράς.
«Η αγορά, άνοιξε κανονικά στην Ρόδο όπως και σε όλη την χώρα, με τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί σε σχέση με τα τετραγωνικά και τις αποστάσεις. Η διαφορά είναι πως σε σχέση με το προηγούμενο άνοιγμα από το πρώτο λοκντάουν σε κάθε κατάστημα, ανά 25 τετραγωνικά, μπορεί να βρίσκεται μέσα ένας πελάτης. Δηλαδή ένα κατάστημα των 100 τετραγωνικών μπορεί να έχει μέσα τέσσερα άτομα. Προσωπικά, κάνω έκκληση να τηρούν όλοι τα μέτρα, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για να μην οδηγηθούμε σε νέο κλείσιμο της αγοράς, κάτι το οποίο δεν επιθυμεί κανένας. Την πρώτη ημέρα, είδαμε μια κίνηση στην αγορά παρά το τσουχτερό κρύο. Όλα τα καταστήματα έχουν πολύ μεγάλες εκπτώσεις. Εκτιμώ, πως μετά από τόσο καιρό που ήταν όλα κλειστά και οι καταναλωτές θα είναι ευχαριστημένοι».
Απαντώντας σε ερώτηση για το πώς κινήθηκαν τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα που πρόσφεραν φαγητό ντελίβερι και τα ψώνια μέσω διαδικτύου ο κ. Μπόνης τόνισε πως είναι σε εξέλιξη μια έρευνα για την κίνηση γενικότερα το 2020: «Η έρευνα είναι σε εξέλιξη και αφορά την αγορά σε πανελλαδικό επίπεδο. Η πρώτη εικόνα που έχουμε, είναι ότι η κίνηση στην αγορά της Ρόδου σημείωσε πτώση έως και 40% σε σχέση με το 2019 –πράγμα λογικό αφού βρισκόμασταν σε λοκντάουν. Όσον αφορά στα σούπερ μάρκετ που ήταν ανοιχτά, πήραν ένα πολύ μεγάλο μέρος του κύκλου εργασιών που θα πήγαινε σε μικρά καταστήματα, αφού πολλά από αυτά διαθέτουν προϊόντα που πωλούνται και στο λιανεμπόριο».


Όσον αφορά στα ‘λουκέτα’, που είτε έχουν ήδη ξεκινήσει είτε επίκεινται, ο πρόεδρος του ΕΣΡ απάντησε τα εξής:
«Η αλήθεια είναι ότι έχουν ξεκινήσει τα λουκέτα. Μάλιστα κάποιες αλυσίδες καταστημάτων (πολυεθνικών) ξεκίνησαν να αποχωρούν από την αγορά της Ρόδου. Με αφορμή αυτό, κάνω γι ακόμη μια φορά έκκληση στους καταναλωτές να προτιμούν τις ντόπιες επιχειρήσεις. Είναι γνωστό ότι οι αλυσίδες που έρχονται, δεν αφήνουν εδώ τα χρήματά τους ενώ με την πρώτη κακή χρονιά, φροντίζουν να αποσύρονται. Οι ντόπιοι επιχειρηματίες, δεν φεύγουν. Μένουν εδώ ακόμη και τις δύσκολες χρονιές. Πάντως, αναμένουμε σταθεροποίηση της αγοράς (καλώς εχόντων των πραγμάτων) από το επόμενο έτος. Έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας. Μην ξεχνάμε ότι η αγορά της Ρόδου επηρεάζεται πολύ από τον Τουρισμό και πρέπει να δούμε πώς θα εξελιχθεί εδώ και στην υπόλοιπη Ευρώπη και τις αγορές. Όταν τελειώσει όλη αυτή η κατάσταση με την πανδημία, η αγορά της Ρόδου θα είναι πολύ διαφορετική…»
Ερωτηθείς σχετικά με τα οικονομικά μέτρα ενίσχυσης από την κυβέρνηση στο λιανεμπόριο και την κατάσταση με τις επιταγές, ο κ. Μπόνης δήλωσε τα εξής:
«Οι πρώτες τρεις επιστρεπτέες προκαταβολές δόθηκαν χωρίς να υπάρχει δυνατότητα επιχορήγησης των επιχειρήσεων. Η τέταρτη ήταν κατά 50% επιστρεπτέα ενώ έχουμε και το πρόγραμμα ΝΗΣΙΔΑ της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου που είναι μη επιστρεπτέο. Δυστυχώς, μόνον αυτά είναι όσα πήραμε. Γι αυτό και υπάρχει σοβαρή έλλειψη ρευστότητας στην αγορά. Είναι πάρα πολύ λίγα τα χρήματα για να αντεπεξέλθουν σε όλη αυτή την καταστροφή που περάσαμε. Πιστεύουμε ότι το κράτος θα κοιτάξει με άλλο μάτι την κατάσταση αυτή και ίσως μέρος αυτών, να μας το ρυθμίσει (να γίνει μη επιστρεπτέο). Δυστυχώς, οι υποχρεώσεις συσσωρεύονται και αργότερα δεν θα μπορέσουμε να αποπληρώσουμε τις οφειλές».
Σχετικά με τις επιταγές, υπάρχει μία ακόμη αναστολή και όσο συνεχίζεται η κατάσταση θα υπάρχει και η σχετική διευκόλυνση (όπως και με την αναστολή ενοικίου για τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο).

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου