Ειδήσεις

Η IATA στηρίζει την πρόταση Μητσοτάκη για κοινό ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού

Η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ) προέτρεψε όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υποστηρίξουν την πρωτοβουλία του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Και να συμφωνήσουν ένα κοινό ψηφιακό ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού COVID-19. Που θα επιτρέπει σε όσους έχουν εμβολιαστεί να ταξιδεύουν ελεύθερα εντός της Ευρώπης χωρίς δοκιμή COVID-19.

Η παρέμβαση της ΙΑΤΑ έρχεται 48 ώρες πριν από την συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης των ηγετών της ΕΕ αυτή την εβδομάδα, στις 21 Ιανουαρίου.

Η IATA καλεί τα κράτη της ΕΕ να υιοθετήσουν την πρόταση Μητσοτάκη

Σε μια ανοιχτή επιστολή προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και σε βασικούς υπεύθυνους χάραξης πολιτικής σε ολόκληρη την ΕΕ, ο Γενικός Διευθυντής και Διευθύνων Σύμβουλος της IATA Αλεξάντερ ‎ντι ‎Ζουνιάκ καλεί τα κράτη της ΕΕ να συντονίσουν μια πολιτική που θα επέτρεπε στην Ευρώπη να κερδίσει με ασφάλεια οικονομικά και κοινωνικά οφέλη από την ανανεωμένη ελευθερία κινήσεων, ξεκινώντας από αυτούς που έχουν εμβολιαστεί.

“Η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Μητσοτάκη πρέπει να υιοθετηθεί επειγόντως από την Επιτροπή και όλα τα κράτη μέλη, δήλωσε ο Αλεξάντερ ‎ντι ‎Ζουνιάκ.

Ο εμβολιασμός είναι ένα θεμελιώδες κλειδί για το άνοιγμα των συνόρων με ασφάλεια και την τόνωση της οικονομικής ανάκαμψης.

Ένα πανευρωπαϊκό αμοιβαία αναγνωρισμένο πιστοποιητικό εμβολιασμού θα ήταν ένα σημαντικό βήμα προς την παροχή εμπιστοσύνης στις κυβερνήσεις να ανοίξουν με ασφάλεια τα σύνορά τους και στους επιβάτες την εμπιστοσύνη να πετάξουν χωρίς το φράγμα της καραντίνας”.

Η ελληνική πρόταση αφορά ένα εναρμονισμένο πιστοποιητικό εμβολιασμού. Αυτό θα μπορούσε να συμβάλει “στην αποκατάσταση της κινητικότητας σε παγκόσμια κλίμακα, που αποτελεί τη βάση για την αποκατάσταση της οικονομικής δραστηριότητας σε επίπεδα πριν από την κρίση”.

Ο προγραμματισμός είναι το κλειδί

Η απαίτηση για εναρμονισμένη επανεκκίνηση ασφαλούς αεροπορίας είναι πιο επείγουσα από ποτέ ενόψει των ανανεωμένων κλειδαριών και των ταξιδιωτικών περιορισμών σε όλο τον κόσμο.

Καθώς ο ιός τίθεται τελικά υπό έλεγχο, οι ικανότητες δοκιμών βελτιώνονται και ο εμβολιασμένος πληθυσμός αυξάνεται, ο Αλεξάντερ ‎ντι ‎Ζουνιάκ τόνισε την ανάγκη οι κυβερνήσεις να προετοιμαστούν για την αποκατάσταση της ελεύθερης κυκλοφορίας με καλά συντονισμένο σχεδιασμό.

Αυτός ο προγραμματισμός πρέπει να χρησιμοποιεί τον πιο αποτελεσματικό συνδυασμό δυνατοτήτων εμβολιασμού και δοκιμών.

“Βρισκόμαστε σε πολύ σκοτεινές μέρες αυτής της πανδημίας, υπογράμμισε. Αλλά τα σκληρά μέτρα που λαμβάνονται σε συνδυασμό με την επιτάχυνση των προγραμμάτων εμβολιασμού πρέπει να μας δώσουν την ελπίδα ότι μπορούμε να αποκαταστήσουμε με ασφάλεια την ελευθερία κυκλοφορίας.

Αυτό θα σώσει θέσεις εργασίας, θα μειώσει την ψυχική αγωνία, θα ξανασυνδέσει τις οικογένειες και θα αναζωογονήσει την οικονομία. Για να γίνει αυτό με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα, ο προγραμματισμός είναι το κλειδί.

Η πρόταση του πρωθυπουργού Μητσοτάκη για πιστοποιητικά εμβολίων θα είναι βασικός παράγοντας. Μπορεί να σημειωθεί πρόοδος στην εξάλειψη ή τη μείωση των καραντίνων με τα πρωτόκολλα δοκιμών.

Αλλά αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι οι κυβερνήσεις να αρχίσουν να συνεργάζονται πολύ πιο αποτελεσματικά. Οι μονομερείς κυβερνητικές ενέργειες μπόρεσαν να διαλύσουν γρήγορα την παγκόσμια συνδεσιμότητα. Η επανεκκίνηση, θα χρειαστεί συντονισμό”.

Οι αρχηγοί κρατών της ΕΕ συναντιούνται την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου και η πρόταση του πρωθυπουργού Μητσοτάκη θα είναι στην ημερήσια διάταξη.
Ελπίζεται ότι θα κατευθύνουν την Επιτροπή να αναλάβει δράση και να αναπτύξει μια κοινή πιστοποίηση.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου