Αθλητικά

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ΤΑΕ ΚΒΟΝ ΝΤΟ στη Ρόδο!

Η ευρωπαϊκή ομοσπονδία τάε κβον ντο της οποίας πρόεδρος είναι ο Σάκης Πραγαλός ανέθεσε στην Ελλάδα δύο διοργανώσεις για το 2017.

Συγκεκριμένα, το νησί της Ρόδου θα φιλοξενήσει τον Ιούνιο του 2017 την 1η έκδοση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος μπιτς TAE KWON DO (poomsae).

Στην πόλη της Αθήνας θα διεξαχθεί το ευρωπαϊκό Presidents Cup G2 (αγωνιστικό και poomsae), το οποίο δίνει προκρίσεις στους πρώτους τρεις για τα ευρωπαϊκό πρωτάθλημα όλων των ηλικιακών κατηγοριών.

Οι ακριβείς ημερομηνίες των δύο αυτών διοργανώσεων θα γίνουν γνωστές τους επόμενους μήνες.

Τι είναι το Tae Kwon Dopoomsae

Τα Πούμσε (poomsae) ή φόρμες, αποτελούν μέρος της εκπαιδευτικής ύλης του Κορεάτικου αθλήματος Τάε Κβον Ντο. Πρόκειται για έναν προκαθορισμένο συνδυασμό τεχνικών (χεριών και ποδιών) που εκτελούνται στον αέρα χωρίς αντίπαλο και επαφή.

Τα Πούμσε (Poomse ή Poomsae) είναι μέρος της βασικής εξεταστικής ύλης του Τάε Κβον Ντο μαζί με το αγωνιστικό μέρος (Gyorugi), τις αυτοάμυνες (Hosinsul) και τα σπασίματα (Kyopka), όπως αυτά έχουν καθοριστεί από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ταεκβοντό. Τα Πούμσε τα τελευταία χρόνια έχουν αποσπαστεί από το αγωνιστικό τμήμα και αποτελούν πλέον ξεχωριστή κατηγορία πρωταθλημάτων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο. Οι αθλητές εκτελούν προκαθορισμένα Πούμσε ανάλογα με την ηλικιακή τους κατηγορία και βαθμολογούνται με αρνητική αφαίρεση βαθμών για κάθε λάθος στην εκτέλεση και την παρουσίαση.

Επίσης αποτελούν μέρος της εξεταστικής ύλης για την απόκτηση μιας ζώνης στο Τάε Κβον Ντο. Κάθε Πούμσε αντιστοιχεί στο επίπεδο και στην δυσκολία της ζώνης (ή βαθμού ΚΟΥΠ) του αθλητή. Υπάρχουν 2 συστήματα Τάε Κβον Ντο αναγνωρισμένα παγκοσμίως το ITF και το WTF με διαφορές στην έμφαση (παραδοσιακό έναντι αγωνιστικού) και παραλλαγές σε τεχνικά στοιχεία. Το αγωνιστικό μέρος του WTF αποτελεί το αναγνωρισμένο Ολυμπιακό Αγώνισμα (από το 2000) και είναι το πλέον διαδεδομένο στην Ελλάδα. Οι ζώνες του Τάε Κβον Ντο συμβολίζουν την εξέλιξη του αθλητή στο άθλημα (ή Πολεμική Τέχνη) και σε κάθε ζώνη αντιστοιχεί ένα Πούμσε, όπως έχει καθοριστεί από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ταεκβοντό.

Εκτός από υποχρεωτική εξεταστική ύλη για το Κορεάτικο άθλημα του Τάε Κβον Ντο, τα Πούμσε αποτελούν τα τελευταία χρόνια μια ξεχωριστή αγωνιστική ενότητα, τα Τεχνικά Πρωταθλήματα. Το πρώτο Τεχνικό Πρωτάθλημα Πούμσε διοργανώθηκε από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ταεκβοντό το 2006 και αποτελεί ετήσιο γεγονός με επιπλέον πρωταθλήματα να διοργανώνονται περιοδικά όπως το Πανευρωπαϊκό και το Πανασιατικό πρωτάθλημα. Οι κανονισμοί και οι λεπτομέρειες διεξαγωγής των πρωταθλημάτων ορίζονται από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ταεκβοντό. Ο κάθε αθλητής εκτελεί τα προκαθορισμένα Πούμσε σε συγκεκριμένο οριοθετημένο χώρο ειδικού δαπέδου (τερέν) 12μ. επί 12μ. και σε κάθε τερέν υπάρχουν οι κριτές (4 ή 6 κριτές ανάλογα με την διοργάνωση) που βαθμολογούν τον αθλητή και ο διαιτητής. Τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργηθεί νέα κατηγορία στα πρωταθλήματα και ενσωματώνεται σιγά σιγά και στα περισσότερα διεθνή και τοπικά πρωταθλήματα, το Δημιουργικό Πούμσε, όπου ο αθλητής παρουσιάζει Πούμσε που έχει δημιουργήσει και συνθέσει ο ίδιος εκτός της υπάρχουσας ύλης των Πούμσε. Η πρώτη επίσημη παρουσίαση Δημιουργικών Πούμσε έγινε στο Παγκόσμιο Τεχνικό Πρωτάθλημα του 2012 στην Κολομβία.

Οι αθλητές αξιολογούνται για την εκτέλεση των Πούμσε σε δύο τομείς, την Τεχνική εκτέλεση και την Παρουσίαση, και για κάθε λάθος γίνεται αφαίρεση βαθμού (ή ποινή) από την αρχική αξία εκτέλεσης του Πούμσε. Ο αθλητής με την μεγαλύτερη βαθμολογία δηλαδή με τις λιγότερες αφαιρέσεις προηγείται. Η αφαίρεση 0.1, 0.3 ή 1 βαθμού εξαρτάται από την σοβαρότητα του λάθους (π.χ. αστάθεια ή λάθος εκτέλεση τεχνικής). Στον τομέα της Παρουσίασης ο αθλητής αξιολογείται για τα στοιχεία του Πούμσε, όπως η ροή, η ταχύτητα, η εκρηκτικότητα και η συνολική παρουσίαση.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου