Ειδήσεις

«Ρόλος μας να επισπεύδουμε νησιωτικές πολιτικές, να παρεμβαίνουμε στα νομοσχέδια των υπόλοιπων υπουργείων»

Ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός μίλησε Στο Κόκκινο Ρόδου 103,7 αμέσως μετά τη σημερινή (18/11) παρέμβαση που έγινε στο υπουργείο Οικονομικών για ένα νομοσχέδιο που συζητείται αυτές τις μέρες στη Βουλή, και το οποίο ακουμπά την νησιωτικότητα σε επίπεδο ακτοπλοΐας αλλά και σε επίπεδο θαλάσσιου τουρισμού.

Ο κ. Σαντορινιός μιλώντας Στο Κόκκινο Ρόδου 103,7 αμέσως μετά την παρέμβαση στο υπουργείο Οικονομικών επισήμανε:
«Είχαμε μια συζήτηση για ένα νομοσχέδιο που συζητείται αυτές τις μέρες στη Βουλή και ακουμπά την νησιωτικότητα σε επίπεδο ακτοπλοΐας αλλά και σε επίπεδο θαλάσσιου τουρισμού. Εκεί κάναμε παρέμβαση, προσπαθώντας να βρούμε μια φόρμουλα για να μην υπάρξουν προβλήματα με τα δύο ζητήματα. Ακριβώς αυτός είναι ο ρόλος μας. Εκτός από το να επισπεύσουμε νησιωτικές πολιτικές, να παρεμβαίνουμε στα νομοσχέδια όλων των υπόλοιπων υπουργείων για να εφαρμόζεται η ρήτρα νησιωτικότητας. Δύσκολο έργο αλλά πιστεύω ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε”.

Για τις αρμοδιότητες του Υπουργείου αναφέρει:
“Είναι ένα εξαιρετικά ιδιαίτερο χαρτοφυλάκιο γιατί αφορά ουσιαστικά το σύνολο της πολιτικής που ασκείται στα νησιά, άρα έχει οριζόντιες δράσεις, συναρμοδιότητες με τα περισσότερα υπουργεία, για  να ασκηθούν νησιωτικές πολιτικές. Ουσιαστικά θα είμαστε οι επισπεύδοντες στην υλοποίηση νησιωτικών πολιτικών, οι οποίες εκτιμούμε ότι στο επόμενο χρονικό διάστημα θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό.
Όμως ταυτόχρονα, το υπουργείο έχει και ένα πολύ σημαντικό τομέα που έχει να κάνει με τις ακτοπλοϊκές γραμμές αλλά και με την υδατική αυτονομία των νησιών. Ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι μέχρι στιγμής τα νησιά μας υδρεύονται μέσω καραβιών, αυτό κάποτε πρέπει να σταματήσει, πρέπει τα νησιά να αποκτήσουν υδατική αυτονομία και αυτό είναι ουσιαστική παρέμβαση για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων”.

“Ο κ . Δρίτσας έχει αφήσει μια σημαντική παρακαταθήκη στο Υπουργείο. Και εγώ αλλά φυσικά και ο υπουργός κ. Κουρουμπλής το έχουμε αναγνωρίσει. Το επόμενο χρονικό διάστημα θα δούμε βελτιωμένα πράγματα σε σχέση και με τις άγονες γραμμές και με το σύνολο της ακτοπλοΐας. Όπως καταλαβαίνετε αυτό δεν μπορεί να γίνει τώρα, γιατί ήδη οι άγονες γραμμές για τον φετινό χειμώνα έχουν κλείσει, αυτό θα πρέπει να γίνει τον επόμενο χρόνο. Όμως  ο σχεδιασμός θα πρέπει να γίνει από τώρα σε άμεση συνεργασία με τους τοπικούς φορείς. Είναι προτεραιότητά μας η συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, και αυτό είναι κάτι που δεν διαπραγματευόμαστε” τόνισε Στο Κόκκινο Ρόδου.

Σχετικά με τις διαδικασίες επιδότησης των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων που συνεχίζουν να λειτουργούν και να απασχολούν εργαζόμενους και κατά την περίοδο περιορισμού ή αναστολής της δραστηριότητας τους, θέμα που συζητήθηκε στο υπουργείο Εργασίας μεταξύ της αναπληρώτριας υπουργού, Ράνιας Αντωνοπούλου με τον υφυπουργό Νεκτάριο Σαντορινιό, ο ίδιος σχολιάζει:

«Υπήρχε μια νομοθεσία που έδινε την δυνατότητα να υπάρξει επιδότηση εργασίας, η οποία όμως ήταν αναποτελεσματική και ουσιαστικά  ποτέ δεν είχε εφαρμοστεί. Είναι αίτημα όλων των φορέων του τουρισμού, ιδιαίτερα στα νησιά, να προσπαθήσουμε να επεκτείνουμε την τουριστική περίοδο. Για να το κάνουμε αυτό πρέπει στις δύσκολες περιόδους της αρχής και του τέλους της τουριστικής περιόδου να προσπαθήσουμε να μειώσουμε το κόστος. Αυτή η παρέμβαση που έχει κάνει η κ. Αντωνοπούλου, της επιδότησης εργασίας, ωφελεί και τους εργοδότες αλλά και τους εργαζόμενους – δίνεται το εργαλείο του επιδόματος εργασίας  και επιπλέον οι εργοδότες υποχρεούνται να δίνουν ακέραιο τον μισθό-. Έτσι λοιπόν, οι εργαζόμενοι θα μπορούν να εργάζονται περισσότερους μήνες στην τουριστική περίοδο. Η ουσία είναι ότι εμείς προσπαθούμε, όχι μόνο με αυτήν την δράση αλλά και με άλλες ενέργειες που προγραμματίζουμε, να βοηθήσουμε στην επέκταση της τουριστικής περιόδου που είναι το ζητούμενο για την περιοχή μας”.

Ο υφυπουργός κ. Σαντορινιός κατέληξε λέγοντας ότι το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι “να προχωρήσουμε στην εξαγγελία αλλά και στην υλοποίηση οριζόντιων μέτρων νησιωτικής πολιτικής τα οποία, όπως έχει ήδη προαναγγελθεί, θα τα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός. Επομένως θα μου επιτρέψετε να μην μπω σε λεπτομέρειες αλλά να πω ότι αυτά τα μέτρα θα έχουν μια διάσταση που θα περιλαμβάνει το σύνολο των δραστηριοτήτων των Υπουργείων της κυβέρνησης”.

 

Στο Κόκκινο Ρόδου 103,7 – Πόλυ Χατζημάρκου

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου