Η συγκρότηση σε σώμα του νέου Δ.Σ. του συλλόγου για τα έτη 2018 και 2019 είναι:

 Πρόεδρος: Νίκος Κωνσταντινίδης

Α΄ Αντιπρόεδρος: Άννα Φιλιππή  (με αναπληρωτή τον Θεοδόση Περσελή)

Β΄ Αντιπρόεδρος: Κουκιαίνης Γιώργος (με αναπληρωτή τον Διακαναστάση Στέφανο)

Γενικός Γραμματέας: Μηνάς Δασκαλάκης

Β΄ Γραμματέας: Κυριάκου Μαρίνα

Ταμίας: Περσελής Θεοδόσης (με αναπληρωτή τον Μανόλη  Περσελή)

 

Μέλη:

  • Διακαναστάσης Στέφανος (αναπληρωτής Β΄Αντιπροέδρου)
  • Μανόλης Περσελής (αναπληρωτής Ταμία)
  • Μαυρουδής Γιώργος (Υπεύθυνος Εκδηλώσεων)
  • Μαρία Γόμπου (Υπεύθυνη χορευτικού)
  • Άννα Βρετού (αρωγό μέλος)
  • Δράκου Ειρήνη (αρωγό μέλος)
  • Σακελλάρη Μίκα (αρωγό μέλος)

 

 Γενικός απολογισμός  Συλλόγου Κασιωτών Ρόδου «Ο ΧΑΔΙΩΤΗΣ» (2016-2017) :

Τα χρόνια που πέρασαν ο σύλλογος  έβαλε στόχους μικρούς και μεγάλους, τους οποίους έφερε σε πέρας. Επιγραμματικά μερικοί από αυτούς ήταν:

-Ο σύλλογος διοργάνωσε το «Πολιτιστικό Φεστιβάλ Κάσου» το 2016 με πολύ υψηλό «μπάτζετ», το οποίο ο σύλλογος εξασφάλισε κυρίως από ιδιωτικές χορηγίες συμπατριωτών και φίλων και με την μεγάλη αρωγή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Κάσου.

Η 1η διοργάνωση αποτέλεσε την αιτία να καθιερωθεί ένας νέος θεσμός ο οποίος προσέλκυσε το ενδιαφέρον χιλιάδων επισκεπτών. Έτσι την επόμενη χρονιά έγινε το 2ο Πολιτιστικό Φεστιβάλ Κάσου με ιδιαίτερη επιτυχία.  Έδωσαν συναυλίες στη Κάσο σπουδαίοι Καλλιτέχνες: Φραγκούλης, Περής, Μακεδόνας, Διονυσίου, Μαχαιρίτσας, Ξαρχάκος, Μπιθικότσης, κ.α. Ταυτόχρονα στη Κάσο έγιναν εκθέσεις των «Δημιουργών της Κάσου», παρουσιάσεις βιβλίων, θεατρικές παραστάσεις, προβολές κ.λ.π.

-Ο Σύλλογος συνδιοργάνωσε μαζί με το Επαρχείο τον Δήμο Κάσου και άλλα εκλεκτά πνευματικά μέλη της Κάσου και με την συνδρομή  της Σ.Γ.Τ.Δ. ένα νέο θεσμό: το «Κασιωλογικό πολιτιστικό Συμπόσιο», που γίνεται πλέον κάθε δύο χρόνια στη Κάσο.

-Ο σύλλογος συνέβαλε αποφασιστικά  στην ίδρυση της ΚΑΣΙΟΣ ΚΟΙΝΣΕΠ,   (Σύνταξη καταστατικού, εγγραφή στα μητρώα του Υπουργείου, ΑΦΜ, Δηλώσεις, Δ.Ο.Υ. κλπ)

-Με τη αρωγή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου έφερε το θεατρικό εργαστήρι της Κάσου του Γιάννη Μαρίνου το οποίο  έδωσε δυο εξαιρετικές θεατρικές παραστάσεις.

Εορτασμός του Ολοκαυτώματος της Κάσου έγινε ένα σημαντικό γεγονός, το οποίο πλέον δεν αφορά μόνο τη Κασιώτικη Παροικία. Ο σύλλογος κατάφερε να αναδείξει τη θυσία των προγόνων Κασιωτών, η οποία προκλητικά δεν αναφέρεται στα σχολικά βιβλία. Κινητοποίησε, βουλευτές, υπουργούς, δημάρχους, πολίτες. Με τη βοήθεια της πολιτικής ηγεσίας και του βουλευτή Δωδεκανήσου Μάνου Κόνσολα, και μαζί με το Δήμο Κάσου, την Ομοσπονδία και το σύλλογο «των εν Ελλάδι Κασίων» προσκάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη Κάσο.

-Η Κάσος, επιτέλους απέσπασε τη δέσμευση της προεδρίας της Δημοκρατίας, για να  ανακηρυχθεί «Ηρωικό Νησί» όπως της αρμόζει.

-Εμπλούτισε τη βιβλιοθήκη της Κάσου, η οποία άρχισε μετά από χρόνια να λειτουργεί.

-Πρόσφερε στα σχολεία και τα παιδιά της Κάσου ότι ζήτησαν κατά καιρούς

-Συνδιοργάνωσε εκδρομή στην ιερά μονή Θάρι

-Με ενέργειες του συλλόγου  ικανοποιήθηκε αίτημα  για να σταλεί στη Κάσο ένα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, αφού αυτό που υπήρχε είχε με τον χρόνο αχρηστευθεί.

-Συμμετείχε σε πολλές εκδηλώσεις της Ομοσπονδίας. Παρελάσεις, συναυλίες, εθνικές επετείους.

-Συμμετείχε με επιστημονικές εισηγήσεις σε όλα τα πολιτιστικά συμπόσια της Σ.Γ.Τ.Δ. με θεματολογία που έχει σχέση με το Νησί της Κάσου.

-Καθιέρωσε τον εορτασμό του πολιούχου της Κάσου Αγίου Σπυρίδωνα και στη Ρόδο.

-Συμμετείχε σε μπαζάρ με παραδοσιακά Κασιώτικα προϊόντα και δικτύωσε Κασιώτες παραγωγούς με φερέγγυες οικονομικές μονάδες της Ρόδου.

-Συνεργαστήκε, αρμονικά με τους συλλόγους Αθηνών σε πολιτιστικές δράσεις, παρουσιάσεις βιβλίων, θεατρικές  παραστάσεις κ.α.

Προώθησε προτάσεις και κατάφερε την χρηματοδότηση εκδηλώσεων στο Πειραιά και την Αθήνα.

-Πρόσφερε την οικονομική, ηθική και ψυχολογική  αρωγή  σε όποιον Κασιώτη την ζήτησε ή αντιληφθήκαμε ότι την είχε ανάγκη.

-Βράβευσε και επαίνεσε τα νέα παιδιά της παροικίας της Κάσου στη Ρόδο για τις επιτυχίες τους και ενθάρρυνε εκείνα που σε μια στιγμή απέτυχαν. Η ζωή δεν σταματά σε μια αποτυχία.

Πρότεινε τέσσερα συνεχόμενα χρόνια  να δοθεί υποτροφία για το ιδιωτικό πανεπιστήμιο της Λευκωσίας και επειδή δεν δέχθηκε να πάει κανένα παιδί από τη Κάσο οι υποτροφίες δόθηκαν σε παιδιά της Καρπάθου.

Αδελφοποιήθηκε με το νεοσύστατο σύλλογο των Καλυμνίων της Ρόδου, συνεχίζοντας την παράδοση της εξωστρέφειας του συλλόγου. Είχε προηγηθεί αδελφοποίηση με τα αδέρφια τους τους Ολυμπίτες και τον Παγκαρπαθιακό σύλλογο.

-Ο σύλλογος των Κασιωτών της Ρόδου είναι κατά κύριο λόγο ένας πολιτιστικός σύλλογος, ο οποίος συνεργάζεται αρμονικά με το Δήμο, την Περιφέρεια και την κεντρική εξουσία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν τόλμησε να εκφράσει τα συναισθήματα των πατριωτών, όταν αποφάσεις κυρίως της κεντρικής διοίκησης πέρασαν τη κόκκινη γραμμή, ή όταν τα πολλά προβλήματα βύθισαν  τη σκέψη της κεντρικής διοίκησης σ’ αυτά, αδιαφορώντας για τα άλλα των μικρών νησιών.

Κόκκινες γραμμές:  Συγκοινωνιακό ιδιαίτερα το χειμώνα, δομές υγείας και παιδείας, υποστελέχωση Δήμου Κάσου, κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ.

Δεν σιώπησε ο σύλλογος, επειδή ήταν φίλοι κάποιοι βουλευτές και υπουργοί. Ο σύλλογος δήλωσε ότι κατανοεί ότι υπάρχουν δυσκολίες και καθεστώς επιτήρησης, αλλά οι κόκκινες γραμμές για τα μέλη του είναι θηλιά στο λαιμό. Τα μέλη του Δ.Σ. θα εκφράζουν την καθολική απαίτηση των Κασιωτών να μην αντιμετωπίζονται σαν μια κουκίδα στο χάρτη.

-Ο σύλλογος ανάδειξε την γεωστρατηγική θέση της Κάσου στο νοτιότερο ντμήμα του Αιγαίου.

-Κατέθεσε αναπτυξιακές προτάσεις για την Κάσο, για το τουρισμό, τον πρωτογενή τομέα, τις μικρές οικονομικές μονάδες, τις πολιτιστικές δράσεις, τα τοπικά προϊόντα κ.α.

-Κάθε παραμονή πρωτοχρονιάς οι μουσικοί του συλλόγου  και οι καλαντάριδες είπανε  τα κάλαντα στα σπίτια των συμπατριωτών τους, οι οποίοι είχανε  τις πόρτες τους και τις καρδιές τους ανοικτές! Τη τελευταία χρονιά ήταν πολυπληθέστατοι και τόσο οι καλαντάριδες, όσο και τα μέλη του συλλόγου, το χαρήκαμε παραπάνω.

-Ο σύλλογος είχε ακόμα μια σπουδαία δράση.

Καθημερινά χάνονται ανθρώπινες ζωές. Ο νησιωτικός χώρος κατακλύζεται από εκατομμύρια επισκέπτες. Το αίμα δεν είναι εμπόρευμα. Δίνεται από τις φλέβες του ενός στον άλλο. Ο σύλλογος σε όλες τις δράσεις δηλώνει ταπεινότητα. Σε αυτή, τη δράση όμως υπερηφάνεια. Η Τράπεζα αίματος του συλλόγου Κασιωτών βοήθησε αποφασιστικά τους συμπολίτες, άλλωστε γι αυτό δημιουργήθηκε. Συχνά τηλεφωνούν στο σύλλογο και ζητούν «εδώ και τώρα» αίμα οι απανταχού Κασιώτες, από διάφορα σημεία της επικράτειας, όπου νοσηλεύονται. Ο σύλλογος έκανε ότι μπορούσε σε όλες τις περιπτώσεις.

Το 2017 διοργάνωσε, μαζί με το σύλλογο των νέων της Κάσου, δυο αποστολές αιμοληψίας στη Κάσο. Στη πρώτη συγκεντρώθηκαν περίπου 30 φιάλες και ενθαρρύνθηκαν, αφού ήταν χειμώνας,  και στη δεύτερη μόνο 18 και και απογοητεύθηκαν, γιατί ήταν καλοκαίρι.

Στη δεύτερη αποστολή αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Ρόδου, η αδιαφορία των κατοίκων απογοήτευσε  τα μέλη του συλλόγου. Πήγανε πόρτα – πόρτα και παρακάλεσαν για εθελοντική συμμετοχή. Εισέπραξαν την αδιαφορία. Μετά από λίγο χρόνο, αυτοί που αδιαφόρησαν, βρέθηκαν πρώτοι στην ανάγκη! Ζητούσαν εναγωνίως αίμα για κάποιον δικό τους.

Ωστόσο άξιζε η ταπείνωση. Ο σύλλογος ήταν δίπλα τους με τον αριθμό φιαλών που μπορούσε να διαθέσει και την εθελοντική αιμοδοσία ορισμένων μελών του στη Ρόδο.

Ο σύλλογος διαχειρίζεται με σύνεση το αίμα που είχε, ζητώντας αντικατάσταση των φιαλών από μέλη του συλλόγου.

 

Ο σύλλογος πρόσφατα προχώρησε σε ορισμένες ανακοινώσεις.

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ Δ.Σ. Συλλόγου

 

1)Ανακοινώνουμε ότι έγιναν μέλη του συλλόγου «τιμής ένεκεν», χωρίς συνδρομή,  οι παρακάτω φίλοι της Κάσου:

-Γιάννης Ροδίτης, μουσικός

-Μιχάλης Δαλάκας, μουσικός

-Μαρία Γόμπου και μέλη του χορευτικού

Όλα τα μέλη θα γίνουν μέλη του συλλόγου, μόνο με κατάθεση στο σύλλογο αίτησης τους.

2) Ανακοινώνουμε ότι λειτουργεί χορευτικό τμήμα του συλλόγου μας, στο οποίο  μπορεί όποιος ή όποια επιθυμεί να διδάσκεται παραδοσιακούς χορούς της Κάσου και των άλλων νησιών και περιοχών της Πατρίδας μας, έναντι ευτελούς αντιτίμου 10 ευρώ. (τηλ. Επικοινωνίας Μαρία Γόμπου 6988382837 και Νικήτας Κατσουράκης 6946607774)

3) Ανακοινώνουμε ένα πολύ μεγάλο στόχο που βάλαμε και θα αγωνιστούμε να υλοποιηθεί: «Λαογραφικό Μουσείο Δωδεκανήσου. Με την επιμονή μας, πολλών ετών, αποσπάσαμε την δέσμευση του Δημάρχου Ρόδου να δοθεί ακίνητο, για τον σκοπό αυτό. 

 

 

 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ