Ξεχωριστή απόδειξη χωρίς ΦΠΑ θα εκδίδουν οι ξενοδόχοι για το νέο φόρο. Η απόδοσή του θα γίνεται από την επιχείρηση στη Φορολογική Διοίκηση με μηνιαίες δηλώσεις, μέχρι την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα.

Ένα απαραίτητο βήμα για την ενεργοποίηση του φόρου διαμονής, γίνεται με τροπολογία η οποία κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή.

Ορίζεται- όπως ζητούσαν οι ξενοδόχοι αλλά δεν ήταν νομικά ξεκάθαρο από την αρχή παρότι είχε ανακοινωθεί από τις 29 Δεκεμβρίου 2017– ότι ο φόρος διαμονής βαρύνει σε κάθε περίπτωση τον διαμένοντα στο ξενοδοχειακό κατάλυμα, δωμάτιο ή διαμέρισμα, επιβάλλεται μετά τη διαμονή του στο κατάλυμα και πριν την αναχώρησή του από αυτό, με την έκδοση σχετικού παραστατικού.

Η απόδοση του φόρου γίνεται από την επιχείρηση στη Φορολογική Διοίκηση με μηνιαίες δηλώσεις, μέχρι την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα.

Ο φόρος διαμονής έχει ενεργοποιηθεί τυπικά από την 1η Ιανουαρίου 2018 και κυμαίνεται από 0,5 έως και 4 ευρώ ανά διανυκτέρευση.

Σε κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα 1-2 αστέρων ο φόρος είναι 50 λεπτά ανά διανυκτέρευση, για 3 αστέρια ανεβαίνει σε 1,5 ευρώ, για 4 αστέρια σε 3 ευρώ και για 5 αστέρια σε 4 ευρώ. Σε ενοικιαζόμενα επιπλωμένα διαμερίσματα, ο φόρος διαμονής είναι ενιαίος στα 50 λεπτά ανά διανυκτέρευση.

Για την είσπραξη του φόρου διαμονής οι επιχειρήσεις εκδίδουν ειδικά στοιχεία- αποδείξεις είσπραξης , τα οποία δεν επιβαρύνονται με ΦΠΑ.

Τις επόμενες ημέρες θα πρέπει να αναμένεται η απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γ. Πιτσιλή, για τον τύπο και το περιεχόμενο της δήλωσης απόδοσης του ειδικού αυτού φόρου, τα πρόσωπα που είναι υπόχρεα για την απόδοσή του, ο χρόνος και η διαδικασία επιβολής και απόδοσής του, το περιεχόμενο, η διαδικασία και ο τρόπος έκδοσης του ειδικού στοιχείου – απόδειξης είσπραξης φόρου διανομής καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή των διατάξεων νόμου.

Έλενα Λάσκαρη-.euro2day.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ