Ειδήσεις

Τις θέσεις της Καθολικής Εκκλησίας για τις εκτρώσεις και τους ομοφυλικούς γάμους αναλύει στη ”δ” ο Ντ. Γκίερς

Ξεκάθαρος για τις θέσεις που έχει εκφράσει η Αγία Έδρα και ο ίδιος ο Ποντίφηκας σχετικά με το ζήτημα των εκτρώσεων και του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, εμφανίσθηκε με δηλώσεις του προς την ‘δημοκρατική’, ο εκπρόσωπος του Βατικανού, Μονσινιόρ Ντάριους Γκίερς -Σύμβουλος του Ποντίφικα, που βρέθηκε στην Ρόδο την περασμένη εβδομάδα, για να μετάσχει στο Συνέδριο για την Ποιμαντική Διακονία στο χώρο της Υγείας, του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως.
«Σε αυτά τα ζητήματα οι απόψεις μας με τους Ορθοδόξους είναι ίδιες. Στην Ρώμη πραγματοποιούνται συνεχώς ξεχωριστές συναντήσεις με αντικείμενο μόνον αυτά τα θέματα που αναφέρετε και υπάρχουν ειδικές επιτροπές που ασχολούνται με την πρόοδο του διαλόγου ανάμεσα στην Εκκλησία και την κοινωνία.
Όταν μιλάμε για γάμο και οικογένεια ο Άγιος Πατέρας (Πάπας) έχει ξεκαθαρίσει την θέση της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας -η οποία παραμένει αναλλοίωτη στους αιώνες- που είναι φυσικά η προστασία της οικογένειας, η στήριξη της τεκνοποίησης και των μελών της οικογένειας.
Παράλληλα, η στήριξη της Εκκλησίας είναι και για κείνους που έχουν προβληματικές σχέσεις στην οικογένεια, όπως οι διαζευγμένοι. Άρα σε καμία περίπτωση δεν μιλάμε για ομόφυλα ζευγάρια.
Ωστόσο, οι πόρτες της Εκκλησίας είναι πάντα ανοιχτές για όσους θέλουν να ακούσουν».
Κληθείς να σχολιάσει την θέση της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στο ζήτημα των εκτρώσεων, ήταν κατηγορηματικός:
«Η Εκκλησία λέει να μην σκοτώνεις. Η εντολή του Θεού είναι ξεκάθαρη: Ού φονεύσεις. Η έκτρωση είναι έγκλημα. Θα επικαλεστώ τις διδαχές του Πάπα Ιωάννη Παύλου του Β’, που είχε αφιερώσει ολόκληρη την ζωή του στην υπεράσπιση της ζωής και της οικογένειας. Θα σας υπενθυμίσω και τα λόγια της Μητέρας Τερέζας που έλεγε στις γυναίκες: Αν θέλετε να σκοτώσετε τα μωρά σας, θα ήταν καλύτερα να τα δώσετε σ’ εμένα να τα μεγαλώσω…».
Ο Μονσινιόρ Ντάριους Γκίερς κλήθηκε να σχολιάσει και τις θέσεις της Προτεσταντικής Εκκλησίας σχετικά με την χειροτονία γυναικών στην ιερωσύνη:

«Κοιτάξτε, εκ των πραγμάτων ο ρόλος των γυναικών στην Καθολική Εκκλησία είναι αξιοσημείωτος. Οι γυναίκες έχουν ξεχωριστή θέση στον Χριστιανισμό όπως τις τοποθέτησε ο ίδιος ο Ιησούς Χριστός. Αλλά στην διάρκεια των αιώνων η εκκλησιαστική παράδοση δεν έδωσε άλλα αξιώματα στην γυναίκα μέσα στην ιερωσύνη. Ιστορικά, οι γυναίκες ήταν κοντά στον Κύριό μας, Ιησού αλλά δεν πήραν αξιώματα. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν έχουν ξεχωριστό ρόλο και μέσα στην Εκκλησία».
Μιλώντας, τέλος, για την ανάγκη συνεργασίας όλων των χριστιανικών εκκλησιών με κοινό στόχο την ανακούφιση όσων έχουν ανάγκη, ο Σύμβουλος του Ποντίφικα επισήμανε:
«Με αφορμή το Συνέδριο για την Ποιμαντική Διακονία στον χώρο της Υγείας που έγινε στην Ρόδο, μπορώ να σας πω με σιγουριά ότι είναι απαραίτητο να δουλέψουμε μαζί σε αυτό το πεδίο. Το να υποφέρει κανείς είναι κάτι που καλούνται όλες οι εκκλησίες να το αντιμετωπίσουν όχι μόνον από θρησκευτικής άποψης. Η υγεία δεν βλέπει θρησκείες. Ειδικά για εμάς τους χριστιανούς, δεν υπάρχουν στεγανά ούτε διαφορές. Αυτές είναι και οι διδαχές του Κυρίου μας, Ιησού που μας κάλεσε να είμαστε κοντά στον άνθρωπο, όπου μας αναζητήσει: είτε στην εκκλησία είτε στα νοσοκομεία πρέπει να συνδράμουμε για την ανακούφιση του πόνου…».”

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου