Πολιτιστικά

Με μεγάλη συμμετοχή η προβολή της ταινίας «ΘΕΜΙΣ»

Η ταινία «ΘΕΜΙΣ» τού Ελληνογάλλου ντοκιμαντερίστα Μάρκου Γκαστίν προβλήθηκε με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή του κοινού την περασμένη Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2021 στις 21:00μ.μ. στο Θερινό Κινηματοθέατρο ΡΟΔΟΝ.

Ο Όμιλος Cine-Εκπαίδευση για τον οπτικοακουστικό εγγραμματισμό μαζί με τον Δικηγορικό Σύλλογο Ρόδου και το Εργαστήρι Cine-Chevalier τού Κοινωφελούς Ιδρύματος Εμμ. & Μαίρης Σταματίου συνεργάστηκαν άψογα και συμμετείχαν ενεργά στην πρόσκληση, διάδοση και προβολή αυτής της ταινίας.

Ο Μάρκος Γκαστίν είναι ένας αξιόλογος Γάλλος αρχιτέκτονας, κινηματογραφιστής, ντοκιμαντερίστας και παραγωγός. Γεννήθηκε στο Παρίσι. Εδώ και 43 χρόνια ζει και εργάζεται στην Ελλάδα. Και πέρσι με την προβολή τής ταινίας του: «Μέχρι τη θάλασσα» και φέτος με την ταινία του: «ΘΕΜΙΣ» μας τίμησε με την ζωντανή και εγκάρδια παρουσία του.

Ανοίγοντας τη βραδιά ο πρόεδρος τού Ομίλου Cine-Εκπαίδευση, Πέτρος Σπανός ευχαρίστησε τον σκηνοθέτη Μάρκο Γκαστίν για την αποδοχή της πρόσκλησης και τον Δικηγορικό Σύλλογο Ρόδου και το Εργαστήρι Cine-Chevalier για την αγαστή σύμπραξή τους. Το λόγο έπειτα έλαβε η γραμματέας τού Ομίλου Cine-Εκπαίδευση, Αναστασία Ζέππου η οποία διάβασε ένα μικρό βιογραφικό σημείωμα για τον Μάρκο Γκαστίν και το βραβευμένο έργο του και ανέφερε δύο λόγια για την ταινία «ΘΕΜΙΣ» που επρόκειτο να προβληθεί. Στη συνέχεια ο πρόεδρος τού Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου κ. Βασίλης Περίδης απηύθυνε έναν σύντομο χαιρετισμό στο κοινό και ευχαρίστησε κι αυτός τον Γάλλο σκηνοθέτη.

Η ταινία – ντοκιμαντέρ: «ΘΕΜΙΣ» (παραγωγής 2008 και διάρκειας 85 λεπτών) έχει βραβευτεί στο Φεστιβάλ Καννών (2009). Για πρώτη φορά κινηματογραφική κάμερα μπαίνει μέσα στα ακροατήρια τού Πρωτοδικείου Αθηνών και καταγράφει κοινές δίκες, δηλ. μικρά συναρπαστικά καθημερινά δράματα των συνανθρώπων μας.

Η συζήτηση σκηνοθέτη και κοινού, που ακολούθησε μετά το πέρας της ταινίας, ήταν πολύ ενδιαφέρουσα και αναπτύχθηκε γύρω από θέματα σχετικά με την Ελληνική Δικαιοσύνη και τα ελληνικά δικαστήρια, με την δικανική γλωσσολογία, τις ιδιαίτερες δυσκολίες τού συγκεκριμένου ντοκιμαντέρ, κ.ά. Ο αντιπρόεδρος τού Ομίλου Cine-Εκπαίδευση, μέλος τού Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου και κινηματογραφιστής του Εργαστηρίου Cine-Chevalier ο Γιώργος Τζεδάκης συντόνισε άρτια τη συζήτηση.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και την ενεργό συμβολή τους η επίτιμη πρόξενος τού Γαλλικού Προξενείου Ρόδου κ. Αλίκη Μοσχή, δικηγόροι, δικαστικοί λειτουργοί, εκπαιδευτικοί, δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες και πολύς κόσμος.

Εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας στο Δ.Ο.Π.Α.Ρ. για την παραχώρηση τού Θερινού Κινηματοθεάτρου ΡΟΔΟΝ και μάλιστα στον Σταμάτη Αγκά για την τεχνική υποστήριξη τής

προβολής. Ευχαριστούμε κυρίως το κινηματογραφόφιλο κοινό της Ρόδου που πάντοτε υποστηρίζει τις εκδηλώσεις μας και συμμετέχει ενεργά.

Ιδιαιτέρες ευχαριστίες οφείλουμε τέλος στον Ελληνογάλλο ντοκιμενταρίστα – κινηματογραφιστή και παραγωγό Μάρκο Γκαστίν, ο οποίος πάντα ανταποκρίνεται στις προσκλήσεις μας και δημιουργεί με εξαιρετικό ταλέντο και μεράκι την παραγωγή κάθε ταινίας του.

Ευελπιστούμε να καθιερωθεί μια μονιμότερη συνεργασία μαζί του στο άμεσο μέλλον.

 

Ρόδος, 16/10/2021

Το Δ. Σ.

του

Ομίλου Cine-Εκπαίδευση

για τον οπτικοακουστικό εγγραμματισμό

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου